13 Μαρτίου 2021
Τίγρης ή "ψόφια γάτα"...
Αν η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία είχε πράξει στην οικονομία, τη δημόσια διοίκηση και το συνταξιοδοτικό όσα έχει καταφέρει στο διπλωματικό και αμυντικό πεδίο τα τελευταία χρόνια θα είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την θέση μιας ευρωπαϊκής "τίγρης του νότου" για τις επόμενες δεκαετίες.
"Τίγρεις" ονομάστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες οι οικονομίες της Ν.Α. Ασίας (Ταιβάν, Ν. Κορέα, Σιγκαπούρη…) που παρουσίασαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και οι κοινωνίες τους προσέγγισαν ή ξεπέρασαν το βιοτικό επίπεδο αρκετών δυτικών ανεπτυγμένων χωρών.
Επιπλέον "Κέλτικη Τίγρης" ονομάστηκε επίσης η Ιρλανδία που παρουσίασε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης...
Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με προβληματική οικονομία δίπλα σε μια μεγάλη χώρα με τριπλάσιο ή τετραπλάσιο ΑΕΠ η οποία έχει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος μας και φιλοδοξίες περιφερειακής δύναμης.
Η επίτευξη από την Τουρκία ενός ρόλου περιφερειακής δύναμης περνά μέσα από την "Φιλανδοποίηση" και "Δορυφοροποίηση" αρκετών γειτονικών χωρών. "Φιλανδοποίηση" της Ελλάδας σημαίνει πως οι ελληνικές αρχές δεν θα δίνουν αναφορά στην Ε.Ε. για τις αποφάσεις και δράσεις τους αλλά στην Τουρκία. Σημαίνει επίσης πως όσοι βρίσκονται σε κρίσιμα κυβερνητικά πόστα ή θέσεις "κλειδιά" στην άμυνα και την ασφάλεια θα έχουν την "έγκριση" της νέας "Υψηλής Πύλης".
Η Ελλάδα λοιπόν μοιάζει με κάποιον που ζει στο ίδιο δωμάτιο με έναν ελέφαντα. Παρ΄ όλα αυτά έχει καταφέρει να περιορίσει τον ελέφαντα που τελεί σε κατάσταση παράκρουσης σε μια γωνία. Και τούτο με τη θέα μόνο του μαστιγίου και των πιθανών μικρών και μεγάλων συμμάχων, εγγυητών ή ακόμη και προστατών με το αζημίωτο ως είθισται...
Την απομόνωση και απόγνωση του καθεστώτος της Άγκυρας αποκαλύπτουν κινήσεις απελπισίας όπως αυτή να ανακοινώνει δημόσια πως βρίσκεται σε συνομιλίες με χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος προκειμένου να οριοθετήσουν θαλάσσιες ζώνες μεταξύ τους και οι χώρες αυτές να απορρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς.
Όπως ανέφεραν προχθές πηγές από το ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών η συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σάμεχ Σούκρυ έγινε σε εξαιρετικό κλίμα.
"Συζητήθηκαν τόσο οι διμερείς σχέσεις όσο και οι περιφερειακές εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε δίχως περιστροφές ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση ή προοπτική για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Σχετικά δημοσιεύματα που μιλούσαν για προσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας χαρακτηρίστηκαν μάλιστα ως παραπληροφόρηση…
Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας να εξελιχθεί σε περιφερειακή δύναμη έχουν προκαλέσει μια αντισυσπείρωση ισχυρών δυνάμεων της περιοχής από τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Οι περιοχές αυτές αθροίζουν πληθυσμούς και ΑΕΠ μεγαλύτερο από την Τουρκία και οι αμυντικές τους δαπάνες και η σχετική ισχύς έχουν πολλαπλάσιο μέγεθος.
Οι λανθασμένες κινήσεις του καθεστώτος Ερντογάν έχουν δημιουργήσει ένα μέτωπο δυνάμεων στην περιοχή το οποίο αν συντονίσει τις αμυντικές και οικονομικές του δυνατότητες μειώνει την αξία της Τουρκίας για τη Δύση.
Η αμυντική, πολιτική και οικονομική συνεργασία των χωρών αυτών ενοποιεί ένα γεωγραφικό χώρο από την Ελλάδα που ανήκει στην Ε.Ε. μέχρι τα νότια σύνορα της Αιγύπτου στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο που αποτελεί παγκόσμιο ενεργειακό κόμβο στρατηγικής σημασίας. Το τόξο αυτών των χωρών ελέγχει και τα στενά του Σουέζ που αποτελούν στρατηγικής σημασίας κόμβο μεταξύ Ασίας και Δύσης.
Η Αίγυπτος που έχει αποκτήσει ήδη ενεργειακά κοιτάσματα είναι μια χώρα με πληθυσμό περί τα 100 εκατ. και κάλλιστα μπορεί να υποκαταστήσει τον αναδυόμενο ρόλο της Τουρκίας ως "εργοστάσιο" της Ευρώπης. Τούτο καθιστά την Αίγυπτο επίσης και υπολογίσιμη αγορά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Το Ισραήλ διαθέτει εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και αμυντική τεχνολογία που ζηλεύουν πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Τα ΗΑΕ διαθέτουν ισχυρή αμυντική θωράκιση, οικονομική ισχύ και είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που πρόσφατα έθεσε διαστημόπλοιο σε τροχιά στον Άρη.
Η περιοχή από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Σ. Αραβία κλπ, εκτός από ένα αμυντικό τόξο συνιστά και ένα οικονομικό τόξο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την Ε.Ε. και τη Δύση συνολικότερα, υποκαθιστώντας τη σημασία της Τουρκίας.
Κανένας στην ευρύτερη περιοχή από τη Βιέννη μέχρι τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική δεν θέλει μια ισχυρή Τουρκία λόγω της μνήμης της Οθωμανικής Κυριαρχίας.
Η ανάδειξη οικονομικής και ενεργειακής σημασίας του τόξου των χωρών της "Φιλίας" θα προσελκύσει σύντομα και το ενδιαφέρον άλλων χωρών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας. Χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Αλβανία θα αποκτήσουν ένα κίνητρο να κρατήσουν αποστάσεις από τα σχέδια της Τουρκίας.
Η Ευρώπη εύκολα θα μπορέσει να αντιληφθεί πως δεν την συμφέρει η ενεργειακή και παραγωγική εξάρτηση από την Τουρκία αν υπάρχει και εναλλακτική επιλογή.
Η Ελλάδα με την Κύπρο ως μέλη της Ε.Ε. βρίσκονται στο μέσον του διαδρόμου που ενώνει τις χώρες αυτές με την Ε.Ε. Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει δεν είναι μόνο η ενίσχυση της αμυντικής αποτρεπτικής ισχύος αλλά και οικονομικά.
Εκτός του αγωγού EastMed που εξετάζεται πλέον σοβαρά προστίθεται και η πρόταση της Αιγύπτου για δεύτερο αγωγό από τη Δυτική Αίγυπτο στην Κρήτη.
Ο σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίσης LNG στην Αλεξανδρούπολη προστίθεται σε εκείνο της Ρεβυθούσας και καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο που θα βοηθήσει τις βαλκανικές χώρες και αυτές της Α. Ευρώπης να απεξαρτηθούν από Ρωσία και Τουρκία ενεργειακά, διαφοροποιώντας τις εισαγωγές τους.
Τούτο θα καταστεί ακόμη επιτακτικότερη ανάγκη όταν σε μερικά χρόνια ξεθυμάνει η "φούσκα" των προσδοκιών πως οι ΑΠΕ μπορούν να λύσουν κατά 100% ή έστω 50% το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης. Ένα μέρος μόνο των χρημάτων που σπαταλούνται στις ΑΠΕ θα μπορέσει να δώσει λύσεις δέσμευσης των αεριών θερμοκηπίου και ανάπτυξης νέων πυρηνικών μονάδων μικρότερων, ασφαλέστερων και αποδοτικότερων. Οι ΑΠΕ μπορούν να καλύψουν μόνο ένα μικρό μέρος των αναγκών. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα...
Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας να καταστεί περιφερειακή δύναμη έχουν δημιουργήσει ένα νέο ισχυρό οικονομικό και γεωπολιτικό χώρο στη ΝΑ Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό Κόλπο. Ισχυρός κρίκος αυτού του χώρου με τη Δύση είναι η Ελλάδα και η Κύπρος...
Κώστας Στούπας
Κατηγορία Θέματος
Γεωστρατηγικές Αναλύσεις,
Διεθνείς Σχέσεις,
Εθνικά Θέματα,
Εθνική Προδοσία,
Ειδήσεις-Πολιτική,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου