31 Ιουλίου 2018

Αυξημένη συχνότητα πολυπόδων και καρκίνου παχέος εντέρου σε ασθενείς με εκκολπωματίτιδα

Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Δρ. Χρήστος Ζαβός, http://peptiko.gr 

Τα εκκολπώματα είναι μικρά «σακουλάκια» στο τοίχωμα του παχέος εντέρου που δημιουργούνται σε σημεία όπου ασκούνται υψηλές πιέσεις στον αυλό του εντέρου (πχ λόγω δυσκοιλιότητας) σε συνδυασμό με τη χαλάρωση του τοιχώματος του εντέρου.

Παράγοντες κινδύνου για τη δημιουργία εκκολπωμάτων παχέος εντέρου αποτελούν η δίαιτα πτωχή σε φυτικές ίνες, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η ηλικία.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα εκκολπώματα δεν εκδηλώνονται με κάποιο σύμπτωμα. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις μπορεί να επιπλακούν με αιμορραγία, απόστημα, φλεγμονή, ή διάτρηση του εντέρου.

Η φλεγμονή των εκκολπωμάτων ονομάζεται εκκολπωματίτιδα και συνήθως χρήζει νοσηλείας σε νοσοκομείο ή κλινική. Η εκκολπωματίτιδα αποτελεί αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο για πάνω από 200.000 ασθενείς στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Η διάγνωσή της γίνεται με αξονική τομογραφία, ενώ η κολονοσκόπηση στην οξεία φλεγμονή των εκκολπωμάτων αντενδείκνυται διότι ενέχει μεγάλο κίνδυνο διάτρησης του εντέρου.

Η προγραμματισμένη κολονοσκόπηση 6 εβδομάδες μετά την ύφεση της εκκολπωματίτιδας είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της έκτασης των εκκολπωμάτων, αλλά και για τον αποκλεισμό καρκίνου παχέος εντέρου, που πιθανόν να εμφανίζει παρόμοια εικόνα με την εκκολπωματίτιδα στην αξονική τομογραφία.

Ο Γαστρεντερολόγος Δρ. Χρήστος Ζαβός θα παρουσιάσει όλα τα τελευταία δεδομένα για τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου σε ομιλία που θα γίνει στο ξενοδοχείο Divani Caravel το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 12:30 μ.μ. στα πλαίσια της 16ης Εκπαιδευτικής Διημερίδας της Επαγγελματικής Ένωσης Γαστρεντερολόγων Ελλάδας (ΕΠΕΓΕ). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση κάντε κλικ εδώ: https://www.facebook.com/events/220324311932685/ 

Νέα έρευνα συσχέτισης εκκολπωματίτιδας με καρκίνο παχέος εντέρου

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία δημοσίευσαν τον Ιούλιο 2018 μετανάλυση στο έγκριτο περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology στην οποία μελέτησαν τη συχνότητα πολυπόδων και καρκίνου παχέος εντέρου σε ασθενείς με εκκολπωματίτιδα. Η μετανάλυση συμπεριέλαβε 31 μελέτες σε 50.445 ασθενείς με εκκολπωματίτιδα που υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση μετά την ύφεση της φλεγμονής.

Τα αποτελέσματα της μετανάλυσης έδειξαν αυξημένη συχνότητα καρκίνου παχέος εντέρου σε ασθενείς με εκκολπωματίτιδα (σταθμισμένη συχνότητα 1,9%, 95%CI 1,5%–2,3%). Οι ασθενείς με επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα βρέθηκε ότι είχαν ακόμη μεγαλύτερη συχνότητα παρουσίας καρκίνου παχέος εντέρου (σταθμισμένη συχνότητα 7,9%, 95%CI 3,9%–15,3%). Η μέγιστη συχνότητα όμως ήταν στην παρουσία πολυπόδων στους ασθενείς με εκκολπωματίτιδα, οι οποίοι προδιαθέτουν σε καρκίνο παχέος εντέρου εφόσον δεν αφαιρεθούν έγκαιρα με κολονοσκόπηση (σταθμισμένη συχνότητα πολυπόδων 22.7%, 95%CI 19.6%–26.0%). Οι συχνότητες αυτές δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των μελετών που είχαν γίνει στην Ευρώπη, την Αμερική ή την Ασία.

Αν και η μετανάλυση δεν συνέκρινε ευθέως τη συχνότητα καρκίνου παχέος εντέρου στους ασθενείς με εκκολπωματίτιδα σε σχέση με το γενικό υγιή πληθυσμό αντίστοιχης ηλικίας και φύλου, προηγούμενη μελέτη του ίδιου κέντρου στην Ελβετία βρήκε ότι οι ασθενείς με εκκολπωματίτιδα διατρέχουν 44 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανεύρεσης καρκίνου παχέος εντέρου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Επίσης οι ασθενείς με επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα διατρέχουν 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανεύρεσης καρκίνου παχέος εντέρου σε σχέση με εκείνους που έχουν μη επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα.

Κάποιοι συγγραφείς εκφράζουν την άποψη ότι τα ίδια τα εκκολπώματα προδιαθέτουν σε ανάπτυξη καρκίνου παχέος εντέρου, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη ευρέως αποδεκτό. Σε κάθε περίπτωση όμως, συνιστάται η προληπτική κολονοσκόπηση για το γενικό πληθυσμό χωρίς συμπτώματα από την ηλικία των 45 ετών για τον έλεγχο και αφαίρεση των προνεοπλασματικών βλαβών που λέγονται πολύποδες παχέος εντέρου.

Βιβλιογραφία

Meyer J, et al. Risk of colorectal cancer in patients with acute diverticulitis: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Clin Gastroenterol Hepatol 2018 Jul 20.

Meyer J, et al. The incidence of colon cancer among patients diagnosed with left colonic or sigmoid acute diverticulitis is higher than in the general population. Surg Endosc 2015;29:3331-7.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.