21 Οκτωβρίου 2021

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η φρενίτιδα της ασφαλείας

Το 2024, το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, μια ευκαιρία για τη γαλλική κυβέρνηση και τους βιομηχάνους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δοκιμάσουν, να αναπτύξουν και να τυποποιήσουν το οπλοστάσιο των νέων συσκευών παρακολούθησης: μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αναγνώριση προσώπου, ανάλυση συμπεριφοράς κ.λπ. 
 
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ως επιταχυντής επιτήρησης
 
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν εδώ και καιρό την αφορμή για την εντατικοποίηση των εργαλείων παρακολούθησης του πληθυσμού. Αυτό συνέβη στο Πεκίνο το 2008, όπου αναπτύχθηκαν μαζικά κάμερες στους δρόμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αλλά και στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου το 2010, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, η εταιρεία IBM εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία αυτή για να αναπτύξει το Ολοκληρωμένο Κέντρο Λειτουργίας, ένα «κέντρο διοίκησης και συντονισμού». Αυτό το κέντρο διοίκησης αποσκοπούσε στη συγκέντρωση δεδομένων από το δήμο, τις κοινότητες, τις δημόσιες συγκοινωνίες, τον καιρό κ.λπ., προκειμένου να λαμβάνονται πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και να δημιουργούνται μοντέλα πρόβλεψης για τη διαχείριση της πόλης. Αυτή είναι η αρχή της φαντασίωσης του απομακρυσμένου ελέγχου της πόλης.
 
Τέλος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 – οι οποίοι τελικά πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2021 – ξεχωρίζουν ως οι Ολυμπιακοί Αγώνες που χρησιμοποίησαν τα περισσότερα τεχνολογικά gadgets (αυτόνομα αυτοκίνητα, ρομπότ κ.λπ.) και τις πρώτες χρήσεις της αναγνώρισης προσώπου. Το τελευταίο σχεδιάστηκε για να φιλτράρει την πρόσβαση σε ορισμένους χώρους (με σάρωση των προσώπων των αθλητών, των δημοσιογράφων κ.λπ.) χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που προμηθεύτηκε από την ιαπωνική εταιρεία NEC και τη γαλλική εταιρεία Atos (επίσης παρούσα στους Αγώνες του 2024). Τον Ιούλιο του 2021, διάφορες ενώσεις κατήγγειλαν τον κίνδυνο της βιομετρικής παρακολούθησης που αναπτύχθηκε στο Τόκιο. Ενώ στο Τόκιο η αναγνώριση προσώπου εφαρμόστηκε σε ένα κοινό που ήταν πολύ περιορισμένο λόγω της υγειονομικής κρίσης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 θα είναι η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που θα αναπτύξει αυτό το είδος συσκευής σε εκατομμύρια επισκέπτες.  
 
Τα μεγάλα γεγονότα γίνονται επιταχυντές και μετασχηματιστές της ασφάλειας. Επιτρέπουν την ενσωμάτωση ορισμένων παράνομων μέχρι σήμερα τεχνολογιών και πρακτικών στο κοινό δίκαιο, καταρρίπτοντας έτσι τα εμπόδια που εμπόδιζαν τη μαζική χρήση τους. Εν μέσω ψηφοφορίας, ο νόμος Drone 2 θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των μελλοντικών Ολυμπιακών Αγώνων: το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη αγοράσει 600 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και θα ήθελε να είναι σε θέση να τα χρησιμοποιήσει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.  
 
Βιομηχανία και κυβέρνηση χέρι-χέρι  
 
Η γαλλική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να χάσει ούτε τη διοργάνωση του 2024. Ο Michel Cadot, ο διυπουργικός εντεταλμένος για τους Αγώνες, θεωρεί ότι «το ζήτημα της ασφάλειας αποτελεί προτεραιότητα», ενώ ο νομάρχης Pierre Leutaud τονίζει ότι «οι τεχνολογικές καινοτομίες θα αποτελέσουν σημαντικό πλεονέκτημα». Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Jean-Michel Mis, βουλευτής της πλειοψηφίας, υπέβαλε στον πρωθυπουργό μια έκθεση που στόχευε αποκλειστικά στη νομιμοποίηση αυτών των νέων συσκευών παρακολούθησης, πιέζοντας για την υιοθέτηση ενός νόμου που θα διευκόλυνε τη βιομετρική παρακολούθηση των Αγώνων.  
 
Αυτό είναι ακόμη πιο εμφανές από τη βιομηχανία ασφάλειας, η οποία έχει συγκροτήσει μια επιτροπή με την ονομασία «GICAT» – «Groupement des industries françaises de défense et de sécurité terrestre et aéroterrestre» – ένα λόμπι για την άσκηση πίεσης στις δημόσιες αρχές προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη των συσκευών παρακολούθησης. Ο εκπρόσωπός της, Gérard Lacroix, δεν έχει κανένα πρόβλημα να τονίσει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αποτελέσουν ένα σημαντικό στοίχημα για τις γαλλικές εταιρείες και ότι σκοπεύει να κάνει τους βουλευτές να καταλάβουν την ανάγκη να «αλλάξουν ορισμένα κείμενα» που είναι πολύ περιοριστικά. Να κατανοήσετε: τα κείμενα που προστατεύουν τις ελευθερίες.  
 
Άλλα λόμπι περιλαμβάνουν το «Comité Filière Industrielle de Sécurité» για το «COFIS» (ένα είδος θεσμικού συνδέσμου μεταξύ των κύριων βιομηχανιών ασφαλείας και της κυβέρνησης) και το «Safe Cluster» (ένα «σύμπλεγμα ανταγωνιστικότητας για τις βιομηχανίες ασφάλειας και προστασίας»), τα οποία είναι άμεσα υπεύθυνα για έναν ιστότοπο λόμπι «J’innove pour les JO«.  
 
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι το κράτος έχει ήδη αρχίσει να στηρίζει οικονομικά τα έργα αυτά. Όπως γράψαμε εδώ, ο Εθνικός Οργανισμός Έρευνας (ANR) έχει ήδη χρηματοδοτήσει πειράματα αυτοματοποιημένης βιντεοεπιτήρησης αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ (παρακολούθηση κοινωνικών δικτύων, ύποπτες κινήσεις, αναγνώριση προσώπου), παρόλο που τα περισσότερα από αυτά τα έργα είναι καθαρά παράνομα.
 
Προετοιμασίες αντίθετα στο ρεύμα: ο πειραματισμός έχει ξεφύγει  
 
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες προετοιμάζονται εδώ και πολύ καιρό και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι του 2023 φαίνεται να εξελίσσεται σε ένα είδος πρόβας ασφαλείας. Αλλά πριν από αυτό, πρέπει να αναπτυχθούν οι τεχνολογίες, να εκπαιδευτούν οι πράκτορες που θα τις χρησιμοποιήσουν και να προβλεφθούν οι αντιδράσεις του κοινού. Πρώτον, πρόκειται για τη χρηματοδότηση και τον πειραματισμό με παράνομες τεχνολογίες σε μεγάλη κλίμακα. Ενώ το νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει αυτό το είδος επεξεργασίας βιομετρικών δεδομένων σε καμία περίπτωση – προς το παρόν – οι βιομήχανοι και οι δημόσιες αρχές χρησιμοποιούν την πολύ βολική διαδικασία των «πειραμάτων». Αυτά τα πειράματα, λόγω του χρονικού και χωρικού τους πλαισίου, θα έκαναν την επιτήρηση (και την παραβίαση του νόμου) πιο «αποδεκτή» – αυτή είναι η οπτική γωνία που υιοθετεί ο Jean-Michel Mis στην έκθεσή του για την τεχνοπολιτική.  
 
Έτσι, ήδη από το 2020, σχεδιάστηκαν και επιβεβαιώθηκαν πειράματα στη Γαλλία, κυρίως για τη δοκιμή συσκευών αναγνώρισης προσώπου. Στο Μετς, το 2020, δοκιμάστηκε μια συσκευή αναγνώρισης προσώπου στην είσοδο του γηπέδου, προκαλώντας την κριτική της CNIL (για την παρανομία του έργου) και των οπαδών.  
 
Αυτό συνέβη και κατά τη διάρκεια του τουρνουά Roland Garros, το φθινόπωρο του 2020, όπου η Γαλλική Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (FFT), σε συνεργασία με τη Στρατηγική Επιτροπή για τη Βιομηχανία Ασφαλείας (Comité Stratégique de Filière «Industries de Sécurité») και την ομάδα του εμπορικού σήματος JOP 2024, φιλοξένησε διάφορα πειράματα, όπως ανακοινώθηκε στη Γερουσία.  
 
Οι δήμοι επωφελούνται από αυτό για να ενταχθούν στην ατζέντα της ασφάλειας  
 
Εκτός από αυτά τα πειράματα, αρκετές τοπικές αρχές λαμβάνουν μέτρα για να μετασχηματίσουν εκ βάθρων το οπλοστάσιό τους στον τομέα της ασφάλειας. Αυτή είναι η περίπτωση του Élancourt, το οποίο θα φιλοξενήσει ορισμένους ολυμπιακούς αγώνες και το οποίο υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία GENETEC το 2019 για να πειραματιστεί με νέους τύπους βιντεοεπιτήρησης. Στόχος της πόλης είναι μάλιστα να γίνει «βιτρίνα» για την εταιρεία, με ένα νέο αστυνομικό τμήμα για το 2024.  
 
Αυτό ισχύει και για το Saint-Denis, όπου το 2021 εγκαινιάστηκε ένα ολοκαίνουργιο κέντρο αστικής εποπτείας (CSU). Ο τεχνικός εξοπλισμός, που σήμερα διαθέτει 93 κάμερες, θα επεκταθεί σε 400 κάμερες έως το 2024 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι σχεδιάζουν ήδη να εξοπλίσουν το σύστημα βιντεοεπιτήρησης με τεχνητή νοημοσύνη για να αυτοματοποιήσουν την καταγραφή των παραβάσεων.  
 
Έτσι, οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να ανανεώσουν τα συστήματα επιτήρησης και να επιταχύνουν την εγκατάσταση τεχνολογιών, σερφάροντας στο κύμα της ασφάλειας.  
 
Καταπολεμώντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον κόσμο που ενσαρκώνουν  
 
Εδώ και πολύ καιρό, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αντιμετωπίζονται με αντίσταση και διαμαρτυρίες από τους κατοίκους των πόλεων που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις, υπονομεύοντας την τέλεια γυαλισμένη εικόνα που παράγεται από τη ΔΟΕ και τις μητροπόλεις. Με την πάροδο των ετών, οι αγώνες κατά των Ολυμπιακών Αγώνων και του κόσμου που εκπροσωπούν πολλαπλασιάστηκαν και συντονίστηκαν σε όλο τον κόσμο.  
 
Στη Γαλλία, οι συλλογικότητες ΟΧΙ στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 και Saccage 2024 εστιάζουν στην κοινωνική, οικολογική και ασφαλιστική λεηλασία που αντιπροσωπεύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024. Ο αγώνας είχε αποκρυσταλλωθεί γύρω από τα χωράφια του Aubervilliers και το σχέδιο αντικατάστασής τους με ένα σολάριουμ συνδεδεμένο με μια πισίνα προπόνησης. Είχε ξεκινήσει ακόμη και κατάληψη της γης. Μέχρι την έξωση των ακτιβιστών και την καταστροφή αυτών των κήπων, λίγες μέρες πριν ένα μέρος του έργου κηρυχθεί παράνομο από τα δικαστήρια. Διοργανώνονται εκδηλώσεις, όπως εδώ στο Aubervilliers στις 16 Οκτωβρίου, για να αντιμετωπιστεί η ολυμπιακή επιθετικότητα, είτε πρόκειται για την περίπτωση του Aubervilliers, είτε για άλλες πόλεις, είτε γενικότερα για ζητήματα παρακολούθησης (βλ. το άρθρο «Όχι στον Μεγάλο Αδελφό των Ολυμπιακών Αγώνων«).
 
Συμπέρασμα 
 
Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει στο Παρίσι η έκθεση Milipol, μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις για την εσωτερική ασφάλεια. Ένα διεθνές σημείο συνάντησης για την επιβολή του νόμου. Θα παρουσιαστεί η αφρόκρεμα της γαλλικής τεχνολογίας: Thalès, Evitech, Two I, Atos και Idémia. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μια αναδρομή στην G7 στο Μπιαρίτζ, η οποία θεωρείται πρότυπο προς μίμηση όσον αφορά τη διαχείριση μεγάλων εκδηλώσεων. Έμπνευση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024;  
 
Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)  
πηγή: laquadrature.net  
Το άρθρο μας εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.