23 Ιουλίου 2018

Δύσκολη νύχτα θα περάσουν πυροσβέστες και κάτοικοι σε Κινέτα και Πεντέλη. Μαίνονται οι φωτιές...

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Εχουν ξεσπάσει συνολικά επτά πυρκαγιές. Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στην Κινέτα Αττικής, στον Αποκόρωνα στα Χανιά και στην Πεντέλη όπου η φωτιά κατευθύνεται στην Αγία Μαρίνα, έχοντας κάψει Νέο Βουτζά και Μάτι.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη στην Αττική καθώς έχουμε σε εξέλιξη τρεις μεγάλες πυρκαγιές: Μία στην Κινέτα (όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη και έχουν καεί δεκάδες σπίτια), η οποία κατευθύνεται στους Αγίους Θεοδώρους και στο Λουτράκι και μία στην Καλλιτεχνούπολη Πεντέλης, όπου επίσης μαίνεται ανεξέλεγκτη έχουν καεί σπίτια.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε Ανατολική και Δυτική Αττική

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής μετά τις πυρκαγιές που πλήττουν την Περιφέρεια.

Πύρινη κόλαση στο Μάτι

Εικόνες βιβλικής καταστροφής που φέρνουν στην μνήμη τις μεγάλες φωτιές της δεκαετίας του ’90 ξυπνούν τα όσα συμβαίνουν σήμερα με τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Πεντέλη.

Η φωτιά έχει ήδη κάψει σπίτια και αυτοκίνητα σε Πεντέλη και Νέο Βουτζά, ενώ έχει κατέβει μέχρι τη Λεωφόρο Μαραθώνος και κατευθύνεται προς το Μάτι. Υπάρχουν επίσης αναφορές για εγκλωβισμένους από τα πύρινα μέτωπα.

Αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Μαραθώνος και η αστυνομία κατευθύνει τα οχήματα προς Ραφήνα. Προς στιγμήν φάνηκε μια ελπίδα καθώς άρχισε να βρέχει στην περιοχή, αλλά η βροχή σταμάτησε σύντομα.

Η φωτιά μπαίνει στην Αγία Μαρίνα, ενώ έκαψε σπίτια και αυτοκίνητα στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι. Πλωτό του Λιμενικού πήγε να παραλάβει κατοίκους που είχαν εγκλωβιστεί στην παραλία στο Μάτι. Εχουν εκκενωθεί οι παιδικές κατασκηνώσεις στον Αγ. Ανδρέα,στο Ζούμπερι και στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, μετά από εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και για προληπτικούς λόγους αναφορικά με την πυρκαιά στην Πεντέλη, εκκενώνονται τα Κέντρα Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας του Στρατού Ξηράς στον 'Αγιο Ανδρέα και της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι.

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης «όλος ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός στην Αττική είναι σε κατάσταση πλήρους συναγερμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίες ενισχύονται συνεχώς από θυελλώδεις ανέμους».

Φωτιά υπάρχει και στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας αλλά και στον Αποκόρωνα Χανίων η φωτιά «γλείφει» τις αυλές των σπιτιών του χωριού Βρύσες.

Οπως είπε ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε μήκος 3-4 χιλιόμετρων. Είπε ακόμα ότι είναι άγνωστα τα αίτια που οδήγησαν στην εκδήλωση της πυρκαγιάς που ξέσπασε 1 χιλιόμετρο από τον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης. Λίγο μετά τις 18:00 άρχισε να εκκενώνεται η περιοχή του Νέου Βουτζά στο βόρειο κομμάτι του οικισμού. 

Λίγο πριν τις 19:00 η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και μπήκε στο Μάτι, όπου έκαψε αυτοκίνητα και μπήκε στις αυλές κάποιων σπιτιών.

Ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου είπε επίσης ότι έχουν καταγραφεί ήδη οι πρώτες ζημιές καθώς κάηκαν πέντε σπίτια κατοίκων της περιοχής.

Επίσης δόθηκε εντολή για την εκκένωση του Λύρειου Ιδρύματος στο οποίο βρίσκονταν περίπου 40 άτομα, καθώς η φωτιά όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο έφτασε μέχρι την αυλή του.

Στη λεωφόρο Μαραθώνος, γίνεται εκτροπή κυκλοφορίας, από το ύψος της οδού Φλέμινγκ στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη συμβολή με τη Χροσοστόμου Σμύρνης, στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη συμβολή με την Αγίας Μαρίνας, στο ρεύμα προς Αθήνα και στην οδό Ποσειδώνος, από το Κόκκινο Λιμανάκι, στο ρεύμα προς Μαραθώνα.

Δραματική η κατάσταση στην Κινέτα

Στην Κινέτα η κατάσταση είναι δραματική. Εχουν καεί δεκάδες σπίτια -άλλα κάηκαν ολοσχερώς, άλλα έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Η πυροσβεστική, λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, έδωσε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2 στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας Αττικής.

Εντρομοι κάτοικοι της περιοχής εγκατέλειψαν τις οικίες τους όπως-όπως προκειμένου να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα. 

Στην περιοχή Κινέτας και Αγίων Θεοδώρων, επιχειρούν 110 πυροσβέστες με 47 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 αεροσκάφη Canadair CL-415, 1 αεροσκάφος Canadair CL-215, 2 ελικόπτερα CH-47 Chinook, 3 ελικόπτερα Sikorsky S-64 και 2 ελικόπτερα Super Puma. Επιπλέον, για την ενίσχυσή τους μεταβαίνουν εκεί 45 πυροσβέστες με 17 οχήματα από όμορες Πυροσβεστικές Διοικήσεις καθώς και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Θεσσαλονίκη.

Το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν: 

- οι ένοπλες δυνάμεις με 3 προωθητήρες γαιών και 1 αεροσκάφος c-27 για τη μεταφορά 30 πυροσβεστών (πεζοπόρο τμήμα) από Θεσσαλονίκη,
- η Περιφέρεια Αττικής με 6 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,
- ο δήμος Μεγαρέων με 7 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,
- ο δήμος Λουτρακίου με 4 υδροφόρες, 3 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και 2 φορτωτές,
- ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με 1 εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα.


Στο Ενιαίο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, τον Αρχηγό και τους Υπαρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή συντονίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τραυματιστεί ένας πυροσβέστης αλλά όχι από πυρκαγιά. Μπήκε σε ένα σπίτι με την μάνικα για να ρίξει νερό, αλλά ο σκύλος της οικογένειας τον δάγκωσε και τον τραυμάτισε ελαφρά.

Η αστυνομία από νωρίς απηύθυνε εκκλήσεις στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και από την περιοχή.

Κλειστή η εθνική οδός, κυκλοφοριακό κομφούζιο

Λόγω της πυρκαγιάς, που έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι, γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στον παράδρομο της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου από το 56ο χιλιόμετρο. Ολόκληρη η περιοχή έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

Η εθνική έχει καλυφθεί με πυκνούς μαύρους καπνούς και επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο. Τα αυτοκίνητα, σύμφωνα με μαρτυρίες οδηγών στον ΣΚΑΪ είναι ακινητοποιημένα και εγκλωβισμένα, ενώ μπλοκαρισμένη είναι και η ΛΕΑ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φθάσουν στην Κινέτα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Οπως εξήγησε η υπεύθυνη επικοινωνίας της Ολυμπίας Οδού, το πρόβλημα με το μποτιλιάρισμα ξεκίνησε όταν άρχισε να γίνεται εκτροπή από την νέα στην παλαιά εθνική οδό. Ακολούθως έκλεισε και η νέα εθνική οδός. Η υπεύθυνη επικοινωνίας εξήγησε ότι δεν υπάρχουν εγκλωβισμένα αυτοκίνητα και αυτό γιατί δεν κινδυνεύει κανείς. Τα αυτοκίνητα κάνουν αναστροφή στον κόμβο της Κινέας προς Κόρινθο όσοι έρχονται από Πάτρα και πριν την πρώτη σήραγγα της Κακιάς Σκάλας όσοι πηγαίνουν προς Πάτρα. Η αναστροφή γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και για αυτό έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα.

Διακόπηκαν προαστιακός Αθήνα-Κιάτο και μετρό προς αεροδρόμιο 

Λόγω της πυρκαγιάς διεκόπησαν προσωρινά τα δρομολόγια του Προαστιακού στο τμήμα Αθήνα - Κιάτο και αντίστροφα. Η εντολή εδόθη από την ΕΛΑΣ και την Πυροσβεστική.

Εχει επίσης διακοπεί και η γραμμή του μετρό προς Αεροδρόμιο, με το δρομολόγιο να σταματάει στη στάση Δουκίσσης Πλακεντίας καθώς -όπως εξηγούσαν οι αρμόδιοι - το μετρό προς το Αεροδρόμιο ηλεκτροδοτείται από την ίδια πηγή με τον προαστιακό.

Διακοπές ρεύματος στην περιοχή

Στην ευρύτερη περιοχή σημειώνονται διακοπές ρεύματος, καθώς η φωτιά έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης μέσης τάσης. Μάλιστα, είναι αδύνατη η πρόσβαση των τεχνικών της ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία αυτά που έχουν υποστεί βλάβη, εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Επιπλέον ο Διαχειριστής διακόπτει ανά περιοχές την ηλεκτροδότηση, με εντολή της πυροσβεστικής, για λόγους ασφαλείας.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.