20 Ιανουαρίου 2023

Νέα μελέτη: Οι μαύρες σοκολάτες που βρέθηκαν με υψηλά ποσοστά μόλυβδου και καδμίου

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Consumer Reports (CR), αποδείχθηκε ότι ορισμένες μαύρες σοκολάτες περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως μόλυβδο και κάδμιο.
 
Για τη μελέτη, η CR εξέτασε στις ΗΠΑ 28 μαύρες σοκολάτες για να μετρήσει τα επίπεδα των βαρέων μετάλλων που περιέχουν. Μόλυβδος και κάδμιο ανιχνεύθηκαν σε όλα τα προϊόντα, σύμφωνα με το CNCB.
 
Για να προσδιορίσει ποιες σοκολάτες ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, η CR χρησιμοποίησε το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο δόσης της Καλιφόρνια (MADL) για το μόλυβδο και το κάδμιο ως βάση.
 
Οποιοδήποτε προϊόν με ποσοστό άνω του 100% για οποιαδήποτε χημική ουσία υπερβαίνει το MADL. (σ.σ. Η Πρόταση 65 είναι η ονομασία ενός νόμου της Καλιφόρνια που θεσπίστηκε το 1986 για να βοηθήσει τους Καλιφορνέζους στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη χρήση, την κατανάλωση ή την έκθεσή τους σε χημικές ουσίες που μπορεί να τους βλάψουν. Η επίσημη ονομασία της Πρότασης 65 είναι ο νόμος για την επιβολή του ασφαλούς πόσιμου νερού και των τοξικών ουσιών του 1986). 
 
5 μάρκες των οποίων η σοκολάτα μπορεί να περιέχει υψηλά επίπεδα μολύβδου, καδμίου 
 
1. Trader Joe’s: Μαύρη σοκολάτα με 72% κακάο (192% MADL μολύβδου) και The Dark 
Chocolate Lover’s Chocolate 85% κακάο (127% MADL μολύβδου, 229% MADL καδμίου) 
2. Hershey’s: Special Dark Mildly Sweet Chocolate (265% MADL μολύβδου) 
3. Lindt: Μαύρη Σοκολάτα Excellence 85% κακάο (166% MADL μολύβδου) και Excellence Dark Chocolate 70% Κακάο (116% MADL μολύβδου) 
4. Godiva: Signature Dark Chocolate 72% κακάο (146% MADL μολύβδου) 
5. Dove: Promises Deeper Dark Chocolate 70% κακάο (112% MADL καδμίου) 
 
Η έκθεση χαμηλού επιπέδου σε μόλυβδο μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις γνωστικές ικανότητες των παιδιών, σύμφωνα με τον Δρ Fred Henretig, ανώτερο τοξικολόγο στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας. 
 
Και η έκθεση σε υψηλά επίπεδα μολύβδου μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, αναιμία και νεφρική ή εγκεφαλική βλάβη, επηρεάζοντας τα παιδιά περισσότερο από τους ενήλικες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. 
 
Επιπλέον, «όταν καταναλωθεί το κάδμιο σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να ερεθίσει σοβαρά το στομάχι και να προκαλέσει εμετό και διάρροια», αναφέρει η έκθεση. 
 
Έχουν υποβληθεί αρκετές αγωγές κατά ορισμένων brands σοκολάτας, συμπεριλαμβανομένων των Trader Joe’s και Hershey’s – με τους καταναλωτές στις ΗΠΑ να ισχυρίζονται ότι παραπλανήθηκαν και τέθηκαν σε κίνδυνο λόγω της περιεκτικότητας των προϊόντων σε βαρέα μέταλλα. 
 
Οι Alter Eco, Endangered Species, Theo και Trader Joe’s δεν απάντησαν στην αναφορά από το Consumer Reports. 
 
Τα αποτελέσματα της μελέτης Consumer Reports δείχνουν ότι ενώ η παρουσία βαρέων μετάλλων στη μαύρη σοκολάτα είναι συνηθισμένη, δεν είναι πάντα στα επίπεδα που ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. 
 
Για παράδειγμα, μάρκες όπως η Taza Chocolate και η Ghiradelli αναφέρονται στη μελέτη ως «ασφαλείς επιλογές», επειδή τα επίπεδα μολύβδου και καδμίου πέφτουν κάτω από το μέτρο MADL της Καλιφόρνια.  
 
Όπως αναφέρει το CNCB, οι καταναλωτές θα πρέπει να προτιμούν μαύρες σοκολάτες που έχουν χαμηλά ποσοστά κακάο και να προσέχουν τη συνολική κατανάλωση σοκολάτας.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.