28 Ιουλίου 2018

Σε ποια φάρμακα επηρεάζεται η δράση τους με την ζέστη; Τι πρέπει να προσέχετε στην λήψη και αποθήκευση τους;

Του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr 

Η δοσολογία ορισμένων φαρμάκων μπορεί να διαφοροποιηθεί τους μήνες του καλοκαιριού. Όπως, για παράδειγμα, τα αντιπηκτικά – κουμαρινικά φάρμακα που με την ζέστη και την αφυδάτωση παρατηρείται παράταση της αντιπηκτικής δράσης (ανεβαίνει το INR), και τα διουρητικά φάρμακα που χορηγούνται στους υπερτασικούς, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται σε μικρότερες δόσεις, λόγω της εφίδρωσης από τη ζέστη και της απώλειας υγρών από τη λήψη του φαρμάκου.

Την ελάττωση της δόσης ενός φαρμάκου δεν πρέπει να την κάνετε μόνη σας, αλλά μετά από σύσταση του γιατρού σας.

Φάρμακα και αλκοόλ: Το καλοκαίρι αυξάνεται αρκετά η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και κυρίως της μπίρας. Πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα, λοιπόν, όσοι παίρνετε φάρμακα καθώς ο συνδυασμός αλκοόλ και φαρμάκων αντενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις, γιατί ενισχύει τη δράση του φαρμάκου. Τα ποτά που περιέχουν αλκοόλη θα πρέπει να αποφεύγονται εάν είναι δυνατόν καθώς αυτά προάγουν την αφυδάτωση.

Αποτέλεσμα; Υπνηλία ή μειωμένα αντανακλαστικά ή και χειρότερες συνέπειες για την υγεία. Όσοι, μάλιστα, παίρνετε αγχολυτικά, ηρεμιστικά ή αντιβιοτικά πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή σας. 

Κορτικοειδή: Μια άλλη κατηγορία φαρμάκων με τα οποία πρέπει να είμαστε προσεκτικοί το καλοκαίρι. Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους, τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις ρευματικών, άσθματος, δερματικών παθήσεων ή σε διάφορες μορφές καρκίνου και μόνο με συνταγή γιατρού. Παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες, όπως κατακράτηση νερού και άλατος στου ιστούς και ιδιαίτερα στην περιοχή του προσώπου. Αν κάποιος τα παίρνει για καιρό μπορεί να παρουσιάσει οιδήματα και έντονα πρηξίματα. Για να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες αυτές καλό είναι να περιοριστεί η δοσολογία τους, αν βέβαια το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του αρρώστου. Σε αντίθετη περίπτωση, η κατακράτηση νερού περιορίζεται, αν αφαιρεθεί το αλάτι από τη διατροφή. Επίσης και η γυμναστική ωφελεί, εφόσον με αυτή καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια κι έτσι περιορίζεται και η αύξηση του βάρους. Για κάθε αλλαγή της δόσης και αυτών των φαρμάκων αρμόδιος είναι ο γιατρός.

Αντικαταθληπτικά και αγχολυτικά

Κι αυτά με τον ήλιο και τη ζέστη μπορεί να προκαλέσουν πτώση της πίεσης σε συνδυασμό με τη ζέστη και την αυξημένη εφίδρωση. Γι αυτό αν παίρνετε αυτά τα φάρμακα ν’ αποφεύγετε τον ήλιο και ν’ αναζητάτε δροσιά. Επίσης, πολύ προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι παίρνουν αντιψυχωσικά φάρμακα, επειδή με την υψηλή θερμοκρασία είναι ευάλωτοι στο λεγόμενο «κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο», που εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, διαταραχή του μυϊκού τόνου και του αυτόνομου νευρικού συστήματος (υπόταση ή υπέρταση, ωχρότητα, ταχυκαρδία).

Φωτοευαισθησία.

Ορισμένα φάρμακα προκαλούν φωτοευαισθησία στο δέρμα και μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα. Τα φάρμακα αυτά κάνουν το δέρμα ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου ακόμη και του σολάριουμ, προκαλώντας τοπικές αντιδράσεις (ερυθρότητα, οίδημα, φλύκταινες, κνησμό) που μοιάζουν με έγκαυμα χωρίς όμως να είναι στην πραγματικότητα και εμφανίζονται ακόμη και με πολύ σύντομη έκθεση στον ήλιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να φοράτε αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας και να μην μένουν ακάλυπτα τα μέρη του σώματός σας. Τέτοια φάρμακα είναι αντιβιοτικά (ciprofloxacin, levofloxacin, doxycycline, tetracycline), διουρητικά, αντιμυκητιασικά, ορισμένα μη στεροειδή (για θεραπεία της αρθρίτιδας), όπως naproxen, piroxicam. Κάποια αντιυπερτασικά και αντιαρρυθμικά. Ορισμένα φάρμακα για διαβητικούς (sulfonylurea κ.λ.π), ψωραλένια (για τη θεραπεία της ψωρίασης), αντιψυχωσικά και για την ακμή (isotretinoin, acitretin)

Η σωστή αποθήκευση των φαρμάκων.

Εκείνο που πρέπει να ξέρετε βασικά είναι ότι γενικά τα φάρμακα για να διατηρήσουν τη δραστικότητά τους πρέπει να φυλάσσονται στη θερμοκρασία δωματίου, εκτός κι αν χρειάζονται ψυγείο (π.χ. τα θερμοευαίσθητα όπως εμβόλια, κολλύρια, ορισμένα αντιβιοτικά κ.ά. Αυτό αναγράφεται στη συσκευασία τους). Τα περισσότερα από τα φάρμακα έχουν σχεδιαστεί να αποθηκεύονται σε κανονική θερμοκρασία δωματίου, 22-25 βαθμούς Κελσίου δηλαδή. Κανένα φάρμακο δεν πρέπει να εκτίθεται σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου, που είναι η ανώτερη επιτρεπτή θερμοκρασία. Μόνο έτσι εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του φαρμάκου. 

Υπάρχουν όμως και φάρμακα ιδιαίτερα ευαίσθητα στη θερμότητα. Αν το φάρμακο δεν δράσει -λόγω αλλοίωσης από τη θερμότητα- είναι απειλητικό για τη ζωή του ασθενούς. Επίσης, αλλοίωση των αντιβιοτικών λόγω θερμότητας μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε στομάχι ή νεφρούς. Ακόμα όμως και φάρμακα όπως η ασπιρίνη, όταν εκτίθενται σε μεταβολές θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα από έναν απλό πόνο στο στομάχι. Αλοιφές με υδροκορτιζόνη μπορεί να μην έχουν καμία αποτελεσματικότητα λόγω αλλαγής θερμότητας, ενώ φάρμακα με ορμόνες, όπως εκείνα για τον θυρεοειδή και τα αντισυλληπτικά, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη ζέστη. Δεν πρέπει να λαμβάνετε τα φάρμακα αν έχει αλλάξει το χρώμα τους, ασχέτως ημερομηνίας λήξης, ούτε όταν αποκτήσουν παράξενη οσμή. Το καλοκαίρι πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό και ξηρό χώρο. Ενα ντουλάπι είναι καλή λύση, όχι όμως στην κουζίνα. Το δωμάτιο φύλαξης πρέπει να είναι βορινό, ενώ τα φιαλίδια της ινσουλίνης καλύτερο είναι να τα διατηρούμε στο ψυγείο, όχι όμως σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.