28 Μαρτίου 2019

Περί διπλότυπης συνείδησης και ελληνο - βορειοηπειρώτικου φρονήματος. Η κρίση του εθνικού φρονήματος ορισμένων βορειοηπειρωτών...

Τα θέματα που σχετίζονται με την εθνική ταυτότητα και εν γένει με τον προσδιορισμό των Ελλήνων στη λεγόμενη «Βόρεια Ήπειρο» η οποία ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια του ελληνικού – εθνοπολιτισμικού στοιχείου στη βόρεια περιοχή της ιστορικά αναγνωρισμένης Ηπείρου, σε καμία περίπτωση δεν φανερώνουν χαρακτηριστικά κάποιας αλλότριας κουλτούρας ή εθνικότητας.

Του Γιώργου Γκοτζιά*

Η επιμονή να διατρανώνουν ή και να αποκρύπτουν οι σύγχρονοι βόρειο – Ηπειρώτες την καταγωγή τους, έρχεται σαν επακόλουθο της δικής τους αδυναμίας έναντι μιας παρεξήγησης που θεωρούν πως υποβόσκει από πλευράς των Ελλαδιτών. Και δε σας κρύβω πως ακόμη και σήμερα, αρκετοί εντός του ελλαδικού χώρου αμφιβάλλουν για την ελληνικότητά μας.

Εν τοιαύτη περιπτώσει το χαμηλό βιοτικό επίπεδο και η οπισθοδρομικότητα στην οποία ζει μεγάλη μερίδα των Βορειοηπειρωτών, ενισχύουν την κρίση συνειδήσεως την οποία οι ίδιοι βιώνουν.

Γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι και ποια η ευγενή καταγωγή τους, παρόλα ταύτα τη θεωρούν μέγα πρόσκομμα ώστε να ενταχθούν στη σύγχρονη αλβανική κοινωνία της μεροληψίας έναντι των Ελλήνων και του άκρατου εθνικισμού. Γι αυτό το λόγο εμφανίζεται στο προσκήνιο της ιστορίας μας, η γενιά των λεγόμενων «Αλβανο – Ελλήνων» Βορειοηπειρωτών η οποία πιστεύει πως με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να είναι η γενιά μιας «εις διπλούν» εθνικής συνειδήσεως, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο της μετέπειτα αφομοίωσής της και δίνοντας έμφαση στις ποικίλες «διευκολύνσεις» που μπορεί να της παρασχεθούν ταυτοχρόνως και από την Ελλάδα και την Αλβανία.

Υπό αυτές τις συνθήκες στον τόπο μας αναπτύσσονται την ίδια στιγμή οι εστίες δύο αντίθετων κοινωνικών τάξεων. Πρώτον εκείνης των «ευνοουμένων πολιτών» (από πλευράς της αλβανικής πολιτείας) και δεύτερον εκείνης των «εχθρών του λαού» όπως αναφέρονται οι αντιφρονούντες πολίτες και στο πρώην δικτατορικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα.

Γίνεται λόγος για έναν φαύλο κύκλο συμπεριφορών οι οποίες ακόμη και σήμερα εισχωρούν στα πιο περίπλοκα ή ακόμη και στα πιο απλοϊκά θέματα του βίου τους, κάνοντάς τον πιο δύσκολο και αφόρητο. Επίσης μην ξεχνάμε πως η ψυχολογική φόρτιση επιδρά αρνητικά στη δημιουργικότητα και στην παραγωγή έργου, πράγμα που καταπολεμά ως άλλος ιός την πρόοδο.

«Τούτη την ώρα αισθάνομαι πως είμαι ο ίδιος μια αντίφαση.»

Αυτός ο λόγος ειπώθηκε από το Γιώργο Σεφέρη, όταν θέλησε να εκφράσει το θαυμασμό του για την τιμή που του έγινε καθώς βραβεύονταν με το Νόμπελ Λογοτεχνίας στη Στοκχόλμη.

Έτσι κι εκείνοι, αισθάνονται μια εσωτερική αντίφαση, καθότι από τη μία είναι ύψιστη τιμή να εκφράζεις υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες την ελληνικότητά σου και να αγαπάς την κοιτίδα που διαμόρφωσε το χαρακτήρα σου και από την άλλη να είσαι σίγουρος πως κάτι αρνητικό θα υποστείς ανά πάσα στιγμή, εσύ και οι συμπατριώτες σου.

Άρα η δικαιολογημένη αγανάκτησή τους, αφορά το τίμημα που κάποιος πληρώνει καθώς δεν επιθυμεί να είναι «Κρυπτοέλληνας», αλλά να ζει φανερά ως Έλληνας Ευρωπαίος πολίτης σε μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. σεβόμενος και τους αλλοεθνείς συμπολίτες του.

Η «διπλότυπη συνείδηση» λοιπόν δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απόγνωση των Βορειοηπειρωτών μεταβαλλόμενη σε συμφέρον. Ένα πρόσκαιρο συμφέρον που είμαι σίγουρος πως στο άμεσο μέλλον θα αποβεί μοιραίο για όλη την περιοχή.

Οι πρόγονοί μας πάλεψαν και πέτυχαν τη διεθνή αναγνώριση και την εγγράφως κατοχύρωση των δικαιωμάτων της γηγενούς ελληνικής μας κοινότητας, παραδίδοντάς μας τη σκυτάλη του αγώνα. Δε μάσησαν τα λόγια τους και τίποτε δεν τους λύγισε. Εμείς πάλι, στο βωμό του κέρδους έχουμε φθαρεί και ανατρέχουμε σε μεσοβέζικες λύσεις, οι οποίες ανά πάσα στιγμή θα καταρρακώσουν την παγκόσμια φήμη μας.

Κι αυτό μη σας φαίνεται υπερβολή. Ειδικά τώρα που ζούμε στην εποχή της άμεσης και ταχύτατης πληροφόρησης!

Ιωάννινα, 2019
 

*Εκπαιδευτικού – Φοιτητή Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Πρώτη δημοσίευση cognoscoteam.gr
Πηγή: Himara.gr 

Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.