Τελευταίες αναρτήσεις

8 Ιουλίου 2018

Η δικτατορία Ερντογάν

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης
Νομικός, Συγγραφέας. Μέλος του International Hellenic Association (IHA)

Η δικτατορία Ερντογάν διατήρησε, όπως ήταν αναμενόμενο, τον απόλυτο έλεγχο της Τουρκίας με τον φερετζέ των «δημοκρατικών εκλογών» της 24ης Ιουνίου 2018, για άλλη μια πενταετία.

Όταν βέβαια προκηρύχτηκαν οι Τουρκικές «εκλογές» δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία για το αποτέλεσμα. Όλοι γνωρίζαμε πως η τράπουλα είναι σημαδεμένη.

Με κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», με φίμωση των ΜΜΕ, με φυλάκιση ή απόλυση εκατοντάδων δημοσιογράφων που δεν είχαν διάθεση να προσκυνήσουν το διεφθαρμένο καθεστώς του δικτάτορα, με επίσημη «νομιμοποίηση» της νοθείας (εγκυρότητα ασφράγιστων ψηφοδελτίων, μεταφορά κάλπης με αυθαίρετα κριτήρια), με φυλάκιση επικίνδυνων πολιτικών αντιπάλων όπως ο Σελαχετίν Ντεμιρτάς και δεκάδες βουλευτές ή στελέχη του HDP, οι οποίοι έκαναν προεκλογικό αγώνα μέσα από τα σίδερα της φυλακής και ένα φίμωτρο στο στόμα – με όλα αυτά και πολλά άλλα, δεν θα μπορούσε να προκύψει οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα.

Η διεφθαρμένη «Φαμίλια Ερντογάν» γνώριζε πολύ καλά πως αν έχανε τις εκλογές, έχανε και τα κεφάλια των μελών της. Έτσι φρόντισε να μεταχειριστεί όλα τα «αναγκαία» μέσα για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μεταξύ τους και ένα πολυδάπανο διαφημιστικό μήνυμα που παρουσίαζε τον σημερινό Τούρκο δικτάτορα «ισάξιο» –ούτε λίγο, ούτε πολύ- με τον Μεχμέτ τον πορθητή και τον Σουλεϊμάν τον μεγαλοπρεπή! Έτσι, όταν προετοιμάστηκε πλήρως όλο το σκηνικό, προκηρύχτηκαν αιφνιδιαστικές «εκλογές». 

Όσοι ανεπιθύμητοι παρατηρητές των Τουρκικών «εκλογών» του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν κατέστη δυνατό να εκδιωχτούν, είναι αποκαλυπτικοί στις εκθέσεις τους: Ασφράγιστα ψηφοδέλτια που περιείχαν πολλά φιλο-καθεστωτικά ψηφοδέλτια τα οποία «μετρούσαν» κανονικά στο εκλογικό αποτέλεσμα, παρουσία στα εκλογικά τμήματα προσώπων άσχετων με την εκάστοτε εφορευτική επιτροπή, όπως π.χ. αστυνομικών που επενέβαιναν μάλιστα και στην διαδικασία, άνισες συνθήκες προεκλογικής εκστρατείας η οποία αποτελούσε σχεδόν μονοπώλιο για τον Τούρκο δικτάτορα, ήταν μερικές μόνο από τις παρατηρήσεις της έκθεσης των διεθνών οργανισμών για τις Τουρκικές «εκλογές».

Η Τουρκική αντιπολίτευση με την σειρά της κατήγγειλε, ένα απίστευτο όργιο νοθείας το οποίο τεκμηρίωσε με την δημοσιοποίηση (συνοδεία αποδεικτικών στοιχείων) ενός μεγάλου αριθμού περιστατικών – μεταξύ των οποίων ψηφοδέλτια μέσα σε κάλπες πριν καν αρχίσει η ψηφοφορία, ακινητοποίηση ενός αυτοκινήτου στο λύκειο Μπιλγκέ της Σανλιούρφα με τέσσερα τσουβάλια ψηφοδέλτια υπέρ του καθεστώτος, εμφάνιση ενός λυκειάρχη (Λύκειο Çağdaşkent της Μερσίνας) με δύο τσάντες γεμάτες φιλο-καθεστωτικά ψηφοδέλτια για να «ψηφίσει» για μια ακόμα φορά, κινηματογράφηση ενός ψηφοφόρου στην Κουρδική περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ που κρατούσε χίλιους φιλοκυβερνητικούς «σφραγισμένους» φακέλους, έτοιμους να πέσουν στην κάλπη κ.ο.κ.ε.

Εκείνο βέβαια που σίγουρα δεν επιτεύχθηκε με την θεατρική παράσταση των Τουρκικών «εκλογών» ήταν η απόλυτη φίμωση του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP),το οποίο κατάφερε μέσα σε ένα καθεστώς απόλυτης ασφυξίας, διώξεων, φυλακίσεων, δολοφονιών, φόβου και τρομοκρατίας να ξεπεράσει με άνεση το όριο του 10% που θέτει ο εκλογικός νόμος της Τουρκίας προκειμένου ένα κόμμα να μπει αυτόνομο στην Τουρκική βουλή.

Το πρόγραμμα του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών της Τουρκίας (HDP), το οποίο υποστηρίζεται από πολλά εκατομμύρια Τούρκων ψηφοφόρων, προκαλεί αλλεπάλληλα εμφράγματα σε όλο το οικοδόμημα του δικτατορικού καθεστώτος και των γραφικών υποστηρικτών του όπως ο Ντεβλέτ Μπαχτσελή ή ο Ντογού Περιντσέκ – και οι δύο αυθεντικοί εκπρόσωποι του Τουρκικού πολιτικού υπόκοσμου:

Το HDP καταδικάζει έντονα τις στρατιωτικές επεμβάσεις της Τουρκίας σε Ιράκ και Συρία, αναγνωρίζει την γενοκτονία των Αρμενίων, επιζητά ειρηνική επίλυση του Κουρδικού προβλήματος μέσα στην Τουρκία με συνομιλίες, καταδικάζει την Τουρκική εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία ζητώντας την άμεση απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και διακηρύσσει την ειρηνική συνύπαρξη της Τουρκίας με όλα τα γειτονικά της κράτη (φυσικά και με την Ελλάδα) με βάση το ισχύον Διεθνές Δίκαιο.

Με τέτοιο πρόγραμμα διακυβέρνησης είναι λογικό το διεφθαρμένο σύστημα της δικτατορίας Ερντογάν να αισθάνεται άβολα και να καταφεύγει, σύμφωνα με τον καθηγητή της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης Ερσίν Καλαϊτζίογλου, σε μια «συμπεριφορά νταήδων» (Νοέμβριος 2014, εφημερίδα Ταράφ).

Ολόκληρη βέβαια η διεθνής κοινότητα «αναγνώρισε» το νοθευμένο αποτέλεσμα της θεατρικής παράστασης των Τουρκικών «εκλογών», απέστειλε μάλιστα και δεκάδες συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον Τούρκο δικτάτορα. Δεν ξέφυγαν όμως από την ευρύτερη προσοχή ορισμένα γεγονότα που αξίζει τον κόπο να αναφερθούν:

Την επομένη των Τουρκικών εκλογών η εκπρόσωπος του State Department, έσπευσε να δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι «Ενθαρρύνουμε όλους τους αιρετούς αξιωματούχους στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, να αντιπροσωπεύσουν τις διαφορετικές απόψεις των Τούρκων πολιτών και να ενισχύσουν τη δημοκρατία στην Τουρκία».

Ο Άνταµ Σιφ, µέλος του Αμερικανικού Κογκρέσου δεν μάσησε καθόλου τα λόγια του, γράφοντας στο twitter: 

«Ο Ερντογάν «νίκησε» στις εκλογές χάρη στον αποδεκατισμό της αντιπολίτευσης μέσα από συλλήψεις, βία και φίμωση κάθε αντίθετης φωνής. Ο κατήφορος της Τουρκίας στην απολυταρχία είναι µια υπενθύμιση ότι η δημοκρατία βρίσκεται διεθνώς υπό πολιορκία».

Το διάσημο εξαπτέρυγο του Τούρκου δικτάτορα, ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, έσπευσε να αποδείξει για μια ακόμα φορά την πολύ «εκλεκτή» ποιότητα του, όταν σχολίασε την ανάρτηση του Αμερικανού με το συνηθισμένο ύφος ενός νταή: «Βούλωσε το! Ο Τουρκικός λαός απεφάνθη!».

Λίγες μέρες μετά τις Τουρκικές εκλογές (29 Ιουνίου 2018) μια ασυνήθιστα σκληρή ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν μια επίσκεψη στην Τουρκία: 

«Επανεξετάστε το ταξίδι σας στην Τουρκία λόγω της τρομοκρατίας και των αυθαίρετων κρατήσεων. Ορισμένες περιοχές παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο. Μην ταξιδέψετε: Σε περιοχές που βρίσκονται ανάμεσα στο σύνορα Τουρκίας και Συρίας και στις νοτιοανατολικές επαρχίες Hatay, Kilis, Gaziantep, Sanliurfa, Sirnak, Diyarbakir, Van, Siirt, Mus, Mardin, Batman, Bingol, Tunceli, Hakkari και Bitlis λόγω τρομοκρατίας. Οι τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές επιθέσεις στη Τουρκία. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις στοχεύουν ξεκάθαρα δυτικούς τουρίστες και απόδημους για απαγωγές και δολοφονίες ... Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν φυλακίσει δεκάδες χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων και πολιτών των ΗΠΑ, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για προσχώρηση σε υποτιθέμενες τρομοκρατικές οργανώσεις με βάση ελάχιστα ή μυστικά αποδεικτικά στοιχεία για λόγους που φαίνεται ότι εμπεριέχουν πολιτικά κίνητρα. Οι υπήκοοι των ΗΠΑ έχουν επίσης υποβληθεί σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που τους εμποδίζουν να αναχωρήσουν από την Τουρκία. Η συμμετοχή σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που δεν έχουν εγκριθεί ρητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε κράτηση ή σύλληψη».

Την ίδια ημέρα (29/6/2018), ένας απερχόμενος βουλευτής της αντιπολίτευσης (Ερέν Ερντέμ) συνελήφθη «για τρομοκρατία», την συνηθισμένη κατηγορία όλων των αντιπάλων της δικτατορίας Ερντογάν.

Το «έγκλημά» του ήταν ότι το 2014, σαν υπεύθυνος της εφημερίδας Karsi, δημοσιοποίησε τηλεφωνικές συνομιλίες της «Φαμίλιας Ερντογάν», με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που έγινε ποτέ γνωστό από την εγκαθίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Οποιαδήποτε απόπειρα αποκάλυψης της διαφθοράς της οικογενειακής δικτατορίας Ερντογάν στην σημερινή Τουρκία, βαφτίζεται πάραυτα «τρομοκρατία» και όσοι τολμούν, φυλακίζονται για μερικές δεκαετίες ώστε «να βάλουν μυαλό». 

Συμπέρασμα: Η παρωδία των Τουρκικών «εκλογών» για την «νομιμοποίηση» της δικτατορίας Ερντογάν δεν πρόκειται να λύσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της γειτονικής χώρας. Η μεγαλομανία και τα όμορφα λόγια, σίγουρα δεν αποτελούν πλέον αποτελεσματικό «αντίδοτο» στα προβλήματα της σημερινής Τουρκίας. 

Στις αρχές Ιουλίου 2018 η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός τον Ιούνιο του 2018 διαμορφώθηκε σε 15,4% - επίπεδο ρεκόρ των τελευταίων δεκατεσσάρων ετών! Η περαιτέρω αύξηση των Τουρκικών επιτοκίων μοιάζει αναπόφευκτη, όπως και η λήψη σκληρών μέτρων που θα αφορούν ευρύτατα λαϊκά στρώματα.

Τουρκικό διάταγμα που μόλις δημοσιεύτηκε (Ιούλιος 2018), καταργεί όλες τις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού οι οποίες μεταφέρονται, σύμφωνα με το νέο σύνταγμα, στο Προεδρικό μέγαρο.

Οι μέρες όμως που έρχονται για την γειτονική χώρα θα είναι δύσκολες. Η δικτατορία Ερντογάν μπορεί να παριστάνει, σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή Ερσίν Καλαϊτζίογλου, τον νταή τόσο στο εσωτερικό με συνεχείς συλλήψεις «υπόπτων» που δεν είναι αρεστοί στο καθεστώς, όσο και στο εξωτερικό με απειλές, μεγαλοστομίες και κράτηση ομήρων – όπως οι δύο Έλληνες που κρατούνται στις Τουρκικές φυλακές για περισσότερες από εκατόν είκοσι ημέρες, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμιά κατηγορία.

Όλα αυτά όμως δεν λύνουν κανένα μα κανένα, από τα μεγάλα προβλήματα της σημερινής Τουρκίας, με τους αμέσως επόμενους μήνες να είναι πολύ κρίσιμοι. 

Η Ελλάδα, ως συνήθως, πρέπει να παραμένει σε διαρκή, κόκκινο συναγερμό!

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.