27 Ιουλίου 2018

Μεξικό: Ιστορικό “ρεκόρ”… 11.000 δολοφονίες σε έξι μήνες!

Οι συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά βρίσκονται πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρωποκτονιών στο Μεξικό και διέπραξαν ήδη πάνω από 11.000 το πρώτο εξάμηνο του 2018, κατά στοιχεία που δημοσιοποίησε μη κυβερνητική οργάνωση, κάνοντας λόγο για ένα «ιστορικό ρεκόρ».
 
Ήδη «η περασμένη χρονιά ήταν η χειρότερη στα χρονικά» ως προς τη βία των καρτέλ των ναρκωτικών, υπενθύμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σαντιάγο Ροέλ, ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Semáforo Delictivo, που εκπονεί μελέτες για θέματα δημόσιας ασφάλειας, συνδυάζοντας στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι αρχές με έρευνες στο διαδίκτυο και δεδομένα που συγκεντρώνουν εταιρείες συμβούλων.
 
Από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 2018, διαπράχθηκαν συνολικά 15.973 ανθρωποκτονίες από πρόθεση στο Μεξικό, έναντι 13.503 το πρώτο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο πάντως δεν διευκρινίζει πόσοι από τους φόνους αυτούς συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.
 
Από αυτές τις σχεδόν 16.000 ανθρωποκτονίες, οι πληρωμένοι φονιάδες των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά διέπραξαν τις 11.241, όπως υποδεικνύει η έρευνα της ΜΚΟ.
 
Το πρώτο εξάμηνο του 2018, άρχισαν να διενεργούνται 13.738 έρευνες για ανθρωποκτονίες.
 
Ο αριθμός αυτός σηματοδοτεί μια αύξηση 28% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όταν είχαν καταγραφεί 8.791 ανθρωποκτονίες, εξήγησε ο Ροέλ, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για «ιστορικό ρεκόρ».
 
«Όλο αυτό το λουτρό αίματος, όλες αυτές οι ανθρωποκτονίες, συνδέονται με τα ναρκωτικά (…) με συγκρούσεις ανάμεσα στις μαφιόζικες οργανώσεις που διακινούν ναρκωτικά» και συγκρούονται για τον έλεγχο εδαφών, συμπλήρωσε ο Ροέλ.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις άλλες παράνομες δραστηριότητες των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, όπως είναι οι κλοπές καυσίμων, οι απαγωγές, η διακίνηση ανθρώπων ή οι εκβιάσεις.
 
Η Πολιτεία Γουαναχουάτο (κεντρικό Μεξικό), στην οποία εδρεύουν πολλές μεξικανικές βιομηχανίες κυρίως στραμμένες στις εξαγωγές, και η οποία αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των ξένων τουριστών, έχει μετατραπεί σε θέατρο των πιο φονικών συγκρούσεων μεταξύ των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, με 1.241 φόνους την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, σύμφωνα με τη Semáforo Delictivo.
 
Την ακολούθησαν η πολύ τουριστική Πολιτεία Μπάχα Καλιφόρνια (βορειοδυτικά), η Γκερέρο (νότια), η Μιτσοακάν (δυτικά) και η Βερακρούς (ανατολικά).
 
Διαβόητα καρτέλ, όπως το Νέα Γενιά του Χαλίσκο, το Σιναλόα και το Λος Σέτας δρουν στην Πολιτεία Γουαναχουάτο, όπου πρόσφατα δολοφονήθηκαν πολλοί αστυνομικοί.
 
Κατά τα στοιχεία της ΜΚΟ, το πρώτο εξάμηνο του 2018 καταγράφηκε αύξηση των ανθρωποκτονιών (+15%), αλλά και των γυναικοκτονιών (+11%), ενώ οι απαγωγές μειώθηκαν (-18%).
 
Από τα τέλη του 2006 —όταν η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωνε πως κήρυττε τον λεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας για να πατάξει τα καρτέλ— μέχρι και σήμερα πάνω από 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό, κατά τα κυβερνητικά στοιχεία.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.