29 Ιουλίου 2018

ΟΙ ΜΙΚΤΟΙ ΓΑΜΟΙ ΣΤΑ ΣΟΥΣΑ

Γράφει η Μαίρη Καρά 

     Ο Αλέξανδρος αφού τελείωσε με τα οργανωτικά του Στρατού, βρήκε χρόνο να επισκεφτεί την Βασιλομήτορα ΣΙΣΣΥΓΑΜΒΗ, η οποία συγκινήθηκε βλέποντας πάλι τον αγαπητό της Βασιλιά. Τον υποδέχτηκε χαιρετώντας τον με την πιο εγκάρδια έκφραση στα ελληνικά κι εκείνος την συνεχάρη για την πρόοδό της στην γλώσσα του. Μετά από τα τυπικά ο Αλέξανδρος φανέρωσε τον πραγματικό λόγο της επίσκεψής του και τα ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ.
     - Μητέρα, από την εκτίμηση που σου έχω, παίρνω το θάρρος να σου ανακοινώσω, πως σκοπεύω να συγκεντρώσω στα χέρια μου την κληρονομιά του Δαρείου και η οικογένειά του να γίνει και δική μου. Σου ζητώ να μου επιτρέψεις να παντρευτώ την κόρη του Αρταξέρξη ΠΑΡΥΣΑΤΙΔΑ κι ο φίλος μου Ηφαιστίωνας να παντρευτεί την κόρη του Δαρείου ΔΡΥΠΕΤΗ. Έτσι αφού έχω παντρευτεί ήδη την ΣΤΑΤΕΙΡΑ την αδελφή της Δρυπέτης, θα εκπληρώσω ένα παιδικό μας όνειρο… να παντρευτούμε δηλαδή δυο αδελφές και τα παιδιά μας να είναι ξαδέλφια. Συμφωνείς; 
     - Αν είχε επιζήσει ο γιος μου σίγουρα θα δεχόταν, για να εδραιώσει μια συμμαχία ή για να εξασφαλίσει την τύχη ενός Σατράπη. Φυσικά συμφωνώ και σου τις δίνω, γιατί εσύ είσαι εκείνος που θα ενώσει τους οίκους των Αργεαδών και των Αχεμαινιδών. Πώς θα το δεχτούν όμως οι Στρατιώτες σου; 
     - Μην ανησυχείς Μητέρα. Σκοπεύω να παντρέψω και πολλούς Στρατιώτες μου με Περσίδες Ευγενείς, με τις οποίες πολλοί απ' αυτούς συζούν ήδη και είναι σωστό να τις παντρευτούν.
     Κι αφού τα συμφώνησαν… ο Αλέξανδρος για να γιορτάσει την ολοκλήρωση της κατάκτησης της Περσίας, οργάνωσε στα Σούσα μεγαλοπρεπείς γιορταστικές εκδηλώσεις, με κύριο στόχο τους μικτούς γάμους των Στρατιωτών του με ΠΕΡΣΙΔΕΣ.
     Η γιορταστική εκδήλωση των μικτών γάμων ανάμεσα σε Έλληνες Στρατιώτες και ντόπιες γυναίκες, πραγματοποιήθηκε στην χώρα της διπλής κίνησης των ποταμών, όπως λέγονταν τα Σούσα, με κάθε επισημότητα. Ο Αλέξανδρος επεδίωξε να παντρευτούν ογδόντα σύντροφοί του με ευγενείς κόρες της Περσικής Αριστοκρατίας, σύμφωνα με τα Περσικά ήθη και έθιμα. Επιθιμία του ήταν, τα παιδιά που θα γεννηθούν απ' αυτές τις ενώσεις, να φέρουν την κληρονομιά των δυο ΛΑΩΝ.
     Αρχικά διοργάνωσε ένα επίσημο Συμπόσιο στην αίθουσα του Θρόνου, για να πείσει τους φίλους του, να παντρευτούν με Περσίδες. Τα ανάκλιντρα τοποθετήθηκαν σε τρεις πλευρές με τέτοιο τρόπο, ώστε όλοι οι συνδαιτημόνες, να μπορούν να βλέπουν και να ακούν τον Βασιλιά. Η συγκέντρωση με την συμμετοχή μόνο αντρών έμοιαζε πιο πολύ με ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.
     Ο Αλέξανδρος σαν καλός οικοδεσπότης μίλησε πρώτος για να ενημερώσει τους συντρόφους του, για τον πραγματικό λόγο που τους κάλεσε όλους, σ' αυτή την φιλική συνάντηση. 
     - Αποφάσισα πως ήρθε ο καιρός να παντρευτείτε. Είστε όλοι άντρες κάποιας ηλικίας και είναι καιρός να κάνετε οικογένεια. Επέλεξα προσεκτικά για σάς, ενδιαφέρουσες Περσίδες για συζύγους σας, πανέμορφες και υψηλής κοινωνικής θέσης. 
     Μόλις τον άκουσαν οι στενοί του φίλοι, έμειναν έκπληκτοι. Δεν αντέδρασε όμως κανένας κι απόλυτη σιγή σκέπασε τα λόγια του Αλέξανδρου, ο οποίος συνέχισε απτόητος.
     - Αποφάσισα να τελέσω γάμους ανάμεσα σε Μακεδόνες και Ασιάτισσες κοπέλες, με τις οποίες κάποιοι συζούν ήδη και είναι δίκαιο να νομιμοποιηθούν. Πολλά ζευγάρια όπως ξέρετε, έχουν αποκτήσει και παιδιά. Για να συμβάλλω δε στην ομαλή γαμήλια συμβίωση, για γαμήλιο δώρο θα προσφέρω την προίκα των συζύγων, σε όσους αποφασίσουν να παντρευτούν σήμερα.
     Οι φίλοι του ακούγοντας αυτά τα λόγια… έμειναν με το στόμα ανοικτό και κοιτάχτηκαν μεταξύ τους περίεργα… Ο Αλέξανδρος "έπιασε" αυτά τα περίεργα βλέμματα… μα συνέχισε.
     - Πιστεύω πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος, για να σβήσουμε τα μίση και την επιθυμία για τυχόν εκδίκηση. Και σίγουρα είναι ο καλύτερος τρόπος, για να έχει μέλλον η κατάκτησή μας. Εύχομαι να καταφέρουμε να είμαστε ένας μόνο λαός, με μια πατρίδα κι έναν Βασιλιά. Αυτό είναι το σχέδιο μου και η επιθυμία μου. Θα ήθελα να μάθω αν κάποιος δεν ΣΥΜΦΩΝΕΙ.
     Πάλι κανείς δεν μίλησε. Μόνο ο Ευμένης σήκωσε το χέρι του, ζητώντας τον λόγο κι άρχισε να εκθέτει την γνώμη του.
     - Εγώ δεν είμαι Μακεδόνας ούτε ήρωας, όπως όλοι εσείς, ούτε σκοπεύω να πάρω μέρος στην ίδρυση καμιάς Αυτοκρατορίας. Αν μπορούσα να απαλλαγώ απ' αυτό το ανοιξιάτικο όργιο αναπαραγωγής, θα ήμουν ευτυχής. Η ιδέα και μόνο να έχω μια γυναίκα ανάμεσα στα πόδια μου, με κάνει να ανατριχιάζω.
     Έτσι τελείωσε η "ενημέρωση" κι ο Αλέξανδρος τούς έδωσε έναν κατάλογο με τα ονόματα Μακεδόνων, που συζούσαν με Περσίδες. Αυτά τα 10.000 ζευγάρια θα συμμετείχαν στην τελετή και θα έπαιρναν πλούσια δώρα. Οι γυναίκες θα εξασφάλιζαν την προίκα τους για τις ανάγκες τους και για ενίσχυση του έγγαμου βίου τους, ενώ οι άντρες για την επιβεβαίωση της τέλεσης του γάμου, θα έπαιρναν δώρο ένα ΧΡΥΣΟ ΚΥΠΕΛΛΟ.
     Η μεγαλειώδης τελετή για τους γάμους των Μακεδόνων με τις Περσίδες ευγενείς πραγματοποιήθηκε κάτω από μια γιγαντιαία σκηνή, σύμφωνα με το Περσικό τελετουργικό. Τα καθίσματα ήταν τοποθετημένα με την σειρά, που είχε προκαθοριστεί. Πρώτοι έφτασαν οι σύζυγοι και κάθισαν με την σειρά στα καθίσματα, για μια κοινή πρόποση και ευχές για ΕΥΤΥΧΙΑ.
     Μετά μπήκαν οι νύφες με τις γαμήλιες ενδυμασίες και κάθε μία στάθηκε μπρος στον επιλεγμένο μέλλοντα σύζυγό της. Έπειτα ακολουθώντας το παράδειγμα του Βασιλιά, που είχε το πρόσταγμα της τελετής, οι άντρες σηκώθηκαν, τις πήραν απ' το χέρι και τις …. φίλησαν… ενώ ο Αλέξανδρος έδωσε πρώτος το σύνθημα κι έκανε την αρχή της τέλεσης των ΓΑΜΩΝ.
     Ο Αλέξανδρος ήταν ήδη παντρεμένος με την ΣΤΑΤΕΙΡΑ, την μεγάλη κόρη του Δαρείου και με την ΡΩΞΑΝΗ. Αυτό όμως δεν τον εμπόδιζε να παντρευτεί και την κόρη του Αρταξέρτη Γ΄ ΠΑΡΥΣΑΤΙΔΑ, γιατί η πολυγαμία, συνηθισμένη στους Βασιλείς των Περσών, ήταν επιτρεπτή και στον Αλέξανδρο, ο οποίος ήθελε να θεωρείται διάδοχος του ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ.
     Μετά ήρθε η σειρά του ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΑ, ο οποίος παντρεύτηκε την ΔΡΥΠΕΤΗ κόρη του Δαρείου, πριγκίπισσα της Δυναστείας των Αχαιμενιδών γεννημένη το 350. Η οικογένεια του Δαρείου τον είχε συνοδεύσει στην εκστρατεία του εναντίον των Μακεδονικών Στρατευμάτων και είχε αιχμαλωτιστεί το 333 μετά την Μάχη της Ισσού, όταν ο Δαρείος νικήθηκε. Ο Αλέξανδρος είχε φιλοξενήσει τις πριγκίπισσες με βασιλικές τιμές και είχε υποσχεθεί να προικίσει την Δρυπέτη και την Στατείρα. Αν και ο Δαρείος προσέφερε λύτρα για να τις ελευθερώσει, ο Μέγας Αλέξανδρος τις κράτησε μαζί του μέχρι το 331 και μετά τις έστειλε στα Σούσα, για να μάθουν την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.
     Οι γάμοι τελέστηκαν με πολυτέλεια και μετά οι 20.000 καλεσμένοι γιόρτασαν σε ένα μεγαλόπρεπο ΣΥΜΠΟΣΙΟ.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.