15 Μαρτίου 2019

Ο ιδρυτής των Ταλιμπάν, ζούσε και πέθανε κοντά σε μία αμερικανική βάση!

Militaire News 

Οι Ταλιμπάν έδωσαν αργά χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα δύο φωτογραφίες από το κρησφύγετο του ανώτατου ηγέτη και ιδρυτή της οργάνωσης, του μουλά Όμαρ, στο Αφγανιστάν, όπου φέρεται να πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Ο μουλάς Μοχάμαντ Όμαρ – ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο από την Ουάσινγκτον– έζησε επί χρόνια και ως τον θάνατό του το 2013 περίπου 5 χιλιόμετρα από μια αμερικανική βάση στην επαρχία Ζάμπουλ του Αφγανιστάν και από «ένα μικροσκοπικό δωμάτιο» διεύθυνε τις δραστηριότητες της οργάνωσης.

Την Κυριακή το think tank Zomia Centre με έδρα τις ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τα ευρήματα της Ολλανδής δημοσιογράφου Μπέτε Νταμ, η οποία έπειτα από πέντε χρόνια ερευνών έγραψε μια βιογραφία για τον μουλά Όμαρ με τίτλο «Αναζητώντας τον εχθρό».

Το συμπέρασμα της Νταμ έρχεται σε αντίθεση με την πεποίθηση της Ουάσινγκτον –η οποία είχε επικηρύξει τον μουλά Όμαρ για 10 εκατομμύρια δολάρια– ότι ο ηγέτης των Ταλιμπάν έφυγε από το Αφγανιστάν μετά τη πτώση του καθεστώτος τους και την αμερικανική εισβολή στη χώρα το 2001 και πέθανε στο Πακιστάν.

Το γεγονός ότι ο μουλάς Όμαρ φέρεται να ζούσε τόσο κοντά σε μια αμερικανική βάση, κάτι το οποίο «επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι των Ταλιμπάν και του Αφγανιστάν, αποδεικνύει την πλήρη αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ», τονίζει η Νταμ.

Όπως ανέφερε μάλιστα ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, στο Twitter ο μουλάς Όμαρ «πέθανε από μια ασθένεια που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί», αν δεν είχε παραμείνει στη Ζάμπουλ.

Σύμφωνα με το βιβλίο της Νταμ, ο μουλάς Όμαρ είχε παραδώσει την εξουσία σε ένα άλλο στέλεχος της οργάνωσης και έγινε ένα είδος πνευματικού ηγέτη.

Μετά το 2001 αρχικά αναζήτησε καταφύγιο σε ένα μικρό κτιριακό συγκρότημα στο Κάλατ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Ζάμπουλ. Η οικογένεια με την οποία ζούσε επί τρία χρόνια αγνοούσε ποιος ήταν.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έφτασαν δύο φορές πολύ κοντά στη σύλληψη του μουλά Όμαρ, αναφέρει η Ολλανδή δημοσιογράφος. Την πρώτη φορά κρύφτηκε πίσω από έναν σωρό ξύλα την ώρα που περνούσε μία περίπολος. Τη δεύτερη ξένα στρατεύματα έψαξαν όλο το κτιριακό συγκρότημα, εκτός από το δωμάτιο στο οποίο βρισκόταν.

Όταν το 2004 άρχισε να κατασκευάζεται η βάση Λάγκμαν λίγα μέτρα από το σημείο όπου έμενε, ο μουλάς Όμαρ αποφάσισε να αλλάξει κρησφύγετο, όμως παρέμεινε στην επαρχία Ζάμπουλ. Λίγο αργότερα κατασκευάστηκε μια δεύτερη βάση, η Γουλφερίν, πέντε χιλιόμετρα από το σημείο όπου έμενε. Εκεί είχαν τη βάση τους περισσότεροι από 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες, καθώς και ειδικές δυνάμεις των Βρετανών.

Παρά την αγωνία του να μην συλληφθεί ο μουλάς Όμαρ δεν μετακινήθηκε, αν και απέφευγε να βγαίνει έξω από το κρησφύγετό του και συχνά κρυβόταν σε σήραγγες, όταν τα αμερικανικά αεροπλάνα βομβάρδιζαν την περιοχή, σύμφωνα με τη βιογραφία.

Ο ιδρυτής των Ταλιμπάν πέρασε χρόνια κρυμμένος, ακούγοντας τις ειδήσεις από το δελτίο του BBC στα παστού. Αν και πέθανε το 2013 οι Ταλιμπάν κράτησαν κρυφό τον θάνατό του επί δύο χρόνια.

Από την πλευρά της η αφγανική προεδρία μέσω του εκπροσώπου της Χαρούν Σαχανσούρι «απέρριψε κατηγορηματικά» «τους παραληρηματικούς ισχυρισμούς», που έχουν στόχο «να δημιουργήσουν και να κατασκευάσουν μια ταυτότητα για τους Ταλιμπάν και τους ξένους υποστηρικτές τους».

«Έχουμε επαρκείς αποδείξεις που δείχνουν ότι ζούσε και πέθανε στο Πακιστάν. Τελεία», έγραψε στο Twitter.

Και ο πρώην διευθυντής της CIA και επικεφαλής του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν Ντέιβιντ Πετρέους εμφανίστηκε επιφυλακτικός. «Είχαμε πρόσβαση σε όλο το Αφγανιστάν και θα εκπλησσόμουν πολύ αν ο μουλάς Όμαρ είχε αναλάβει αυτό το ρίσκο», σχολίασε στη Wall Street Journal.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ, επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών της χώρας από το 2004 ως το 2020, επεσήμανε ότι υπάρχουν πάρα πολλές αποδείξεις ότι ο μουλάς Όμαρ πέρασε στο Πακιστάν όπου και πέθανε.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.