28 Ιουλίου 2018

Η φτωχοποίηση και καταστροφή της Ελλάδας ύστερα από την ένταξή μας στην ευρωζώνη

Το 2002 με την ένταξή μας στην ευρωζώνη, οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών εκτοξεύθηκαν κατακόρυφα λόγω της υψηλής αρχικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι της δραχμής που εισηγήθηκε η πονηρή Goldman Sachs και θέσπισε η κυβέρνηση Σημίτη με παιάνες και θριαμβολογίες Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών μειώθηκε δραματικά. (Βλέπε πίνακα εδώ). Με τη νέα ισοτιμία, έγιναν φτηνότερες οι εισαγωγές και πιο ακριβές οι εξαγωγές. Σταδιακά, οι εισαγωγές αυξήθηκαν στο 25% του συνολικού παραγόμενου προϊόντος της ελληνικής οικονομίας.

Και ενώ οι τιμές εκτοξεύθηκαν στα ύψη, το μέσο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών μειώθηκε κατά 1/3 περίπου, ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση του 2008. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης, η κατακόρυφη πτώση των εισοδημάτων, η υφεσιακή πολιτική, το στράγγισμα της ρευστότητας, ο αρνητικός πληθωρισμός και το υπερτιμημένο ευρω-νόμισμα, οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή.

Στην αρχική περίοδο της ανέμελης ευημερίας στην περίοδο 2002-2007, το διεθνές και εγχώριο τραπεζικό σύστημα, διαφήμιζε έως και πίεζε τους Έλληνες επιχειρηματίες και πολίτες να δανειστούν χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις, προβλέποντας ένα ρόδινο μέλλον για την ελληνική οικονομία. Μετά την κρίση του 2008, όλα κατέρρευσαν και η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη μιας πρωτόγνωρης καταστροφικής πορείας. Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες και πολίτες βρέθηκαν με χρέη για δάνεια που αδυνατούν αντικειμενικά να καλύψουν, με την ανεργία να έχει σκαρφαλώσει στα ύψη και μισό εκατομύριο Έλληνες να έχουν μετναστεύσει στο εξωτερικό.

Και η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς. Την ίδια ώρα, οι «αριστεροί» κυβερνώντες επιμένουν στο γελοίο δόγμα του «πάση θυσία στο ευρώ», χωρίς να εξετάζουν τις συγκροτημένες εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις που υπάρχουν και έχουν κατατεθεί.

Έχουν προφανώς υιοθετήσει το ακραία νεοφιλελεύθερο Θατσερικό δόγμα της ΤΙΝΑ, There Is No Alternative ( δεν υπάρχει εναλλακτική).

Ο Λεβάθιαν του χρέους συνεχίζει να αυξάνει μέχρι που σήμερα έφτασε να ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ. Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι,το χρέος εκτοξεύθηκε στα ύψη μετά το 2008 και αποτελεί μύθο η μαζικά διακινούμενη υπόθεση ότι το κληρονομήσαμε από το παρελθόν ( βλ. ιστόγραμμα εδώ.

Εξέλιξη ελληνικού χρέους από τις δεκαετίες του 1970 μέχρι σήμερα 

Πηγή: Eurostat

Σήμερα, ενώ όλες σχεδόν οι χώρες διεθνώς έχουν ανακάμψει και πορεύονται ικανοποιητικά ή και πολύ ικανοποιητικά, η ελληνική οικονομία, έχει πέσει στα Τάρταρα χωρίς ελπίδες ανάκαμψης. Όπως φαίνεται από το ιστόγραμμα που παρατίθεται εδώ, στην πορεία της καταστροφής μας ακολουθούν και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης του νότου, οι λεγόμενες GIPSI (Ελλάδα,Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία,Ισπανία), όπου προστέθηκε και η πάλαι ποτέ ευημερούσα Κύπρος.

Μέση ετήσια πορεία ΑΕΠ Ελλάδας, GIPSI, ευρωζώνης, χωρών εκτός ευρωζώνης και υπόλοιπου κόσμου διεθνώς 2010-2015

Πηγή: World Bank, The Global Outlook, 2015. Οι χώρες GIPSI είναι η Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία (Greece, Italy, Portugal, Spain and Ireland).

Αλλά και ολόκληρη η ευρωζώνη βρίσκεται σήμερα στην ουρά της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Στο ιστόγραμμα απεικονίζεται η μέση ετήσια ανάπτυξη μεταξύ των ετών 2010-2015 του ΑΕΠ στην Ελλάδα, στις λεγόμενες χώρες GIPSI, συγκριτικά με την αντίστοιχη ανάπτυξη των χωρών της ευρωζώνης στο σύνολό τους και την ανάπτυξη όλων των χωρών του κόσμου διεθνώς,μαζί και χωρίς της χώρες της ευρωζώνης.

Το ιστόγραμμα αποδεικνύει την καταστροφική πορεία της Ελλάδας και των άλλων χωρών της ευρωζώνης του νότου, αλλά και την υστέρηση ολόκληρης της ευρωζώνης σε σχέση με την τρέχουσα διεθνή ανάπτυξη. Τα στοιχεία προέρχονται από τις στατιστικές σειρές της World Bank η οποία προβλέπει, όπως και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, ότι, η ίδια περίπου πορεία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Η όλη αυτή εικόνα, μεταξύ άλλων, καταδεικνύει ότι το ενιαίο νόμισμα του ευρώ με τη συνακόλουθη περιοριστική νομισματική πολιτική χωρίς την ύπαρξη πολιτικής ομπρέλας, καταστρέφει τις οικονομίες του νότου που η διάρθρωσή τους δεν ταιριάζει με ένα παρόμοιο σκληρό νόμισμα. Και έχει γενικότερα αρνητική επίδραση σε ολόκληρη την Ευρώπη.Και καταστροφική για την Ελλάδα.

odosdrachmis.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.