5 Ιανουαρίου 2023

ΠΕΡΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Γράφει ο Σπύρος Κατσούρης
 
Είπα, το ξαναλέω και το τονίζω εμφατικά! Το Εκλογικό μας Σύστημα πάσχει βαρέως, πάσχει παθολογικά. Και στις Βουλευτικές εκλογές και στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για τις πρώτες δεν υπάρχει χρόνος θεραπείας, γιατί όπου νάσαι έρχονται με την άνοιξη. Θα επιμείνω όμως για τις δεύτερες, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, διότι γι αυτές υπάρχει ακόμα χρόνος Νομοθετικής ρύθμισης μέχρι να γίνουν. Γιατί? Διερωτάσθε μήπως τι δεν πάει καλά μ αυτές? Τα πάντα! Τίποτα δεν είναι σωστό! Έχουμε ένα πανάρχαιο ρουσφετολογικό Σύστημα που επέβαλε το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ (λες και θα ήτο αιώνες στην Εξουσία), για έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τα σχέδια και πλάνα της Κεντρικής Διοίκησης. Σύστημα που συνέχισαν και συνεχίζουν τα άλλα μεγάλα Κόμματα που κυβέρνησαν (Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ). Στην ουσία δηλαδή, τα Κόμματα κατεβάζουν τους δικούς τους υποψήφιους Δημάρχους, τους δικούς τους Περιφερειάρχες κι ο χορός καλά κρατεί. Και το ρουσφετολογικό "δούναι και λαβείν". Δώσε μου για να σου δώσω. Βγες εσύ και γω θα σε στηρίξω σαν Κυβέρνηση ( λέει στον υποψήφιο που ζητά το χρίσμα). 
 
Ένα άδικο εκλογικό σύστημα όπου οι άξιοι άνθρωποι που θέλουν να υπηρετήσουν τον τόπο τους να μην μπορούν να το κάνουν. Και δεν μπορούν να το κάνουν, όχι μόνον γιατί ελέγχονται από την Κεντρική Εξουσία (η οποία δεν στηρίζει έμπρακτα τοπικές αρχές που δεν πρόσκεινται πολιτικά προς αυτήν) αλλά και διότι είναι αδύνατον από μόνος του ένας υποψήφιος Δήμαρχος ή και Περιφερειάρχης να συγκεντρώσει τον τεράστιον αριθμό υποψηφίων Συμβούλων που απαιτεί αυτός ο Νόμος. Ρωτήσατε έναν υποψήφιο Δήμαρχο τι Μαραθώνιο δρόμο κάνει μήνες ολόκληρους για να συγκεντρώσει γύρω του π.χ. 300 υποψήφιους??!!! Το τί ακούν; Το τι λένε; Το τι τάζουν και υπόσχονται; Και το πιο σοβαρό: Διερωτηθήκατε τι κοινωνικά προβλήματα και τι έριδες και ενδοοικογενειακές διαμάχες γίνονται (απειλές, ύβρεις, ξυλοδαρμοί, διαζύγια, εχθρότητες, μίση, συκοφαντίες, χτυπήματα κάτω από την μέση) μέσα στο ίδιο ακόμα σπίτι, όπου ενδέχεται ο πατέρας, ο αδελφός ή ο εξάδελφος να είναι με τον άλλον υποψήφιο Δήμαρχο;! Αλλά και το τι χρήμα σπαταλάται άδικα από τον Α ή Β υποψήφιο, το διερωτάσθε; Πολλοί ικανοί και τίμιοι και εργατικοί δεν το αποτολμούν γι αυτό τον λόγο. Αλλά και μετά τις εκλογές η σύγκρουση αυτών των συγγενών συνεχίζεται ως διαμάχη στις έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου, ως Αρχή και Αντιπολίτευση.
 
Άρα το Σύστημά μας πάσχει και θέλει θεραπεία. Εκτός κι αν άγνωστες και σκοτεινές δυνάμεις (εντός και εκτός χώρας) θέλουν να διαιωνίζουν και υποθάλπουν την καταχθόνια ΔΙΧΟΝΟΙΑ που μας κατέστρεψε αιώνες τώρα, ως λαό, έθνος, κράτος, πολιτισμό κλπ. Και μιά λοιπόν που ο νεοέλληνας αρέσκεται να λέει ότι είναι "προοδευτικός", γιατί δεν αποτολμά κι εδώ καινοτομία; προοδευτικότητα; Ξένοι λαοί, ακόμα και αυτοί των χωρών της Αφρικής, έχουν πιο ορθολογικό και λειτουργικό εκλογικό νόμο και δεν έχουν την φαγωμάρα που έχουμε εμείς. Τι έχουν? Μόνο δύο λίστες. Δύο Ψηφοδέλτια. Στο ένα ψηφοδέλτιο, τους υποψήφιους Δημάρχους (οι οποίοι εννοείται πως δημοσιοποιούν εγκαίρως το πρόγραμμά τους σ' όλα τα ΜΜΕ και αναμετρώνται και τηλεοπτικά σε "ντιμπέιτ"). Στο 2ο ψηφοδέλτιο αναγράφονται όλοι οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι που έχουν μεράκι και διάθεση να υπηρετήσουν τον τόπο τους, ασχέτως πολιτικής χροιάς αυτών. Και μάλιστα , αριστερά του ονόματός των (κατ αλφαβητική σειρά) έχουν και μία μικρή φωτογραφία του προσώπου τους, για να μην υπάρχει καμμία σύγχιση, ιδίως σε περιπτώσεις συνωνυμίας. Εξ αυτών που θα εκλεγούν, ο επικρατήσας Δήμαρχος επιλλέγει τους συνεργάτες-συμβούλους του. Κι ούτε γάτα, ούτε ζημιά!! Ούτε δαπανά μια περιουσία στην προεκλογική του εκστρατεία. Αλλ ούτε και το Κόμμα που τον στηρίζει (σήμερα) ξοδεύει 1 € από τα ...δανεικά του. Και μπορεί ο καθένας νόμιμος πολίτης να είναι υποψήφιος Δήμαρχος ή Σύμβουλος. Κι εγώ, κι εσύ κι ο καραπετρής. Δεν σας αρέσει? Και Γιατί? Αν όμως σας αρέσει, κάντε το! Προλαβαίνετε για μια Νομοθετική ρύθμιση. Κι αυτό το άρθρο απευθύνεται κυρίως στα Κόμματα, στους Βουλευτές, στην Κυβέρνηση, στους τοπικούς άρχοντες και στα ΜΜΕ που επηρεάζουν αυτούς όλους. Τολμήστε το για το καλό της πατρίδος . Για το καλό όλων μας. Ιδού η Ρόδος!!! 
 
ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ  
 
(Νομικός, οικονομολόγος, πολιτειολόγος, εκπαιδευτικός, συντξ. Τμ/χης Τραπέζης τ.Ελλάδος, βραβευμένος Λογοτέχνης, κτήτωρ και Δ/ντης του Πολιτισμικού Μελάθρου Ρόδου, αρθρογράφος) 
 
Ρόδος 5 Ιανουαρίου 2023 
 
Υ.Γ. Στο επόμενο άρθρο θα ασχοληθούμε για την Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που κι αυτό, ως Σύστημα, πάσχει βαρέως.



Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΚΥΡΙΕ ΣΠΥΡΟ ΒΑΛΑΤΕ ΠΟΛΥ ΒΑΘΕΙΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ.
ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΑΛΙΑΤΣΟ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΟΙ ΑΞΙΕΣ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΤΟΥΣ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.