9 Μαρτίου 2021
O Paul Craig Roberts για τη Ρωσία: Η πολιτική ειρήνης της Ρωσίας στη Συρία ενθαρρύνει τον πόλεμο
Ο συγγραφέας αυτού του άρθρου, Paul Craig Roberts, υποστηρίζει ότι ο Πούτιν, μακριά από το να υποστηρίζει τον Ιρανό του σύμμαχο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, κλείνει τα μάτια για τις αμερικανικές και ισραηλινές επιθέσεις κατά των ιρανικών συμφερόντων στη Συρία. Υπονοεί ότι αυτό θα δώσει σύντομα στους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς πολεμοχαρείς την αναγκαία εμπιστοσύνη να ξεκινήσουν μια επίθεση μεγάλης κλίμακας εναντίον του ίδιου του Ιράν και να προσπαθήσουν να απομακρύνουν την Χεζμπολάχ από τον Λίβανο. Το αποτέλεσμα θα είναι τα πρώτα βήματα προς το Μεγάλο Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.
Είναι σωστή αυτή η εκτίμηση και μήπως είναι ο Πούτιν κρυφός συνεργάτης των ΗΠΑ και του Ισραήλ;
Νομίζω ότι ναι, επειδή ο Πούτιν, όπως όλοι οι δυτικοί ηγέτες, είναι πουλημένος στο εβραϊκό λόμπι και στο 1% της παγκόσμιας ελίτ. Επιπλέον, παρότι η Ρωσία έχει παραδώσει S-300 στη Συρία, η ίδια απαγορεύει στη τελευταία να τους χρησιμοποιεί ενάντια στις σχεδόν αδιάκοπες επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Συρίας.
~H. Genséric***
Το άρθρο του Paul Craig Roberts.
Στις 25 Φεβρουαρίου, ο Μπάιντεν, ο κλέφτης των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ, διέταξε μια αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Συρία που σκότωσε 17 Ιρανούς. Οι αμερικανικές και ισραηλινές επιθέσεις κατά της Συρίας συνέχισαν για χρόνια χωρίς άλλη συνέπεια από τις συριακές και ρωσικές καταγγελίες για αμερικανικές και ισραηλινές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Ολοφάνερο ότι η ατζέντα των ΗΠΑ / Ισραήλ υπερισχύει του διεθνούς δικαίου. Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι μετά από όλα αυτά τα χρόνια, το Κρεμλίνο θα το είχε παρατηρήσει αυτό και θα έπαυε να κλαψουρίζει με το ραγισμένο δίσκο του.
Μετά από χρόνια δισταγμού, η Ρωσία επέτρεψε τελικά στη Συρία να αποκτήσει πυραύλους S-300, οι οποίοι, εάν επιτρεπόταν να χρησιμοποιηθούν, θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Δεδομένου ότι αυτοί οι διάσημοι πύραυλοι δεν χρησιμοποιούνται ποτέ, η Ουάσιγκτον τους θεωρεί σαν μια ακόμη μπλόφα από μια δειλή ρωσική κυβέρνηση που δεν θέλει ούτε να πολεμήσει ούτε να αφήσει τους Σύριους να πολεμήσουν.
Ο Andrew Korybko, ένας Αμερικανός πολιτικός αναλυτής που εδρεύει στη Μόσχα, εξηγεί αυτήν τη ρωσική πολιτική προστασίας της Ρωσίας για τις αμερικανικές και ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία. Αναγνωρίζει ότι, ενώ η Ρωσία θεωρεί επίσημα τις ισραηλινές και αμερικανικές επιθέσεις στο έδαφος της Συρίας ως παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, «δεν κάνει απολύτως τίποτα για να τις σταματήσει» . Υπογραμμίζει: «το αντικειμενικά υπάρχον και εύκολα επαληθεύσιμο γεγονός ότι τα S-300 δεν χρησιμοποιήθηκαν ούτε μια φορά για να υπερασπιστούν τη Συρία από τότε που στάλθηκαν εκεί στα τέλη του 2018 για αυτόν τον ρητό σκοπό» ως απόδειξη ότι η Μόσχα «διευκολύνει παθητικά και αντικειμενικά αυτές τις επιδρομές».
Ο Korybko υποστηρίζει ότι η ανοχή του Κρεμλίνου για τις επιδρομές αποτελεί μέρος μιας ρωσικής «μεγάλης στρατηγικής ισορροπίας» που αποτελεί από το να προσπαθήσει να προωθήσει μια υποτιθεμένη «συμβιβαστική πολιτική λύση» στη συριακή σύγκρουση, η οποία προβλέπει την ενδεχόμενη απόσυρση των ιρανικών δυνάμεων και σύμμαχων τους όπως της Χεζμπολάχ ενάντια στο ενδεχόμενο σταμάτημα των επιθέσεων του Ισραήλ και των ΗΠΑ κατά της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας.
Με άλλα λόγια, υποδηλώνει τη συνενοχή του Κρεμλίνου με το Ισραήλ για να απομακρύνει τον Ιρανό σύμμαχο από τη Συρία: «Το Κρεμλίνο εξακολουθεί να αρνείται το δικαίωμα στον Συριακό Αραβικό Στρατό να χρησιμοποιήσει τους S-300 για τη άμυνα του κατά των ισραηλινών και αμερικανικών επιδρομών.
Αυτή η παρατήρηση υποδηλώνει έντονα ότι η Ρωσία ακολουθεί μια μακιαβελική στρατηγική μέσω της οποίας ελπίζει ότι οι ισραηλινές και αμερικανικές επιδρομές θα οδηγήσουν στην αναγκαστική αποχώρηση του Ιράν και της Χεζμπολάχ από τη Συρία .
Εάν ο Korybko έχει έστω εν μέρει δίκιο, αυτό σημαίνει ότι το Κρεμλίνο δεν κατανοεί τους στόχους των αμερικανικών και ισραηλινών επιθέσεων. Αυτή η αδυναμία του Κρεμλίνου να κατανοήσει τον εχθρό θα οδηγήσει σε πόλεμο και όχι τη χρήση από τη Συρία των S-300 για να υπερασπιστεί τον λαό της κατά των επιθέσεων.
Εάν είναι αποδεκτό να επιτεθούν στους Ιρανούς και στην Χεζμπολάχ στη Συρία, η Ουάσιγκτον θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι αποδεκτό να επιτεθεί στους Ιρανούς στο Ιράν και στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Θα αυξηθούν η βία και η αστάθεια και δεν θα τις περιορίσει. Η Χεζμπολάχ είναι η μόνη δύναμη που εμποδίζει μια νέα ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο και τη διχοτόμηση αυτής της χώρας. Η θέση της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή είναι τόσο αδύναμη που ενθαρρύνει περισσότερες αμερικανοισραηλινές επιθέσεις.
Με άλλα λόγια, αντί να εξουδετερώσει την κατάσταση, η πολιτική του Κρεμλίνου την πυρπολεί.
Και κάτι άλλο, ποιο είναι το συμφέρον της Ρωσίας να δει τους Ιρανούς συμμάχους και της Χεζμπολάχ να απομακρυνθούν από τη Συρία; Θα εξυπηρετούσαν μόνο τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον και του Ισραήλ. Η πολιτική της Ρωσίας, όπως υποστηρίζει ο Κορύμπκο, υπονοεί ότι η Ρωσία συμφωνεί να απομακρυνθούν το Ιράν και η Χεζμπολάχ. Επομένως, η Χεζμπολάχ μπορεί να επιτίθεται τόσο στο Λίβανο, όσο και στη Συρία, και οι Ιρανοί μπορούν να επιτίθενται τόσο στο Ιράν όσο και στη Συρία. Η ρωσική πολιτική όπως περιγράφεται από τον Korybko μπορεί να οδηγήσει μόνο σε αποτυχία.
Η Ουάσιγκτον και το Ισραήλ θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους, επειδή γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρχουν άλλες συνέπειες παρά μόνο λόγια.
Το Κρεμλίνο πρέπει να αναρωτηθεί ποια πολιτική έχει το λιγότερο ρίσκο: να συνεχίζει να εκτοξεύσει αναποτελεσματικές λέξεις ή να εκτοξεύσει πυραύλους που καθιστούν τις επιθέσεις δαπανηρές για τους επιτιθέμενους. Ο απλούστερος και ασφαλέστερος τρόπος για να εδραιωθεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η ανακοίνωση ενός ρωσο-κινεζο-ιρανο-συριακού Συμφώνου Αμοιβαίας Άμυνας με τη σαφή ένδειξη προς στο ΝΑΤΟ ότι μια επίθεση κατά μίας από αυτές τις χώρες είναι επίθεση κατά όλων.
Η κατηγορία ότι αυτό θα οδηγούσε σε πόλεμο μπορεί να απαντηθεί με μια ερώτηση: γιατί λοιπόν η κατασκευή του ΝΑΤΟ δεν οδήγησε αυτόματα σε πόλεμο; Εάν ο πόλεμος είναι πιθανό να είναι το αποτέλεσμα μιας επίθεσης, ένας επίδοξος επιτιθέμενος θα σκεφτόταν περισσότερες από μία φορές πριν επιτεθεί. Εφόσον η επίθεση είναι ανεκτή, θα αναπτυχθεί μέχρι να προκαλέσει αντίσταση εναντίον της. Είναι η επίσημη αφήγηση του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου εδώ και τρία τέταρτα ενός αιώνα.
Το Κρεμλίνο θα μπορούσε να ξεκινήσει να συνειδητοποιήσει ότι το 90% της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή καθορίζεται από το Ισραήλ και τους Αμερικανούς πράκτορες του Ισραήλ, τους Σιωνιστές νεοσυντηρητικούς. Το καθεστώς Μπάιντεν είναι γεμάτο από τέτοιους.
Το Ισραήλ θέλει το Μεγάλο Ισραήλ και οι νεοσυντηρητικοί θέλουν την αμερικανική ηγεμονία στη Μέση Ανατολή προκειμένου να δώσουν στο Ισραήλ αυτό που θέλει. Το Ισραήλ ληστεύει αργά και υπομονετικά την Παλαιστίνη εδώ και δεκαετίες και τώρα θέλει να προχωρήσει γρηγορότερα και μακρύτερα. Η καταστροφή του Ιράκ και της Λιβύης [σ.σ. και η διάλυση του Σουδάν] από την Ουάσινγκτον προώθησε το σχέδιο. Η καταστροφή της Συρίας συνεχιζόταν μέχρι που η Ρωσία επέμβαινε και την απέτρεψε. Αλλά η Συρία εξακολουθεί να είναι εν μέρει διαιρεμένη χώρα, και η Συρία, η Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και το Ιράν είναι τα τελικά εμπόδια στην αμερικανική και ισραηλινή ηγεμονία στη Μέση Ανατολή.
Εάν επιτευχθεί αυτή η ηγεμονία, η Ρωσία θα πρέπει να αναμένει την ανατροπή της από την Ουάσιγκτον που θα χρησιμοποιήσει Ισλαμιστές στο κόρφο της Ομοσπονδίας και των πρώην Σοβιετικών δημοκρατιών της Ασίας.
Όπως επανέλαβε πάλι ο στρατηγός των ΗΠΑ, Tod D. Wolters, στους Ρώσους πριν από τρεις ημέρες, φαινομενικά χωρίς αποτέλεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τη Ρωσία ως «μόνιμη υπαρξιακή απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Η ανικανότητα της Ρωσίας να αποδεχθεί αυτό το γεγονός θα οδηγήσει σε πόλεμο.
Κατηγορία Θέματος
Γεωστρατηγικές Αναλύσεις,
Διεθνείς Σχέσεις,
ΗΠΑ,
Παγκοσμιοποίηση,
Ρωσία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου