30 Ιανουαρίου 2023

Όσιος Πορφύριος: Η ερωτική πράξη των συζύγων

Ο Θεός όρισε το γάμο ως μια σχέση άνδρα και γυναίκας, με σκοπό ο ένας να βοηθήσει τον άλλο στην κοινή πορεία τους προς τον Παράδεισο! Κι όμως. Η ευλογημένη αυτή πορεία, κρύβει συχνά εμπόδια και αγκάθια! Και όπως βλέπουμε στις ημέρες μας, τα εμπόδια αυτά καταλήγουν πολλές φορές στη διάλυση της οικογενείας. Και τότε, ποιος μπορεί να περιγράψει τον πόνο, την πίκρα και, αλίμονο, το μίσος που φωλιάζει στις καρδιές των πρώην αγαπημένων συζύγων!
 
Η αγάπη λοιπόν των Αγίων μας, τους ώθησε πολύ συχνά, χάριτι Θεού, να σταθούν δίπλα στους συζύγους και στα παιδιά τους, καταθέτοντας πολύτιμες συμβουλές, που μπορούν να αποτρέψουν το ναυάγιο της οικογενείας. Όσο κι αν φαίνεται τολμηρό και ίσως «επικίνδυνο» σε κάποιους, αυτοί οι Άγιοι μας, έδωσαν συμβουλές που δεν σχετιζόταν αποκλειστικά με την προσωπική ασκητική τους ζωή και εμπειρία, ήταν όμως απόρροια της απεριόριστης αγάπης τους προς τους εγγάμους αγωνιζόμενους αδελφούς τους, και ασφαλώς, αποτέλεσμα του Θείου Φωτισμού τους. Χρειάζεται, συμβούλευαν, να προσεχθεί πολύ η ερωτική συνεύρεση του ζευγαριού.
 
Σκοπός της είναι και η τεκνογονία μα και η σωματική ευχαρίστηση των αγαπημένων. Τόσο η γέννηση παιδιών όσο και η σαρκική ευχαρίστηση και των δύο, καλλιεργεί και εμπεδώνει μεταξύ τους την συναντίληψη στα προβλήματα της καθημερινότητάς, την τρυφερότητα και το σταδιακό γκρέμισμα των εξογκωμάτων του εγωισμού-ατομισμού. Έτσι, ο ένας βλέπει τον άλλο ως σύντροφο, συνοδοιπόρο και τελικά, απαραίτητο συμπλήρωμα του εαυτού του. Τον βλέπει τελικά ως σύζυγο! Όσο ωραία όμως και θαυμαστή είναι αυτή η εξέλιξη της συζυγικής συναλληλίας-συμπόρευσης, τόσο ευαίσθητη και ευκολοτραυμάτιστη γίνεται από τα αναπόφευκτα λάθη. Ας εστιάσουμε, προς το παρόν, στις απρόσεκτες ίσως δε και κακόβουλες εξωτερικές συμβουλές διαφόρων φίλων. 
 
Έχει μεγάλη σημασία, συμβούλευε, μεταξύ των άλλων, και ο Άγιος Πορφύριος, να προσέχουν οι σύντροφοι σε ποιους περιγράφουν τα προβλήματα της σχέσης τους, και από ποιους ζητούν συμπαράσταση. Οι βοηθοί πρέπει να αγαπούν καρδιακά το ζευγάρι αφενός, και αφετέρου να διαπνέονται από τη Σοφία και το Φωτισμό του Θεού. Έναν τέτοιο συμβουλευτικό ρόλο προβλέπει η εκκλησία μας και για τους αναδόχους, δηλ. τους κουμπάρους του κάθε ζευγαριού. Να γιατί οι επιλογή των «συντελεστών» του κάθε γάμου πρέπει να γίνεται με πολύ επιμέλεια, και ασφαλώς, κατόπιν πολλής προσευχής.
 
Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του συλλόγου τυφλών “Ορθόδοξη Πορεία” Γιάννη Παπαχρήστο.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.