15 Σεπτεμβρίου 2022

Ελληνο-αλβανικές σχέσεις: Εδώ και 31 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις πορεύονται με τα ίδια ευχολόγια

Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη το χιλιοειπωμένο επιχείρημα «να προσδέσουμε την Αλβανία στο ευρωπαϊκό άρμα». 
 
Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε επίσης ότι, «σε κάθε κεφάλαιο το οποίο ανοίγει έχουμε τη δυνατότητα με αυτόν τον τρόπο να επιβάλουμε τις δικές μας απόψεις και να συζητήσουμε θέματα τα οποία ενδεχομένως να αφορούν τον διμερή χαρακτήρα των σχέσεών μας».
 
Από το 1991, έτος της πτώσης του κομουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις πορεύονται με το δόγμα σύμφωνα με το οποίο, «εγκρίνοντας την είσοδο της γειτονικής χώρας στους διεθνείς οργανισμούς τα Τίρανα θα αναγκαστούν να σεβαστούν τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας».  
 
Όμως εδώ και τρεις δεκαετίες, παρά την καλή θέληση των Αθηνών, με την έγκριση της ένταξης στον ΟΑΣΕ (1991) και στο ΝΑΤΟ (2009), την σύνδεση και σταθεροποίηση με τις ευρωπαϊκές κοινότητες (2009) και την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας (2014), η Αλβανία όχι μόνο δεν έδειξε ότι σέβεται τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, αντίθετα εφαρμόζει μία σταδιακή «βελούδινη» εθνοκάθαρση εις βάρος του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.  
 
Εκτός των χρόνιων προβλημάτων του αυτοπροσδιορισμού και του ιδιοκτησιακού, η προκλητική αργοπορία στην έκδοση του πορίσματος για την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα εδώ και τέσσερα χρόνια, η καταδίκη και η τρομοκράτηση Βορειοηπειρωτών που αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους και η δεύτερη αναβολή της απογραφής πληθυσμού με το ερώτημα της εθνικότητας και τους θρησκεύματος, αποδεικνύουν την γραμμή που ακολουθεί πιστά η αλβανική κυβέρνηση.  
 
Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να πράξει το χρέος της προς τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και να αξιοποιήσει προς όφελος του την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πράξεις και όχι με ευχολόγια.  
 
13 – 09 – 2022



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.