29 Ιουλίου 2018

Το δίκιο του Τραμπ και το ανεξέλεγκτο των κεντρικών τραπεζιτών

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κόλμερ
Ο ρηξικέλευθος(*) Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την δυσφορία του για την δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τραπέζης (FED) Ιερωνύμου Πάουελλ, ενώπιον του Κογκρέσου, ότι ο τελευταίος προτίθεται να ανεβάσει τα επιτόκια, δεδομένου ότι η αμερικανική οικονομία «πάει καλά».
«Δεν μπορώ να καταλάβω», είπε ο Τράμπ, «οποτεδήποτε υπάρχουν «καλά οικονομικά νέα», όπως η αύξηση του αμερικανικού εθνικού προϊόντος (ΣΣ: 5%, όσον ολόκληρο το ΑΕΠ της Γαλλίας!) είτε η άνοδος της απασχόλησης (ΣΣ: η ανεργία στις ΗΠΑ είναι μόλις 4% των διατιθεμένων να εργασθούν έναντι 13% στην ΕΕ και 25% της Ελλάδος), κάποιος σημαίνων εξέρχεται του Καπιτωλίου και απαιτεί μέτρα που παγώνουν την οικονομία«. Ευθύς αμέσως «διέρρηξαν τα ιμάτια των» οι συνήθως «πολιτικώς ορθοί» και χορτασμένοι.

Ο Τράμπ τα βάζει με την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, είπαν. Προσπαθεί να ελέγξει τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Δεν του φτάνουν η μείωση του φόρου εισοδήματος (ΣΣ: κατά 40%!), η επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων και η μομφή στην ΕΕ και Κίνα ότι χειραγωγούν το συνάλλαγμα. Θέλει και να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του δολαρίου. Ακόμη και η Γαλλίδα κατάδικος, διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χριστίνα Λαγκάρντ εξέφρασε τον αποτροπιασμό που ο Αμερικανός πρόεδρος αμφισβητεί τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Πράγματι, ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος αμφισβητεί τις «ιερές αγελάδες» , τους κεντρικούς τραπεζίτες. Όπως ο Σόλων κατήργησε το 610 πΧ τη δανειακή δουλεία με την Σεισάχθεια και υποτίμησε το αθηναϊκό νόμισμα κατά 27% έναντι της αιγινήτικης δρχ., έτσι και ο Τράμπ επιχειρεί να απελευθερώσει την αμερικανική συμπολιτεία από τα δεσμά του κατεστημένου.

Ποιός κυβερνά

Ουσιαστικώς αμφότεροι έθιξαν ένα υπαρξιακό πρόβλημα της δημοκρατίας: Ποίος κυβερνά; Ο λαός με την ψήφο είτε οι «ελίτ» με τα κατεστημένα συμφέροντα; Στη σύγχρονη εποχή, το ερώτημα έγινε αποφατικό: «Δεν θα αφήσουμε την τύχη της οικονομίας στη δημαγωγία και θα περιορίσουμε τους πολιτικούς να αποφασίζουν μόνο για τα δημόσια ελλείμματα» απήντησαν οι διευθύνοντες τα περιώνυμα καρτέλ.

Όμως, όπως είπε σχετικώς οτΤραπεζίτης Μάγιερ Αmsel Μπάουερ Ρότσιλντ τον 18ον αιώνα: «δώστε μου τον έλεγχο της Τραπέζης της Αγγλίας και αδιαφορώ ποιος ψηφίζει τους νόμους», εννοών ότι η δύναμις της κεντρικής Αγγλικής Τραπέζης στον έλεγχο της οικονομίας υπερβαίνει εκείνη της Βουλής των Κοινοτήτων.

Πράγματι, οι κεντρικοί τραπεζίτες κάνουν ό,τι θέλουν και ματαιώνουν κάθε λαϊκή ετυμηγορία, χωρίς οι ίδιοι να είναι εκλεγμένοι από τον λαό. Παράδειγμα, το ανθελληνικό δίδυμο Ντράγκι-Στουρνάρα που επέβαλε προ τριετίας τους παρανόμους και περιττούς ελέγχους κεφαλαίων (κάπιταλ κοντρόλς) που ενώ βύθισαν την ελληνική οικονομία στα τάρταρα της ανεργίας, συνεχίζονται αδιαλείπτως, παρά την δήθεν «καθαρή έξοδο» από των μνημονίων.

Ερωτάται, λοιπόν, πώς ένας πελατειακώς διορισμένος υπάλληλος, τρεφόμενος παχυλώς από τα μονοπωλιακά κέρδη της κεντρικής τραπέζης (seigniorage) μπορεί ανεξελέγκτως να αποφασίζει δια την τύχη χιλιάδων καταθετών, ανέργων και συνταξιούχων; Οι πολιτικώς ορθοί (και χορτάτοι) απαντούν αιδωσίμως: για να προστατευθή η οικονομία από τους λαϊκιστές.

Ναι, αλλά κύριοι, η ελληνική οικονομία συρρικνώθη κατά 40% από την ημέρα που η κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης και το εδώ παραμάγαζο επέβαλαν περιττούς και παρανόμους πιστωτικούς ελέγχους, δέσμευσαν τις καταθέσεις και κατέστρεψαν τις τράπεζες μας, χωρίς να επέμβει ο εισαγγελεύς. Καλή και αγία η «ανεξαρτησία» των κεντρικών τραπεζών αλλά ποίος θα μας προφυλάξει από την κακοποιό δράση των τραπεζιτών; Αυτό νομίζω ότι υπονοούσε ο ρηξικέλευθος Αμερικανός πρόεδρος που τα έβαλε με τον Πάουελλ και έχει απόλυτο δίκιο.

(*) Εκ του ρήγνυμι (=σπάω) κέλευθος (= δρόμος) δηλαδή ο χαράσσων νέους δρόμους, ο καινοτόμος, ο επαναστατικός μεταρρυθμιστής (νεοελληνικό λεξικό ΠΑΤΑΚΗ) 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.