30 Ιουλίου 2018

Να καλέσουν τον Τούρκο πρέσβη, δηλώνοντάς του ότι αν δεν τερματιστεί εντός δεκαημέρου η παράνομη κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, να τα μαζεύει και να φεύγει για Άγκυρα.

Του Σάββα Καλεντερίδη

Σε μια δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας, με την κυβέρνηση, το κράτος και το πολιτικό σύστημα να έχει τεράστιες ευθύνες για την εκατόμβη των νεκρών της πυρκαγιάς στο Μάτι τις οποίες με απίστευτο θράσος και υποκρισία αρνείται να αποδεχτεί και να αναλάβει, και επειδή ένα άλλο δράμα είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης, παραθέτουμε μεταφρασμένο άρθρο της πολύ καλά ενημερωμένης δημοσιογράφου Ασλί Αϊντίντασμπας, ανταποκρίτριας της εφημερίδας Cumhuriyet στην Ουάσινγκτον, που μπορεί να μας φωτίσει και να μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για το χειρισμό της υπόθεσης Μητρετώδη και Κούκλατζη.

Το άρθρο αποδεικνύει ότι η Τουρκία αποσκοπεί να αποκομίσει τεράστια κέρδη μέσω της δίκης του πάστορα Μπράνσον, με ένα αστήρικτο κατηγορητήριο που επισύρει ποινή 20 ετών!

Και όλα αυτά από μια χώρα όπως οι ΗΠΑ, κι ενώ ήδη έχει πετύχει ανάλογα κέρδη σε αντίστοιχο παζάρι με τη Γερμανία.

Άρα, όσοι περιμένουν την καλή βούληση ή την ελεημοσύνη του Ερντογάν, ειδικά εκείνοι που έχουν αποκηρύξει μετά βδελυγμίας τη διπλωματία της κότας, και επειδή η Ελλάδα δεν έχει να δώσει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ στην Τουρκία, καλό είναι να ανακαλύψουν και να εφαρμόσουν τη διπλωματία του κόκορα.

Να αφήσουν τα βρόμικα παζάρια που κάνουν στη Θράκη και να καλέσουν τον Τούρκο πρέσβη, δηλώνοντάς του ότι αν δεν τερματιστεί εντός δεκαημέρου η παράνομη κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, να τα μαζεύει και να φεύγει για Άγκυρα. Αυτή είναι υπερήφανη πατριωτική διπλωματία και όχι τα βρόμικα παζάρια στις πλάτες της Θράκης, ούτε τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες Ελλήνων ποντιακής καταγωγής, για να ικανοποιήσουμε αλλότρια αντεθνικά συμφέροντα.

Πάρε τον πάστορα, δώσε την Halkbank (της Ασλί Αϊντίντασμπας, στην εφ. Cumhuriyet)
Δεν είναι μυστικό ότι η υπόθεση του φυλακισμένου Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον έχει μετατραπεί σε ένα σκληρό παζάρι μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας. Την Τετάρτη, με μια απόφαση-έκπληξη, ο Μπράνσον βγήκε από τη φυλακή και είναι πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό. 

Την ίδια στιγμή η μετοχή της Halkbank εκτοξεύθηκε στα ύψη, κερδίζοντας σε μία μέρα 16%. Οι αγορές δεν είναι ανόητες. Μυρίστηκαν ότι υπάρχει συμφωνία. Ο κατ’ οίκον περιορισμός του Μπράνσον μπορεί να σημαίνει την απελευθέρωση και έλευση στην Τουρκία, το φθινόπωρο, του φυλακισμένου για την υπόθεση Ζαράμπ, Χακάν Ατίλα, υψηλόβαθμου στελέχους της Halkbank. Nasıl mı? Anlatayım..

Ο Μπράνσον βρίσκεται στη φυλακή δύο χρόνια με ένα κατηγορητήριο άλλα αντ’ άλλων, και με βάση μαρτυρίες προστατευόμενων μαρτύρων. Ζει στην Τουρκία επί 23 χρόνια ως πάστορας μιας εκκλησίας με μικρό αριθμό προτεσταντών. Όμως μετά το πραξικόπημα οι εισαγγελείς μας όρμησαν στην εκκλησία σαν ταύροι σε υαλοπωλείο, και συνέλαβαν τον πάστορα και τρεις πρόσφυγες Κούρδους της Συρίας με την κατηγορία της απόπειρας «ίδρυσης του Κουρδιστάν».

Στην τελευταία συνεδρία της δίκης του, ένας προστατευόμενος μάρτυρας κατέθεσε ότι ο πάστορας εκτύπωσε Ευαγγέλιο με το λογότυπο του ΡΚΚ και υπέδειξε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ τα στρατόπεδα των Κούρδων της Συρίας, για να στείλουν εκεί οπλισμό. Για τέτοια δίκη μιλάμε. Όμως αυτά δεν έχουν σημασία.

Ο ταλαίπωρος ο πάστορας έπεσε θύμα του παζαρέματος μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

Ο Μπράνσον έγινε σύμβολο για τους συντηρητικούς χριστιανούς των ΗΠΑ, και από τη μια το Κογκρέσο και από την άλλη ο ΥΠΕΞ Πομπέο, που είναι κι αυτός ευαγγελικός, πίεζαν για την απελευθέρωσή του. Φυσικά πίεζε και ο Λευκός Οίκος. Η υπόθεση τείνει να μετατραπεί σε ένα δεύτερο «Εξπρές του μεσονυχτίου» για την Τουρκία, ενώ ο Τραμπ κάθε τρεις και μία ρωτάει τον Ερντογάν για τον Μπράνσον.

Στην πραγματικότητα η Άγκυρα είναι έτοιμη να απελευθερώσει τον Μπράνσον, όμως θέλει ανταλλάγματα από την Ουάσινγκτον. Όπως αντιλαμβανόμαστε, η Τουρκία μοιάζει να έχει παγιδευτεί και επιδιώκει μια λύση παρόμοια με την υπόθεση του Ντενίζ Γκιουζέλ και τη Γερμανία.

Πριν από την έναρξη της δίκης, τον Μάιο, οι Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν στους Αμερικανούς ότι «μετά τις εκλογές τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα» για την υπόθεση Μπράνσον. Όσοι παρακολουθούν το θέμα, περίμεναν την απελευθέρωσή του μετά τις εκλογές.

Με βάση τους διπλωματικούς κύκλους, υπήρχε μια προσδοκία ο Μπράνσον να αποφυλακιστεί στη συνεδρία της 18ης Ιουλίου και οι ΗΠΑ θα έστελναν τον Χακάν Ατίλα στην Τουρκία, ως αποτέλεσμα συμφωνίας των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Όμως στις 18 Ιουλίου έγινε η έκπληξη. Άτομο στην Ουάσινγκτον, που είναι σε θέση να γνωρίζει, ισχυρίζεται ότι ενώ ήταν έτοιμο αεροσκάφος να παραλάβει τον Μπράνσον από τη Σμύρνη για τις ΗΠΑ, «η Τουρκία έβαλε στο τραπέζι νέα αιτήματα». Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς έγινε, ούτε πώς προέκυψε ο κατ’ οίκον περιορισμός… Είναι προφανές ότι το παζάρεμα συνεχίζεται.

Ο κατάλογος των αιτημάτων της Άγκυρας είναι μακρύς:
  • Δεν θέλει να έχει κυρώσεις για την προμήθεια των S-400. 
  • Θέλει να ξεπεραστεί το εμπόδιο του Κογκρέσου για την παραλαβή των F-35. 
  • Δεν θέλει να υποστεί σοκ η τουρκική οικονομία σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, με οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Halkbank που αναμένονται το φθινόπωρο. 
  • Θέλει να εξαιρεθεί των κυρώσεων που θα επιβληθούν το επόμενο διάστημα στο Ιράν.
Αυτός είναι ο κατάλογος και η Τουρκία θέλει να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματά της, παζαρεύοντας τον Μπράνσον με την Ουάσινγκτον.

Η επόμενη δικάσιμος του Μπράνσον είναι τον Οκτώβριο. Τις τελευταίες σκηνές του έργου θα τις δούμε όταν ο Αμερικανός πάστορας επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στις ΗΠΑ και όταν ο Χακάν Ατίλα πετάξει για Τουρκία.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.