30 Ιανουαρίου 2023

Κοινωφελείς Διασαφήσεις

Του Κώστα Δημ Χρονόπουλου 
 
Αρκετές ημέρες συζητήθηκε το τραγικό περιστατικό της μητέρας που πέταξε το παιδί της στο ποτάμι. Συγκλονισμός του κοινού, των ΜΜΕ και των κρατικών αρμοδίων. Σχοινοτενείς αναλύσεις, τηλεπαραθυριακές, προκειμένου να αναδειχθούν τόσο οι τοπογραφικές λεπτομέρειες (που ακριβώς, σε ποιο σημείο συνέβη το γεγονός) όπως και το τι οδήγησε στη διάπραξη της απεχθούς /ανατριχιαστικής πράξεως. Καταβλήθηκε πράγματι μεγάλη προσπάθεια , πολυήμερη, εξαντλητική. Πληροφορηθήκαμε πως η μητέρα ήταν ψυχικά διαταραγμένο άτομο το οποίο μάλιστα είχε νοσηλευτεί δέκα (10) φορές σε ψυχιατρικές κλινικές (!). Επομένως ο καταλογισμός ευθυνών πρέπει να είναι διαφορετικός από ό, τι σε ένα φυσιολογικό άτομο. Στην προκειμένη περίπτωση δεν εγκληματεί το συγκεκριμένο άτομο, αλλά ο … άλλος του εαυτός (!). Εκείνος ευθύνεται για την πράξη.
 
Εξηγούμαι: Οι παθήσεις /νοσήματα /ασθένειες είναι βασικά δύο κατηγοριών: οργανικές και ψυχικές. Ως κοινωνία /κράτος δίνουμε μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση των πρώτων και μικρή των δεύτερων (!).  
 
Ειδοποιός διαφορά: Εκείνος /εκείνη που πάσχει από οργανική πάθηση υποφέρει ατομικά. Εκείνος /εκείνη που πάσχει από ψυχική πάθηση μπορεί είτε να υποφέρει ή όχι – επειδή δεν έχει επίγνωση της καταστάσεώς του -, αλλά ενδέχεται (ανάλογα με το είδος της ψυχασθένειάς του /της) να βλάψει συγγενικά και μη άτομα. Ακόμα και να αυτοκτονήσει!. Είναι παράλογο να ασχολείται ο κόσμος και τα ΜΜΕ με ανάξιες λόγου λεπτομέρειες όπως: τι λένε οι συντοπίτες της, πως ήταν οι σχέσεις με τον πατέρα του παιδιού, τι ποινή προβλέπεται, αν αγαπούσε ή όχι το σπλάχνο της ή αν ήταν καταδεκτική και φιλότιμη(!). Θα πρέπει να κατανοηθεί η διαφορά ανάμεσα στα οργανικά και τα ψυχικά νοσήματα, ώστε να μην απορούμε ή πέφτουμε από τα σύννεφα όταν συμβαίνουν γεγονότα, λόγω ψυχασθένειας. Ακούγεται πως αυτό το τραγικό γεγονός «δεν το χωράει ο νους του ανθρώπου», πως είναι κάτι «απίστευτο, αδιανόητο». «Μα πως είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο;». Όλα αυτά οφείλονται στην άγνοια σχετικά με τις ψυχογενείς συμπεριφορές. «Βλέπουμε λοιπόν τον λύκο και ψάχνουμε τον ντόρο του». 
 
Εδώ οφείλω να επισημάνω: Στις οργανικές παθήσεις δίνεται έμφαση, όχι μόνο στην θεραπεία, αλλά και την πρόληψη. Στις ψυχικές όχι !.... Βέβαια υπάρχει σημαντική συνευθύνη της κοινωνίας, η οποία (απαίδευτη και απληροφόρητη) αγνοεί την βαρύτητα –και επικινδυνότητα –ορισμένων από αυτές τις παθήσεις. Το ακόμα χειρότερο είναι η νοσηρή νοοτροπία που υπάρχει: τα ψ.χ (=ψυχικά νοσήματα) θεωρούνται κάτι το επιλήψιμο, προσβλητικό, μειωτικό. Η οικογένεια του ασθενούς προσπαθεί να μην κοινοποιήσει ούτε φυσικά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα (που μπαίνει κάτω από το χαλί). Χάλι!!!.  
 
Αποφεύγουν, γονείς και ασθενείς να συμβουλευτούν ψυχολόγους και ψυχιάτρους, ώστε να πάρουν τη σωστή, απολύτως απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, προκειμένου να είναι υπό έλεγχο ο ψυχασθενής. Διάβαζα μια στατιστική περί του ποσοστού % των ψ.ν. Χαμογέλασα επειδή τα περιστατικά – μη δηλωθέντα ή ήπια, μη ανησυχητικώς εκδηλωθέντα, είναι πολλαπλάσια. Δυσχερέστατη η αλλαγή νοοτροπίας, προκειμένου το κοινό να συνειδητοποιήσει ότι δεν ευθύνονται οι πάσχοντες. Όπως κάποιος/κάποια εμφανίζει πχ καρκίνο, έτσι άλλοι εμφανίζουν σχιζοφρένεια (διαφέρουν ως προς την επιβίωσή τους βέβαια). 
 
Υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι επιβάλλεται να βοηθηθούν, όχι μόνο για το καλό των ιδίων αλλά, και του κοινωνικού συνόλου. Θα ήθελα να αναφερθώ και στην ανευθυνότητα ορισμένων γονέων οι οποίοι έχουν τέκνα τα οποία νοσούν από βαριές /σοβαρές ψυχώσεις. Είναι εγκληματικό, αφ ενός να μη συμβουλεύονται ειδικούς που θα χορηγήσουν την δέουσα θεραπευτική αγωγή και αφ ετέρου να μην αποτρέπουν ή κάποιοι και να προτρέπουν τα παιδιά τους να παντρευτούν και να τεκνοποιήσουν. Μερικοί γονείς προσπαθούν συνειδητά να επιτύχουν την δική τους … απαλλαγή από τα σοβαρά προβλήματα που τους δημιουργεί το άρρωστο παιδί τους!..... Τέλος η πολιτεία εγκληματεί καθ’ έξιν και καθ’ υποτροπή αποφεύγοντας να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.  
 
Προτείνω:
1. Σύσταση ειδικών κέντρων υγείας για ψυχικά νοσήματα.
2. Δωρεάν χορήγηση των αναγκαίων φαρμάκων (χωρίς καμία συμμετοχή).
3. Δωρεάν επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς.
4. Πλύση εγκεφάλου –μέσω ανακοινώσεων, ΜΜΕ, σχολείων, Εκκλησίας (Δεν ευθύνεται πάντοτε ο διάβολος για τους «Δαιμονισμένους»).
 
ΥΓ Οι ψυχασθενείς δεν είναι οι αποβλητέοι ….λεπροί που πρέπει να απομονωθούν (ώστε να μη … μολύνουν τους άλλους). Είναι ασθενείς οι οποίοι χρήζουν φροντίδας και φαρμακευτικής αγωγής. Εκείνοι που λαμβάνουν ανελλιπώς τα κατάλληλα φάρμακα, είναι όχι μόνον ακίνδυνοι, αλλά μπορούν να αποβούν χρήσιμοι στην κοινωνία.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.