«Γεννᾶται τοίνυν, καὶ ὁ κόσμος σύν αὐτῇ ἀνακαινίζεται. Τίκτεται, καὶ ἡ Ἐκκλησία τὴν ἑαυτῆς εὐπρέπειαν καταστολίζεται.
Ό ναὸς ὁ ἅγιος, τὸ τῆς θεότητος δοχεῖον, τὸ παρθενικὸν ὄργανον, ὁ βασιλικός θάλαμος, ἐν ᾧ τὸ παράδοξον τῆς ἀπορρήτου ἑνώσεως, τῶν συνελθουσῶν ἐπὶ Χριστοῦ φύσεων, ἐτελεσιουργήθη μυστήριον»
Γεννάται λοιπόν η Θεοτόκος και ο κόσμος μαζί της ανακαινίζεται. Τίκτεται, και η Εκκλησία φοράει την καλύτερή της φορεσιά. Για ποιον;
Για τον άγιο ναό, για το δοχείο της θεότητας, για το παρθενικό όργανο, για το βασιλικό θάλαμο μέσα στον οποίο τελεσιουργήθηκε το απόρρητο μυστήριο της ενώσεως των δύο φύσεων του Χριστού! Για την Παναγία Μητέρα του Θεού μας.
Μεγαλύτερη ευλογία από αυτή που δόθηκε στη Παναγία μας, δε δόθηκε ποτέ σε μητέρα πάνω στη γη.
Ακόμα και η μητέρα της, η Άννα, αν και στείρα, τεκνοποίησε αλλά, τη χάρη της θυγατέρας της δεν την έλαβε.
Το αποτυπώνει ο υμνωδός με σαφήνεια και γλαφυρότητα στους στίχους του Συναξαρίου της Η’ Σεπτεμβρίου:
«Πάσας ἀληθῶς, Ἄννα, νικᾷς μητέρας,
Μήτηρ ἕως ἂν σὴ γένηται θυγάτηρ» , που θα πει:
Νικάς όντως (με τη γέννα σου αυτή)όλες τις μητέρες Άννα!
Αλλά όχι για πάντα…
Μέχρι να γίνει η Θυγατέρα σου μητέρα!
Αλλά για ποιο λόγο γεννήθηκε η Παναγία μας από μία στείρα;
Για να καταργήσει τη λύπη, να μετατρέψει τους ονειδισμούς των γονιών της και για να προεικονίσει την εξαφάνιση της λύπης και της κατάρας των προπατόρων του ανθρώπινου γένους, που επρόκειτο να συμβεί με τη δική της μεσιτεία όπως γράφει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς.
«Ἡ τῆς στειρώσεως μεταβολή, τὴν κοσμικὴν τῶν ἀγαθῶν, διέλυσε στείρωσιν, καὶ τρανῶς τὸ θαῦμα Χριστὸν ὑπέδειξε, βροτοῖς ἐπιδημήσαντα»
«Η μεταβολή της στειρώσεως διέλυσε την κοσμική στείρωση των αγαθών και περίτρανα μας υπέδειξε το θαύμα που λέγεται Χριστός, ο οποίος και επισκέφθηκε το ανθρώπινο γένος με σάρκα και οστά» όπως αναφέρεται στο β’ τροπάριο της η’ ωδής του α’ κανόνα της Εορτής.
Στείρα είναι και η κοινωνία μας σήμερα.
Ανακυκλώνονται καταστάσεις και πρακτικές που οδηγούν στην απώλεια. Και ενώ τόσες ανακαλύψεις και εφευρέσεις γίνονται καθημερινά εντούτοις, κανείς δε μπορεί να σταματήσει την καθοδική πορεία της κοινωνίας και των αξιών της ανθρωπότητας.
Αλλά όπως τότε από τη Στείρα ετέχθη η Θεοτόκος και τροφός της ζωής μας έτσι και σήμερα μέσα από αυτή τη στείρα περίοδο της ανθρωπότητας γεννάται η ελπίδα, η πνευματική αναψυχή και η παρηγορία από την ίδια τη Θεοτόκο.
Η θαυμαστή αγιοπνευματική παρουσία που ρέει ασταμάτητα από την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Παρηγορητρίας και δη από τα ιερά της μάτια ως δάκρυα, δηλώνει και χαρίζει ταυτόχρονα τη θεϊκή συναντίληψη, την εξ ύψους παρηγορία, την ελπιδοφόρα αύρα, την αχειροποίητη προστασία του Δημιουργού μας , δια του Παναγίου προσώπου της Θεοτόκου.
Ποτέ, όπως και ο Υιός της, η Παναγία μας, δεν εγκατέλειψε τους ανθρώπους.
Όποιος και να προστρέξει στην αγκαλιά της δε φεύγει ντροπιασμένος. Αλλά ζητάει τη χάρη και λαμβάνει το δώρημα πάντα βέβαια για το πνευματικό του καλό.
«Είναι άπειρα τα θαύματα της Παναγίας μας, όταν την παρακαλάμε με πόνον ψυχής…
Δεν κουράζεται η Παναγία μας να ακούει τον πόνο μας», έλεγε ο νέος άγιος της Εκκλησίας μας, Όσιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης.
Και η πραγματικότητα που ζούμε κάτω από τη σκέπη Της εδώ στο Βύρωνα, επιβεβαιώνει τη ρήση του νέου Οσίου.Είναι αμέτρητα τα θαυμαστά γεγονότα τα οποία ζούμε και πληροφορούμαστε από τους πιστούς προσκυνητές της Παναγίας της Παρηγορητρίας. Και το κάθε ένα ξεχωριστό με σκοπό την ωφέλεια της ψυχής μας.
Και φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν για τη δόξα του μεγάλου Θεού, του Δημιουργού των πάντων.
Σ’ αυτόν πρέπει η δόξα και η ανύμνηση στους αιώνες των αιώνων.
«Δόξα σοι τῷ δοξάσαντι, τὴν στεῖραν σήμερον· ἔτεκε γὰρ τὴν ῥάβδον τὴν ἀειθαλῆ, ἐξ ἐπαγγελίας, ἐξ ἧς ἀνεβλάστησε Χριστός, τὸ ἄνθος τῆς ζωῆς ἡμῶν».
Με αυτές τις σκέψεις και με αυτήν την πνευματική αγαλλίαση που μας χαρίζει καθημερινά η Υπεραγία Θεοτόκος δια της θαυμαστής παρουσίας Της, με απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας Βύρωνος, τα Κ’ Δημήτρια που θα πραγματοποιηθούν από 8 Σεπτεμβρίου έως και 28 Οκτωβρίου 2022 προς τιμήν του Εφόρου της Ενορίας μας, θα είναι αφιερωμένα στο Πανάχραντο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παρηγορητρίας η οποία δυο χρόνια πλέον δακρυρροεί και μυροβλύζει για χάρη μας, πιστοποιώντας μας την παρουσία και την αντίληψή Της, στη δύσκολη εποχή που ζούμε.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΡΙΑΣ
(Ανάμνηση του Θαύματος της Ιεράς Δακρυρροής)
07 Σεπτεμβρίου 2022 ώρα 6:30μμ
Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος
08 Σεπτεμβρίου 2022 ώρα 7:00πμ – 10:00πμ
Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελεσθησομένης υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.κ. ΔΑΝΙΗΛ
Ώρα 6:00 μμ Μεθέορτος Εσπερινός και Ιερά Παράκληση στην ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΡΙΑ. Θα προστεί και θα ομιλήσει ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Καλλίνικος Νικολάου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ από 08 Σεπτεμβρίου έως 28 Οκτωβρίου 2022 θα τελούνται:
· Θεία Λειτουργία (ΙΕΡΟ ΠΕΝΗΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ)
Όσοι επιθυμούν να αναλάβουν την τέλεση μιας Θείας Λειτουργίας, (υπέρ υγείας ή υπέρ αναπαύσεως) μπορούν να απευθύνονται στη Νεωκόρο του Ιερού Ναού, κα Ελένη Σιούτη , στο τηλέφωνο 2107660943.
· Ιερά Παράκληση –11:00 πμ και 6:00 μμ – στην Παναγία την Παρηγορήτρια και τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο.
Ο Ιερός Ναός παραμένει ανοικτός καθημερινά από 7:00 το πρωί μέχρι 8:30 το βράδυ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου