27 Ιανουαρίου 2023

Reuters: Το συνθετικό κρέας στα τραπέζια μας εντός του 2023!

Το κρέας «επιστημονικής φαντασίας», που καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο αναμένεται να γίνει πραγματικό μέρος του μενού σε ορισμένα εστιατόρια στις Ηνωμένες Πολιτείες από φέτος, σύμφωνα με το Reuters.
 
Τα στελέχη των εταιρειών «καλλιέργειας κρέατος» είναι αισιόδοξα ότι το κρέας που «καλλιεργείται» σε τεράστιες χαλύβδινες δεξαμενές θα μπορούσε να βρεθεί στο μενού εντός μηνών αφότου μια τουλάχιστον εταιρεία πήρε το πράσινο φως από τη βασική ρυθμιστική αρχή. Σε ένδειξη εμπιστοσύνης, επιχειρηματίες έχουν εγγράψει σεφ υψηλού επιπέδου όπως ο Αργεντινός Francis Mallmann και ο Ισπανός José Andrés για να παρουσιάσουν τελικά τα συνθετικά κρέατα στα πολυτελή εστιατόρια τους.
 
Αλλά για να φτάσει στον απόλυτο προορισμό του, που δεν είναι άλλος από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, το καλλιεργημένο κρέας αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια, όπως είπαν στο Reuters πέντε στελέχη του κλάδου. Οι εταιρείες πρέπει να προσελκύσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση για να αυξήσουν την παραγωγή, η οποία θα τους επέτρεπε να προσφέρουν τις συνθετικές μοσχαρίσιες μπριζόλες και τα στήθη κοτόπουλου σε πιο προσιτή τιμή. Στην πορεία, πρέπει να ξεπεράσουν την απροθυμία ορισμένων καταναλωτών ακόμη και να δοκιμάσουν το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο. 
 
Το καλλιεργημένο κρέας προέρχεται από ένα μικρό δείγμα κυττάρων που συλλέγεται από ζώα, τα οποία στη συνέχεια τροφοδοτούνται με θρεπτικά συστατικά, αναπτύσσονται σε τεράστια χαλύβδινα δοχεία που ονομάζονται βιοαντιδραστήρες και εξελίσσονται σε κάτι που μοιάζει και έχει γεύση σαν ένα πραγματικό κομμάτι κρέατος. 
 
Μόνο μία χώρα, η Σιγκαπούρη, έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής το συνθετικό προϊόν για λιανική πώληση. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ακολουθήσουν. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δήλωσε τον Νοέμβριο ότι ένα προϊόν καλλιέργειας κρέατος – ένα στήθος κοτόπουλου που καλλιεργείται από την UPSIDE Foods με έδρα την Καλιφόρνια – ήταν ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση! 
 
Η UPSIDE ελπίζει τώρα να φέρει το προϊόν της στα εστιατόρια το 2023 και στα παντοπωλεία έως το 2028, ανέφεραν στελέχη της στο Reuters. 
 
Η UPSIDE πρέπει ακόμα να επιθεωρηθεί από την Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και να λάβει έγκριση από τον οργανισμό στις ετικέτες του. Ένας εκπρόσωπος του USDA FSIS αρνήθηκε να σχολιάσει το χρονοδιάγραμμα της επιθεώρησής του στη συγκεκριμένη εταιρεία. 
 
Κρέας χωρίς σφαγείο! 
 
Στις εγκαταστάσεις της UPSIDE στο Emeryville της Καλιφόρνια, εργάτες με στολές εργαστηρίου εθεάθησαν να βρίσκονται πάνω από οθόνες αφής και να παρακολουθούν γιγάντιες δεξαμενές με νερό αναμεμειγμένο με θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης δημοσιογράφων του Reuters. Το κρέας συλλέγεται και επεξεργάζεται σε ένα δωμάτιο που η διευθύνουσα σύμβουλος Uma Valeti αποκαλεί «σπίτι χωρίς σφαγή», όπου επιθεωρείται και δοκιμάζεται. 
 
Στους δημοσιογράφους του Reuters σερβίρεται ένα δείγμα από το κοτόπουλο της UPSIDE κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Είχε γεύση ακριβώς όπως το συμβατικό κοτόπουλο όταν μαγειρεύτηκε, αν και ήταν κάπως πιο λεπτό και είχε πιο ομοιόμορφο χρώμα όταν ήταν ωμό. 
 
Η UPSIDE συνεργάστηκε με την FDA για τέσσερα χρόνια προτού λάβει το πράσινο φως του οργανισμού τον Νοέμβριο, είπε ο Valeti στο Reuters. 
 
«Είναι μια στιγμή ορόσημο για τον κλάδο».
 
Η εταιρεία καλλιέργειας κρέατος GOOD Meat με έδρα την Καλιφόρνια έχει ήδη εκκρεμή αίτηση στον FDA, η οποία δεν έχει ακόμα προωθηθεί. Δύο άλλες εταιρείες, η Mosa Meat με έδρα την Ολλανδία και η Believer Meats με έδρα το Ισραήλ, δήλωσαν στο Reuters ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με τον FDA. 
 
Από την πλευρά του, ο FDA αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με τις εκκρεμείς αιτήσεις για καλλιέργεια κρέατος, αλλά επιβεβαίωσε ότι συνομιλεί με πολλές εταιρείες.
 



Share

2 σχόλια:

ΜΠΟΥΜΕΡΑΓΚ Ο ΔΙ..., ΑΠΡΕΠΗΣ είπε...

Καλύτερα να μας δίνουν σανό.
Γνωρίζετε από τι είναι παρασκευασμένο το συνθετικό κρέας;
Από ληγμένα κρέατα και άλλα φαγώσιμα, που έπρεπε να καταστρέψουν. Τα αναμιγνύουν, τα αλέθουν προσθέτουν και κάποια αρωματικά καρυκεύματα για να μην βρωμά, τα συμπιέζουν και να το κρέας.
Λάβετε φάγετε .... και σε λίγα χρόνια και εμείς συνθετικό κρέας θα είμαστε προς ανακύκλωση...

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

Η ΤΑΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑΣ Κ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΗ ΤΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 65 ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΠΛΗΘΥΣΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΡΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ..ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΠΟΜΕΝΟ ΙΣΩΣ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΟΥΣ.
ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Κ ΕΡΓΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΣΠΡΟΜΑΛΗΔΕΣ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΞΕΡ, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ Κ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ !!!
ΠΑΝΕ ΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ Κ ΤΙΣ ΜΠΡΙΖΟΛΙΤΣΕΣ !!!
Ε ! ΡΕ ! ΖΩΑΡΑ ΟΙ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ !!!!!

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.