29 Ιουλίου 2018

Εθνος εμπόλεμο

Αυτό που άρχισε το 2007 δεν πρόκειται να σταματήσει 

Από τον Μανώλη Κοττάκη 

Πάλι μαζεύουμε τα κομμάτια μας. Πάλι συλλέγουμε τους νεκρούς μας. Απ’ ό,τι φαίνεται, πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Αυτό που άρχισε το 2007 δεν θα σταματήσει ποτέ. Δεν θα βρούμε ησυχία. Μοναχά μερικά ήρεμα διαλείμματα θα έχουμε, μα κατά βάση θα είμαστε έθνος εμπόλεμο σε διαρκή συναγερμό. Αυτές τις ώρες αποχαιρετούμε δεκάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι «έφυγαν» σε μια αποφράδα ημερομηνία που ανακαλεί μνήμες από την εθνική τραγωδία της Κύπρου: την 23η Ιουλίου. Προηγήθηκαν, όμως, άλλοι. Το εθνικό μας «καλεντάρι» είναι γεμάτο τραγωδίες τα τελευταία 10 χρόνια. Και πόλεμος να είχε γίνει, δεν θα είχε τόσες απώλειες η χώρα. Να θυμίσω απλώς:

- Τις πυρκαγιές της Πάρνηθας και της Ηλείας τον Ιούνιο και τον Αύγουστο του 2007 αμέσως μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Χάσαμε τότε 63 συμπολίτες μας σε 13 νομούς. Καταστράφηκαν ολοσχερώς 1.500 σπίτια και 6.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς στέγη. Οι ζημιές αποτιμήθηκαν σε 3,5 δισ. ευρώ. Στην Πάρνηθα καταστράφηκαν 56.000 στρέμματα δάσους.

- Τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Κατά τη διάρκεια αυτών η Αθήνα παραδόθηκε επί δύο ολόκληρες εβδομάδες στο έλεος πυρομανών αναρχικών και άλλων ομάδων αλλοδαπών που κατέστρεφαν με μανία κάθε βράδυ το κέντρο της πόλης. Ηταν τόσο καταλυτικές οι εντυπώσεις τότε, ώστε υπουργοί εισηγούνταν την επέμβαση του Στρατού και τη θέση της χώρας σε κατάσταση πολιορκίας.

Οι ζημιές στις ιδιωτικές περιουσίες από τους «αυθόρμητους» διαδηλωτές ανήλθαν σε 100.000.000 ευρώ. Τότε ήταν και η πρώτη φορά που ανέβηκαν τα spreads του ελληνικού δανεισμού.

- Το 2010 ζήσαμε πρώτη φορά τον εφιάλτη της χρεοκοπίας, κάτι που επιβεβαιώθηκε στο Καστελόριζο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Από την περιπέτεια αυτή κάθε Ελληνας βγήκε φτωχότερος κατά 60%, ενώ χάθηκε και το 50% του ΑΕΠ.

- Το 2011 η χώρα συνταράχθηκε από τις διαδηλώσεις των Αγανακτισμένων, τις απολύσεις 1.500.000 εργαζομένων, τη μετανάστευση 500.000 νέων επιστημόνων, τις αυτοκτονίες 2.833 συμπολιτών μας.

- Το 2015 οι Ελληνες ζήσαμε το σοκ των capital controls και την απειλή της επιστροφής στη δραχμή.

- Το 2016 ζήσαμε την εμπειρία διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου κουβάλησαν στις πλάτες τους ένα ολόκληρο έθνος. Πέρασαν από το έδαφός μας transit 1.000.000 αλλοδαποί, ενώ για δεκάδες άλλους το Αιγαίο αποδείχτηκε ο υγρός τάφος τους.

- Το 2017 χάσαμε 24 συμπολίτες στις πλημμύρες της Μάνδρας.

- Την ίδια περίοδο βρίσκονταν σε συνεχή ένταση οι σχέσεις μας με την Τουρκία, με συνεχή μεθοριακά επεισόδια, ενώ εσχάτως φτάσαμε στο ναδίρ και με τη Ρωσία.

Ποια εικόνα σχηματίζεται μετά ταύτα; Κάθε χρόνο έχουμε και μία κρίση: Καιγόμαστε, πνιγόμαστε, χρεοκοπούμε, αυτοκτονούμε, μεταναστεύουμε, χάνουμε τη δουλειά μας, καταστρεφόμαστε, βάζουμε πλάτη σε τρίτους, αντιδικούμε, κάτι μας συμβαίνει πάντως. Κάτι που μας δίνει το μήνυμα πως τίποτα δεν είναι σταθερό και γαλήνιο εδώ. Η Ελλάδα είναι μία δύσκολη χώρα. Κατοικείται μεν από έναν έμπειρο λαό, φωνακλά μα και ψύχραιμο, απαιτητικό μα και συγκαταβατικό, νηφάλιο μα και υποψιασμένο. Πολύ υποψιασμένο.

Το θέμα μας, όμως, δεν είναι αν είμαστε έμπειροι. Είμαστε. Μα σκέφτομαι πως όλος αυτός ο κόσμος, που παραπατά, πέφτει, σηκώνεται, στέκει στα πόδια του και έπειτα από λίγο πέφτει ξανά, αξίζει περισσότερο σεβασμό και από αυτούς που τον διοικούν, μα και από αυτούς που τον πολεμούν. Πόσο να αντέξει κανείς! Κινδυνεύουμε με κατάρρευση τη στιγμή που υποτίθεται ότι πάμε να σηκώσουμε κεφάλι. Λυπηρόν.  

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.