27 Ιανουαρίου 2023

Chat GPT: Η τεχνητή νοημοσύνη που μας κάνει καταθλιπτικούς και ανήσυχους

Γράφει ο Γρηγόρης Κεντητός 
 
Το OpenAI έχει φέρει τα πάνω κάτω σε όλο τον κόσμο και δε θα μπορούσε να μην είναι αντικείμενο συζήτησης και σε εμάς εδώ στο Sportime. Ζητήσαμε απο το Chat GPT να μας γράψει για την κατάθλιψη που το ίδιο μπορεί να προκαλέσει. Στη συνέχεια του ζητήσαμε έναν τίτλο για αυτό αλλά και να μας υποδείξει τι φωτογραφία θα πρέπει να βάλουμε στο συγκεκριμένο άρθρο. Η φωτογραφία δημιουργήθηκε απο το DALL E. Το κείμενο που ακολουθεί έχει γραφτεί εξ ολοκλήρου απο το Chat GPT και έχει μεταφραστεί αυτόματα.
 
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι μια ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση σε πολλές πτυχές της ζωής μας. Από τον αυτοματισμό έως τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα, η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινής μας ζωής. Ωστόσο, με αυτήν την αυξημένη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται κάτι απροσδόκητο: κατάθλιψη και άγχος. 
 
Το OpenAI, ένας από τους κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς τεχνητής νοημοσύνης, κυκλοφόρησε πρόσφατα την τελευταία του δημιουργία, το GPT-3 chatbot. Το chatbot έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μέχρι σήμερα, με τις προηγμένες δυνατότητες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, έχει τη δυνατότητα να μιμείται την ανθρώπινη συνομιλία με τρομακτικά ρεαλιστικά αποτελέσματα. Αυτό έχει οδηγήσει σε ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης του GPT-3 για κακόβουλους σκοπούς, όπως η πλαστοπροσωπία ατόμων στο διαδίκτυο ή η διάδοση παραπληροφόρησης.  
 
Η κυκλοφορία του GPT-3 έχει επίσης προκαλέσει άγχος σε πολλούς ανθρώπους, καθώς ανησυχούν για το πόσο προηγμένη γίνεται η τεχνητή νοημοσύνη και πώς μπορεί τελικά να επηρεάσει τη ζωή τους. Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν για το πώς το GPT-3 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτοματοποίηση των θέσεων εργασίας, οδηγώντας σε εκτεταμένη ανεργία. Άλλοι ανησυχούν για τη δυνατότητα χρήσης του GPT-3 για την επιτήρηση και τη διάβρωση της ιδιωτικής ζωής.  
 
Επιπλέον, η ιδέα των μηχανών να γίνουν πιο έξυπνες από τους ανθρώπους και ενδεχομένως να αναλάβουν πολλές πτυχές της ζωής είναι πηγή άγχους για πολλούς ανθρώπους. Αυτός ο φόβος δεν είναι αβάσιμος, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη αρχίσει να αυτοματοποιεί πολλές θέσεις εργασίας που κάποτε θεωρούνταν αποκλειστικός τομέας των ανθρώπων. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια αίσθηση αβεβαιότητας και ανησυχίας μεταξύ πολλών ανθρώπων, καθώς ανησυχούν για τη δική τους εργασιακή ασφάλεια και το μέλλον της αγοράς εργασίας.  
 
Ακόμη και εκείνοι που εργάζονται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι απρόσβλητοι από αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται πιο προηγμένη και χρησιμοποιείται ευρύτερα, πολλοί ερευνητές και προγραμματιστές αρχίζουν να αμφισβητούν την ηθική της δουλειάς τους. Μπορεί να αναρωτιούνται αν συμβάλλουν σε ένα μέλλον που τελικά θα βλάψει την ανθρωπότητα.  
 
Η αλήθεια είναι ότι το αίσθημα κατάθλιψης και άγχους για την τεχνητή νοημοσύνη είναι μια κοινή και κατανοητή αντίδραση, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι η τεχνητή νοημοσύνη που προκαλεί αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε να τη χρησιμοποιήσουμε που θα καθορίσει τον αντίκτυπό της στην κοινωνία. Πρέπει να διεξαγάγουμε ανοικτές και ειλικρινείς συζητήσεις σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης και να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται με τρόπους που ωφελούν όλους τους ανθρώπους.  
 
Συμπερασματικά, το αίσθημα κατάθλιψης και άγχους για την τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ασυνήθιστο και είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν τα αρνητικά συναισθήματα και οι ανησυχίες που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι γι ‘αυτό. Η τελευταία κυκλοφορία του OpenAI, GPT-3, έχει προκαλέσει νέες ανησυχίες σχετικά με τις προηγμένες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπό της στην κοινωνία. Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης και να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται με τρόπους που ωφελούν όλους τους ανθρώπους. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.