29 Ιανουαρίου 2023

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος: H φωνή της μεγάλης Ελλάδας που αντηχεί ακόμα δυνατά στις καρδιές μας

Γράφει ο Ελευθέριος Ανδρώνης
 
Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος: Σε αυτά τα αγριεμένα χρόνια που διανύουμε, πόσες και πόσες φορές έχουμε φέρει στο νου μας τον μακαριστό Χριστόδουλο! Πόσες και πόσες φορές τον έχουμε επικαλεστεί σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας!
 
«Που είσαι Χριστόδουλε!»  
«Αχ και να ζούσε ο Χριστόδουλος σήμερα!»  
«Καλά τα έλεγε ο Χριστόδουλος!
 
Σκέψεις και λόγοι που όλοι μας έχουμε συναναστραφεί και όλοι μας έχουμε εκφράσει. Πέρασαν 15 ολόκληρα χρόνια από την κοίμηση του και η μνήμη του όχι μόνο δεν ξεθωριάζει στη θύμηση του λαού, άλλα φαντάζει ολοένα και πιο ζωντανή όσο δυσκολεύουν οι καιροί.  
 
Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν και παραμένει ένας δικός μας άνθρωπος. «Είμαι ο Χριστόδουλος σας», είχε πει και η φράση του ακόμα αντηχεί στις μέρες μας.  
 
Όχι μόνο οι φιλακόλουθοι χριστιανοί άλλα και πολλοί άνθρωποι που κείνται μακράν της Εκκλησίας, αναγνωρίζουν σήμερα στο πρόσωπο του Χριστόδουλου έναν χαρισματικό και αλησμόνητο ποιμένα. Μπορεί να έμεινε μονάχα εννέα χρόνια και εννέα μήνες στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, άλλα κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην πατρίδα μας. Λεβέντικη ψυχή, γνήσιος πατριώτης, ευρυμαθής, ευφυέστατος, αεικίνητος, επικοινωνιακός, με χαρισματικό λόγο, με ενωτικό πνεύμα, ασυμβίβαστος και διορατικός.  
 
Ο Χριστόδουλος είχε ένα αστείρευτο χάρισμα να μεταδίδει στους Έλληνες όραμα, ελπίδα, μαχητικό πνεύμα, δύναμη για αντίσταση σε κάθε τέχνασμα των πονηρών καιρών. Είχε ένα ποιμαντικό τάλαντο να συντονίζει τους Έλληνες με το αέναο κάλεσμα της Ρωμιοσύνης. Ήταν ένας εκκλησιαστικός ηγέτης που με ποικίλους τρόπους ψήλωνε το ανάστημα των Ελλήνων και τους καλούσε να ανταποκριθούν σε όσα η ιστορία επιτάσσει.  
 
Έφερε την κοινωνία πιο κοντά στην Εκκλησία και καλοδέχθηκε με μια μεγάλη αγκαλιά όσους πέρασαν το κατώφλι της. Ξανασύστησε την Ορθοδοξία στην σκορπισμένη νεολαία και με φρέσκια πνοή στην προσέγγιση του λαού έκανε τους νέους κοινωνούς στο μεγαλείο της Ορθόδοξης πίστης.  
 
Είχε την παρρησία να μιλά για όλα τα εθνικά και κοινωνικά θέματα χωρίς διπλωματίες και αποστειρωμένους καθωσπρεπισμούς. Τάραζε τα νερά της επικαιρότητας με κάθε του λόγο. Έλεγε τα πράγματα με το όνομα τους και πολεμήθηκε σκληρά από το κατεστημένο για τις παρεμβάσεις του στα δημόσια πράγματα.  
 
Στο ανυποχώρητο όραμα του, δεν διανοούνταν μια Εκκλησία που θα στεκόταν ως παθητικός θεατής της κοινωνίας, γι’ αυτό και την έκανε πρωταγωνιστή των πραγμάτων και ρυθμιστή εξελίξεων. Γι’ αυτό το λόγο χτυπήθηκε λυσσαλέα από κέντρα εξουσίας που ήθελαν μανιωδώς να εξοστρακίσουν την Εκκλησία από το δημόσιο γίγνεσθαι.  
 
Ο Χριστόδουλος όμως ποτέ δεν θέλησε μια Εκκλησία που να επιζητεί οποιουδήποτε είδους εξουσία, άλλα να στέκεται ως φιλόστοργη μάνα του λαού και ως θεματοφύλακας των ελληνορθόδοξων αξιών. Και αν ως άνθρωπος είχε τα λάθη του και τις αδύναμες στιγμές του, πάντως η ίδια η ιστορία τον δικαίωσε και τον κατέταξε στις λαμπρές εκκλησιαστικές προσωπικότητες που σημάδεψαν τον τόπο.  
 
Πολλοί λόγοι του μακαριστού Χριστόδουλου αποδεικνύονται προφητικοί και επίκαιροι σήμερα, και αυτό αποδεικνύει το πόσο μακριά έβλεπε με την κοφτερή ματιά του, ως ποιμένας που αγρυπνούσε για τους επερχόμενους κινδύνους. Κάθε επικριτικός λόγος του για τα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων, είναι φωτεινός οδηγός για όσα δυσοίωνα γεγονότα βιώνουμε στην εποχή μας. Ιδιαίτερα όσα προέβλεπε για τον πόλεμο των σκοτεινών δυνάμεων εναντίον της Ορθοδοξίας, της ιστορίας, της γλώσσας, της ελληνικής παιδείας και της ελευθερίας μας, είναι σαν να έχουν γραφτεί σήμερα.  
 
Στα χρόνια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ο Χριστόδουλος είναι ο Αρχιεπίσκοπος που ταυτίστηκε περισσότερο με το πνεύμα της μεγάλης, της περήφανης, της απροσκύνητης Ελλάδας. Αν μπορούσαμε να δώσουμε στην Ελληνορθοδοξία μια φωνή για να εκφραστεί, αυτή σίγουρα θα ήταν του μακαριστού Χριστόδουλου.
 Share

2 σχόλια:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

...πότε νὰ πρωτόρθε ὁ Πάπας στὴν Ελλάδα ...ἄραγε...;

...

...μνήμη...χρυσόψαρου...

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΤΙ ΣΧΟΛΙΟ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ;;
ΜΟΝΟ ΦΙΛΟΦΡΟΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΑ ΚΟΣΜΙΤΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΓΙΓΑΝΤΑ ΠΑΛΙ ΜΙΚΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ.
ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ ΑΙΩΝΙΟΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ.
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.