25 Ιανουαρίου 2023

Επιστρέφουν μέσω κλωνοποίησης τα μαμούθ.

Ενώπιον ενός τεράστιου ηθικού διλήμματος βρίσκονται οι επιστήμονες με την κλωνοποίηση ειδών ζώων που έχουν εξαφανιστεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια από τον πλανήτη.
 
Τα υπέροχα τριχωτά πλάσματα που κάποτε περιπλανήθηκαν στις εκτάσεις της Σιβηρίας μπορεί σύντομα να περπατήσουν ξανά, εξαιτίας Κορεατών και Αμερικανών επιστημόνων που προσπαθούν ενεργά να κλωνοποιήσουν ένα μαμούθ, σύμφωνα με άρθρο του δικτύου CBC News.
 
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η ενέργεια θα μπορούσε να θέσει ένα προηγούμενο. Ο Δρ Tori Herridge, ερευνητής που έλαβε μέρος στην πρόσφατη αυτοψία ενός καλά διατηρημένου μαμούθ με το παρατσούκλι «Buttercup», έγραψε άρθρο γνώμης για την εφημερίδα Guardian με τις απόψεις του. Σε αυτό αναφέρει ότι πιστεύει πως η κλωνοποίηση θα ήταν πισωγύρισμα, καθώς η διαδικασία θέτει σε αχρείαστο κίνδυνο τους υπάρχοντες ελέφαντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μεγάλους κινδύνους από την διαδικασία της παρένθετης μητρότητας. 
 
Ωστόσο, ο κόσμος περιμένει με ανυπομονησία τις νέες εξελίξεις στην κλωνοποίηση των τριχωτών μαμούθ, καθώς ένα τέτοιο κατόρθωμα θα είναι μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη της τεχνολογίας της κλωνοποίησης. Ο Δρ Tori Herridge ανέφερε στο άρθρο του ότι η επιτυχής κλωνοποίηση ενός μαμούθ θα φέρει πολλά χρήματα στον ερευνητή που θα τα καταφέρει. Εξαιτίας αυτού, τα θέματα των ελεφάντων, που είναι αναγκαία για την επιτυχή κλωνοποίηση μαμούθ, θα μπορούσαν να αγνοηθούν.
 
Αν και η ιδέα της επαναφοράς στη ζωή των μαμούθ είναι αρκετή προκειμένου να κάνει αρκετούς οπαδούς της επιστημονικής ηθικής να βράζουν από θυμό, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό. Μια τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο «Πώς θα κλωνοποιηθεί ένα μαμούθ», που παρουσιάστηκε στο κανάλι Smithsonian στα τέλη του περασμένου έτους, περιέγραψε τη διαδικασία μελέτης ενός καλά διατηρημένου μαμούθ που βρέθηκε στη Σιβηρία. Το συγκεκριμένο μαμούθ θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα για την κλωνοποίηση του είδους του μόλις βρεθεί ένα κύτταρο άθικτου DNA, όπως σχεδιάζουν οι Κορεάτες επιστήμονες. 
 
Αντίθετα Αμερικανοί ερευνητές, μελετούν το γονιδίωμα του ελέφαντα και εξετάζουν πως τα γονίδια των μαμούθ θα μπορούσαν να αντικατασταθούν μέχρι να παραχθεί κάτι που να μοιάζει με γονιδίωμα των μαμούθ, σύμφωνα με το άρθρο CBC News. 
 
Ένα ενδεχόμενο «πάγωμα» της υπάρχουσας έρευνας θα μπορούσε να φέρει προβλήματα, καθώς οι πόροι που έχουν δοθεί για το συγκεκριμένο έργο δεν θα μπορούν να επανακτηθούν εύκολα. 
 
Οι Κορεάτες ερευνητές έχουν ήδη αναπτύξει ένα σύστημα για την κλωνοποίηση σκύλων που θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε εφαρμογές προς όφελος των ανθρώπων μόλις καταφέρουν να κλωνοποιήσουν μαμούθ. Έτσι η μελέτη του Δρ. George Church για το γονιδίωμα του μαμούθ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το «ξεκλείδωμα» ενός πλούτου γνώσεων για τα εξαφανισμένα ζώα αλλά και για μελέτες της ανθρώπινης εξέλιξης. 
 
Αν και θα μπορούσαν να υπάρχουν παγίδες με την κλωνοποίηση ενός μαμούθ στην κοιλιά ενός ελέφαντα, όπως αναφέρει ο Δρ. Δρ Herridge σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Independent, ο Sir Ian Wilmut, ο καθηγητής που κλωνοποίησε το πρόβατο «Ντόλι», πιστεύει ότι είναι μία σημαντική προσπάθεια. Ο Sir Wilmut με άρθρο του στην εφημερίδα Telegraph δηλώνει βέβαιος ότι η κλωνοποίηση ενός μαμούθ είναι μία λογική ιδέα, καθώς υπάρχουν πολλά που μπορούν να μάθουν οι επιστήμονες για το εξαφανισμένο ζώο.
 



Share

1 σχόλιο:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

..."ἡ φιλαργυρία, εἰδωλολατρεία ἐστίν" λέγουν σοφά οἱ Πατέρες μας...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.