28 Ιανουαρίου 2023

Όταν η μελέτη απωθεί τους μαθητές

 
Όταν ήμουν μαθητής, σε κάθε σχολικό εγχειρίδιο, στο πίσω εξώφυλλο, είχε σε σκίτσο μια κουκουβάγια να στέκεται πάνω σε δυο βιβλία. Δίπλα της αναγραφόταν τέσσερα αρχικά γράμματα: Ο, Ε, Δ και Β, δηλαδή Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων. Αυτό ήταν το σήμα κατατεθέν του οργανισμού που έβγαζε τα σχολικά βιβλία.
 
Όσοι παλιοί θυμούνται τα μαθητικά τους χρόνια, θα νοσταλγούν και δυο αστείες φράσεις που σκαρώσαμε και λέγαμε με τα αρχικά αυτά γράμματα του σήματος: Η πρώτη, Οι Έλληνες Διαβάζουν … Βλακείες και η δεύτερη, Όταν Έχω Διάβασμα, Βαριέμαι! Μπορεί να τα λέγαμε χαριτολογόντας, αλλά κάποιοι τα εφάρμοζαν και στην πράξη. Η αίσθησή μου είναι ότι σήμερα έχουν αυξηθεί οι μαθητές που το διάβασμα και η μελέτη τους απωθεί.
 
Βέβαια, όσο μεγαλώνεις, τόσο καταλαβαίνεις πως, αντίθετα, δεν έχασε κανείς από την προσπάθεια της σοβαρής και συστηματικής μελέτης.
 
Θα ήθελα να προσπαθήσω μέσα από την δικιά μου εμπειρία να βοηθήσω τους νέους γονείς που τα παιδιά τους δεν έχουν όρεξη να μελετήσουν τα μαθήματά τους. Να ξεκαθαρίσω κάτι, πως ίσως να μην μπόρεσα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως κανονικός καθηγητής σε τάξη, όπως θα ήθελα, όμως συχνά συζητάω με φίλους μου εκπαιδευτικούς και ενδιαφέρομαι ενεργά για την σημερινή κατάσταση στα σχολεία.  
 
Καταλαβαίνω ότι τα παιδιά σήμερα τα θέλουν όλα έτοιμα και με λίγο κόπο να τελειώνουν τα διαβάσματά τους χωρίς να εμβαθύνουν και να δίνουν μεγάλη προσοχή αν κατάλαβαν καλά όσα διάβασαν. Από την μεριά τους οι γονείς, πολλές φορές δεν ευκαιρούν να συζητήσουν με τα παιδιά τους τα θέματα των μαθημάτων τους, ούτε καν τί έγινε μέσα στην τάξη! Η καθημερινότητα και η εργασία των γονιών τους απορροφά τόσο, που μετά τη δουλειά τους θέλουν κάποιο χρόνο να είναι γι’ αυτούς και μόνον, ή δεν έχουν καθόλου χρόνο. Αυτό δεν αφήνει περιθώρια να ασχοληθούνε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους.  
 
Παραπάνω προσπάθησα να περιγράψω μία από τις συνηθισμένες δυσκολίες. Υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις όπου οι γονείς δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν τα παιδιά τους σε σχέση με τη σχολική μελέτη, είτε διότι δεν έχουν αρκετή μόρφωση οι ίδιοι, είτε επειδή στο μεταξύ έχει αλλάξει αρκετά η ύλη των σχολικών μαθημάτων.
 
Αυτό που θέλω να περάσω σαν μήνυμα στους γονείς είναι πως, όταν ασχολούνται με τα μαθήματα των παιδιών τους, ας προσπαθούν να τα ενθαρρύνουν με θετική διάθεση. Δηλαδή να τους εμπνεύσουν πως με περισσότερη υπευθυνότητα και με σοβαρή μελέτη θα πετύχουν κάτι καλύτερο και θα έχουν και τα ίδια μεγαλύτερη ικανοποίηση. Πραγματικά, είναι χαρά να μαθαίνεις και να αισθάνεσαι ότι προοδεύεις.  
 
Αρνητικές εκφράσεις ή και μειωτικές συμπεριφορές του τύπου «θα μείνεις ξύλο απελέκητο» δεν βοηθούν να λέγονται γενικά σε κανέναν. Άλλωστε, από θεολογική άποψη, η ανθρώπινη ψυχή δεν έγινε για να την πληγώνουμε συνέχεια, αλλά πλάστηκε για να την ενθαρρύνουμε και να τη σπρώχνουμε ώστε να πετυχαίνει όλο και κάτι καλύτερο. Και στο κάτω-κάτω της γραφής, δεν έχουν όλοι οι μαθητές την δυνατότητα να προχωρήσουν στα γράμματα έτσι ώστε να περάσουν στο πανεπιστήμιο. Όμως μπορούν να βρουν ποια είναι η κλίση τους και να στραφούν σε πρακτικά επαγγέλματα, που επίσης είναι πολύ χρήσιμα και παραγωγικά. Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που δεν προχώρησαν και δεν μπόρεσαν να σπουδάσουν σε κάποιο πανεπιστήμιο. Έτσι στράφηκαν σε χειρονακτικά επαγγέλματα, είναι επιτυχημένοι και ζουν αξιοπρεπώς.  
 
Σπουδαίο ρόλο παίζει και η ευσυνειδησία των εκπαιδευτικών και η ικανότητά τους να εμπνέουν στους μαθητές τους την αγάπη για τη μάθηση. Δάσκαλοι και καθηγητές που αγαπούν το αντικείμενο το οποίο διδάσκουν και δίνουν γενικά καλό παράδειγμα εργατικότητας και συνέπειας, μπορούν να κάνουν θαύματα με τους βαριεστημένους μαθητές τους. Πιστεύω πως όλοι θυμόμαστε δασκάλους που μας ενέπνευσαν και μας επηρέασαν θετικά στη ζωή μας.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.