8 Μαρτίου 2021

Kύπρος: Υποχρεωτικό rapid test σε ανήλικους εναντίον δικαιωμάτων παιδιού

Tου Γιάννου Γεωργιάδη, 
Δικηγόρου, Προέδρου του Cyprus Chapter του European Court of Arbitration 
 
Κατά τη γνώμη μου, οι υποχρεωτικές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως οι ταχείες εξετάσεις για covid-19 σε παιδιά ως προϋπόθεση για φοίτηση στο σχολείο, αντιβαίνουν στο άρθρο 7 (δικαίωμα στη ζωή και σωματική ακεραιότητα) και στο άρθρο 20 (δικαίωμα εκπαίδευσης) του Κυπριακού Συντάγματος, και επιπλέον είναι έναντια παρόμοιων διατάξεων διεθνών συνθηκών τις οποίες έχει υπογράψει η Κύπρος, όπως η Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Αξιοπρέπειας του Ανθρώπου αναφορικά με την Εφαρμογή της Βιολογίας και Ιατρικής: Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική – ένα διεθνές νομικά δεσμευτικό μέσο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον βιοϊατρικό τομέα – και η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
 
Σύμφωνα με το άρθρο 5 της ανωτέρω σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της αξιοπρέπειας “Η παρέμβαση στον τομέα της υγείας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον αφού ο ενδιαφερόμενος δώσει ελεύθερη και ενημερωμένη συγκατάθεση σε αυτήν. Το πρόσωπο αυτό λαμβάνει εκ των προτέρων τις κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με το σκοπό και τη φύση της παρέμβασης, καθώς και τις συνέπειες και τους κινδύνους της.”  
 
Σύμφωνα με το άρθρο 6 σχετικά με την προστασία των προσώπων που δεν είναι σε θέση να συναινέσουν, “… μια παρέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε πρόσωπο που δεν έχει την ικανότητα να συναινέσει, προς άμεσο όφελος του[…] Όταν, σύμφωνα με το νόμο, ένας ανήλικος δεν έχει την ικανότητα να συναινέσει σε παρέμβαση, η παρέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την άδεια του εκπροσώπου του ή μιας αρχής ή ενός προσώπου ή οργανισμού που προβλέπεται από το νόμο. Η γνώμη του ανηλίκου λαμβάνεται υπόψη ως ολοένα και πιο καθοριστικός παράγοντας ανάλογος με την ηλικία και τον βαθμό ωριμότητάς του.”  
 
Το άρθρο 7 του Κυπριακού Συντάγματος δεν μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς. Η δυνατότητα εφαρμογής του μπορεί να αλλάξει προσωρινά μόνον εάν η χώρα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με το άρθρο 183 του κανονισμού ως καθορίζεται σε αυτό. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν εγκριθεί από την Βουλή. Η Κύπρος, για τους σκοπούς του Covid-19, δεν έχει κυρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με το άρθρο 183.  
 
Το άρθρο 20 του κανονισμού σχετικά με το δικαίωμα εκπαίδευσης, υπόκειται σε περιορισμούς για λόγους δημόσιας υγείας, υπό την προϋπόθεση ότι οι περιορισμοί αυτοί εγκρίνονται από την Βουλή, κάτι που δεν συνέβη στην προκειμένη περίπτωση. Ακόμη και αν εγκριθούν από την Βουλή, κατά τη γνώμη μου οι υποχρεωτικές εξετάσεις για υγιή ασυμπτωματικά παιδιά θα εξακολουθούσαν να είναι αντισυνταγματικές, διότι δεν θα παιρνούσαν το τεστ της αναλογικότητας. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, οι υποχρεωτικές εξετάσεις δεν εμποδίζουν την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Ελπιδοφόρο Σωτηρίου «… Να αναφερθούμε στο ότι [οι υποχρεωτικές ταχείες εξετάσεις] παραβιάζουν την ιατρική δεοντολογία αναγκάζοντας τους ανθρώπους να υποβληθούν σε ιατρική διαδικασία στην οποία λαμβάνουν βιολογικό δείγμα από το φάρυγγα… ” Δήλωσε περαιτέρω ότι:  
 
“… Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που δείχνουν ότι τα υποχρεωτικά μέτρα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας και συχνά οδηγούν σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα που δεν έχουν καμία επίδραση στον έλεγχο της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών – για παράδειγμα αναγκάζουν τους ανθρώπους είτε να κρύψουν την ιατρική τους κατάσταση είτε να αποφύγουν τα μέτρα… Και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε ελλιπείς πληροφορίες και διαστρεβλωμένα δεδομένα που λαμβάνονται από οργανισμούς δημόσιας υγείας”.  
 
Η υποχρεωτική εξέταση για τα παιδιά θα μπορούσε επίσης να ισοδυναμεί με παραβίαση του άρθρου 3 παράγραφος 1 της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, το οποίο ορίζει ότι “Σε όλες τις ενέργειες που αφορούν παιδιά, είτε αναλαμβάνονται από δημόσιους είτε από ιδιωτικούς φορείς κοινωνικής πρόνοιας, δικαστήρια, διοικητικές αρχές ή νομοθετικά όργανα, το μείζον συμφέρον του παιδιού αποτελεί πρωταρχικό μέλημα”, διότι θα ασκούν τακτικά περιττή αναγκαστική παρέμβαση στο σώμα τους παρά τη θέλησή τους.  
 
Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 της ανωτέρω σύμβασης, “Τα συμβαλλόμενα κράτη λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι το παιδί προστατεύεται από κάθε μορφή διάκρισης ή τιμωρίας με βάση το καθεστώς, τις δραστηριότητες, τις εκφρασμένες απόψεις ή τις πεποιθήσεις των γονέων, των νόμιμων κηδεμόνων ή των μελών της οικογένειας του παιδιού”.  
 
Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να επικρίνει ή να εκφοβίσει το παιδί εάν οι γονείς του εκφράσουν την άποψη ότι το παιδί τους δεν πρέπει να κάνει το τεστ.  
 
Με βάση τα παραπάνω, κατά τη γνώμη μου, οι υποχρεωτικές ταχείες εξετάσεις στα παιδιά ως προϋπόθεση για να φοιτήσουν στο σχολείο είναι παράνομες και αντισυνταγματικές και τα παιδιά και οι εκπρόσωποί τους έχουν το δικαίωμα να μην δώσουν τη συγκατάθεσή τους για μια τέτοια εξέταση και να επιμένουν ότι τα παιδιά θα πάνε στο σχολείο. Έχουν επίσης το δικαίωμα να προσφύγουν δικαστικά κατά της κυβέρνησης και να αξιώσουν θεραπείες. Μπορούν επίσης να ζητήσουν διάταγμα του δικαστηρίου που να καθιστά παράνομο και άκυρο έναν τέτοιο περιορισμό.  
 
Αυτή είναι η γνώμη μου και δεν ισοδυναμεί με νομική συμβουλή.  
 
το είδαμε ΕΔΩ 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.