27 Ιουλίου 2018

Πολλή «αγάπη», λίγη αλήθεια.

Γράφει η Φαίη

Στην εποχή μας όπου το ουμανιστικό πνεύμα της Δύσεως έχει διεισδύσει βαθειά στις συνειδήσεις των ανθρώπων, είναι πολύ δύσκολο να δούμε τα γεγονότα, ιδιαιτέρως τα τραγικά, μέσα από το πνεύμα των Γραφών και των Προφητών. Φτάνει η δική μας αγάπη να «ερμηνεύσει» και να «γιατρέψει» τα πάντα. Η δική μας αγάπη όμως έχει όρια και τέλος, διότι ας είμαστε ειλικρινείς, μπροστά στον θάνατο, τον τρόμο και τον πόνο του άλλου βλέπουμε τον δικό μας θάνατο, τον δικό μας πόνο, τον δικό μας τρόμο και αυτά θρηνούμε κατά βάθος.

Ο ουμανισμός ‘παρηγορεί’ και ‘κανακεύει’ τον «εγω-παθή» [κυρίως με την έννοια του ‘εγώ’ που ‘παθαίνει’- δεν μπορούσα να βρω άλλη λέξη] άνθρωπο και δεν έχει τίποτα παραπάνω να του προσφέρει. Ο Θεός όμως βλέπει και μεριμνά για αυτά που εμείς δεν βλέπουμε και δεν μεριμνούμε. Εδώ που βρισκόμαστε είναι χώρος προετοιμασίας για την αιώνια ζωή και όχι θερινών διακοπών. Το πόσο προετοιμασμένοι είμαστε και πόσο βιώνουμε την Πίστη μας φαίνεται κάθε φορά από τα κατεβασμένα μούτρα (τα δικά μας και των άλλων) που βλέπουμε στις κηδείες.

Δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τον θάνατο, ό,τι έχει σχέση με τον θάνατο είναι απαραιτήτως κακό για εμάς. Όλα τα βλέπουμε μέσα από τον μικρόκοσμό μας. Λέμε, γιατί να πεθάνει το μικρό παιδάκι; τί φταίει αυτό το παιδάκι για τις αμαρτίες των μεγάλων; δεν τον θέλω αυτόν τον Θεό. Σε όλα αυτά θα πάει εύκολα το μυαλό μας, διότι από πίσω τους κρύβεται η δική μας αδυναμία. Δεν θα σκεφτούμε όμως ότι αυτή τη στιγμή αυτό το παιδάκι είναι ένας φωτεινός άγγελος δίπλα στον Θεό. Δεν θα σκεφτούμε ότι ο θάνατος αυτού του παιδιού ίσως να φέρει κοντά στον Θεό οικείους ανθρώπους του. Δεν θα σκεφτούμε ότι πολλές φορές ο Θεός επιτρέπει να συμβούν τα κακά που εμείς προκαλούμε για να συνετιστούμε. 

οὐ γὰρ ἦλθον ἵνα κρίνω τὸν κόσμον, ἀλλ’ ἵνα σώσω τὸν κόσμον … ὁ λόγος ὃν ἐλάλησα, ἐκεῖνος κρινεῖ αὐτὸν ἐν τῇ ἐσχάτῃ ἡμέρᾳ· 

Δεν είναι κακός ο Θεός, δεν μισεί ο Θεός, για την σωτηρία μας εργάζεται η οποία ξεπερνάει το σαρκίο μας. Κάθε φορά όμως που ο Θεός μας παιδαγωγεί εμείς αρνούμαστε να δούμε την παιδαγωγία και προτάσσουμε το γνωστό «ο Θεός είναι αγάπη». Στην ουσία όμως έχουμε κρατήσει μόνο το «αγάπη» κατά τα δικά μας μέτρα και τον Θεό Τον έχουμε στείλει περίπατο. Ο Θεός είναι και Δίκαιος. Ο Θεός, ο Δημιουργός του σύμπαντος ορίζει τους λαούς, ο Θεός ορίζει και την ιστορία και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε αυτό τόσο το καλύτερο.

Φτάνει λοιπόν ο επηρεασμένος από τον ουμανισμό άνθρωπος στο σημείο να κρίνει και να ερμηνεύει τον Θεό δίχως να το καταλαβαίνει με το ζύγι της δικής του μπαζωμένης καρδιάς και κοσμοαντίληψης. Η δική του η καρδιά πονάει και θλίβεται για τα ορατά και τα πρόσκαιρα και δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τα μη ορατά και τα αιώνια. Ο Θεός όμως έχει μιλήσει δια των Προφητών του: η αποστασία του ανθρώπου ήταν, είναι και θα είναι η αιτία μεγάλων καταστροφών. Έχουμε όμως απομακρυνθεί από τον Λόγο του Θεού, έχουμε έρθει πιο κοντά «στα δικά μας» και όλα αυτά μας φαίνονται «ξένα» και «απάνθρωπα».

Μεγάλη ευθύνη για αυτήν την κατάσταση φέρουν πρωτίστως οι ταγοί της Εκκλησίας οι οποίοι μπροστά σε τραγικά γεγονότα δεν έχουν τίποτα πνευματικό να πουν παρά ολοένα και περισσότερο κοσμικοποιούν τον εκκλησιαστικό λόγο με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί αυτή η σύγχυση στο ποίμνιο. Βλέποντάς τους να μοιάζουν όλο και περισσότερο με τους κοσμικούς άρχοντες αναρωτιέται κανείς ποια επιτέλους είναι η χρησιμότητά τους εκεί που βρίσκονται και τι ρόλο παίζουν.

Καταλήγουμε στο τέλος να βιώνουμε το ένα τραγικό γεγονός μετά το άλλο, κλαίγοντας συνέχεια πάνω από την καρδάρα με το χυμένο γάλα … αλλά μην ακούσουμε ποτέ κουβέντα για ΜΕΤΑΝΟΙΑ … εκεί, επαναστατούμε. 
*** 

Φαίη για το ΑΒΕΡΩΦ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.