Γράφει ο Θεοφάνης Μαλκίδης
1922: Η Ατιμώρητη Γενοκτονία και ο Αγώνας Αναγνώρισης
Έκδοση Περιοδικό Ενδοχώρα 2022
Οι σκέψεις που αποτυπώνονται στο βιβλίο αποτελούν, μεταξύ των άλλων, τον απολογισμό, της συνεχούς δραστηριότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό για το ζήτημα της Γενοκτονίας, απολογισμός ο οποίος πραγματοποιείται (και) με τη συμπλήρωση εκατό ετών από το συγκλονιστικό 1922.
Η βαρβαρότητα που υπέστη ο Ελληνισμός από τις ακτές της Ιωνίας μέχρι την Καππαδοκία και από τη Θράκη μέχρι τον Πόντο, συνιστά σχεδιασμένη, οργανωμένη, προγραμματισμένη προσπάθεια εξαφάνισης του Ελληνικού έθνους, αποτελεί Γενοκτονία τόσο στον τύπο, όσο και στην ουσία του (χωρίς παραγραφή όσα χρόνια και εάν περάσουν) όρου του διεθνούς δικαίου, που προβλέπει βαριές κυρώσεις για τους υπεύθυνους και για τους αρνητές, που προβλέπει επανόρθωση, αποζημίωση, αποκατάσταση των θυμάτων και των απογόνων τους.
Παρόλη τη σιωπή και τη υπονόμευση, ο Αγώνας μας έχει οδηγήσει το ζήτημα της Γενοκτονίας στην οδό της ιστορικής αποκατάστασης, της δικαιοσύνης, της αναγνώρισης.
Εκατό χρόνια μετά το ατιμώρητο έγκλημα, η αλήθεια, η μνήμη, η ιστορία, η επιμονή, ο αγώνας και η Νέμεσις, νίκησε το ψεύδος, την προπαγάνδα, την άρνηση και την Ύβρη, η ζωή και η Ανάσταση νίκησε το θάνατο και τη Σταύρωση!
Ο Θεοφάνης Μαλκίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από προγόνους διασωθέντες της Γενοκτονίας (1908-1922) και των Ολοκαυτωμάτων κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής και Φασιστικής Κατοχής (1941-1944), όπου η οικογένειά του είχε και στις δύο τραγικές για τον Ελληνισμό περιόδους, θύματα, ορφανά και αγνοούμενους.
Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες, είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται με το ζήτημα της Γενοκτονίας, με τα εγκλήματα από τις Ναζιστικές και Φασιστικές δυνάμεις Κατοχής, με τα θέματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, της Θράκης, του Αιγαίου, της Κύπρου, της Μακεδονίας, καθώς και με τις πτυχές της Ελληνικής παρουσίας στα Βαλκάνια, στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο.
Το 2007 ως μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ερευνητών της Γενοκτονίας έλαβε μέρος στην ιστορικής σημασίας ψηφοφορία με την οποία η Ένωση αναγνώρισε τη Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, ενώ το ψήφισμα υιοθετήθηκε από κοινοβούλια, πολιτείες και δήμους ανά τον πλανήτη αναγνωρίζοντας το μαζικό έγκλημα.
Έχει μιλήσει για τη Γενοκτονία σε συνέδρια και εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδας και για τη δραστηριότητά του σε θέματα του Ελληνισμού έχει τιμηθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό και επιπλέον έχει τιμηθεί από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας για την μακροχρόνια και ανιδιοτελή του συμπαράσταση στον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Τα κείμενα του Θεοφάνη Μαλκίδη έχουν δημοσιευθεί σε αυτοτελείς μελέτες, επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουν μεταφρασθεί στην αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική, αρμενική, ρωσική, ρουμανική, αλβανική και τουρκική γλώσσα.
Τα έργα του τα οποία αφορούν το ζήτημα είναι της Γενοκτονίας είναι τα εξής:
- Η Γενοκτονία των Ελλήνων. Θράκη, Μικρά Ασία, Πόντος (στην ελληνική, ιταλική, ρωσική, αρμενική, αγγλική, γαλλική, ισπανική και ρουμανική γλώσσα) . Αθήνα: Εύξεινος Λόγος 2020.
- Το Μικρασιατικό ζήτημα σήμερα. Καβάλα: Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας 2010.
- Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ιστορία, Πολιτική και Αναγνώριση. (Πρόλογος Τανέρ Ακσάμ) Αθήνα: Γόρδιος 2008.
- Κεμαλισμός και Ναζισμός. Αθήνα: Εύξεινος Λόγος 2016.
- Γενοκτονία, Γυναικοκτονία και Παιδοκτονία. Αθήνα: Εύξεινος Λόγος 2017.
- Η Γενοκτονία των Ελλήνων. Διδακτικό εγχειρίδιο. (στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα) Σικάγο: Σύλλογος Ποντίων Σικάγο 2011.
- Ο Ελληνικός αθλητικός σύλλογος «Πόντος» Μερζιφούντας. Από το γήπεδο στην αγχόνη. Αθήνα: Εύξεινος Λόγος 2015.
- Το αντάρτικο σωτηρίας στον Πόντο και ο οπλαρχηγός Αιμίλιος Χατζηγεωργίου- Καδίογλου. Πτολεμαΐδα: Σύλλογος Ποντίων Πτολεμαΐδας 2016.
- Γενοκτονία. Ιστορικές, πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις. Μαζί με τους Τουρκάν Μπαλαμπάν, Ταμέρ Τσιλιγκίρ, Ραγκίπ Ζαράκολου, Μεράλ Γκευλανί, Σαίτ Τσετίνογλου (στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα) Αθήνα: Εύξεινος Λόγος 2018.
- Γυναικοκτονία. Η Ελληνίδα, η Αρμένια, η Ασσύρια, η Κούρδισα Γυναίκα στη Γενοκτονία. Μαζί με τις Ροζίν Μοχάμεντ, Αναστασία Μαραμενίδου και Αλίς Φαρατζιάν. Νέα Σμύρνη: Σύλλογος Ποντίων Νέας Σμύρνης, Δάφνης και Αγίου Δημητρίου 2017.
- Η Γενοκτονία των Ελλήνων. Το μαζικό έγκλημα στον Πόντο . Μαζί με τους Ραγκίπ Ζαράκολου και Σαίτ Τσετίνογλου (στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα) Καβάλα: Σύλλογος Ποντίων Νομού Καβάλας 2012.
- Η Γενοκτονία των Αρμενίων. Αθήνα: Γόρδιος 2015.
- Το αντάρτικο στον Πόντο και ο Κοτζά Αναστάς (Αναστάσιος Παπαδόπουλος) Αθήνα: Γόρδιος 2017.
- Η Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού. Θεσσαλονίκη: Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων και Περιοδικό Ενδοχώρα 2012. (στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα).
- Γενοκτονία. Το μαζικό έγκλημα στον Πόντο (1919-2019): Άρνηση, Λήθη και Υπονόμευση, Μνήμη, Διεκδίκηση και Αναγνώριση. Δράμα: Ποντιακά Σωματεία Δράμας 2019.
- Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η Γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολής. Μαζί με τη Θεοδώρα Γιαννίτση (στην ελληνική και τη ρωσική γλώσσα). Μόσχα: Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας 2022.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου