6 Ιουλίου 2018

Ταϊλάνδη: Τα παιδιά μπορεί να μείνουν παγιδευμένα για μήνες στη σπηλιά! Πρεπει να μάθουν κατάδυση! (Νεότερη ενημέρωση)

Σε μια νέα και μεγαλύτερη σε διάρκεια φάση περνάει η περιπέτεια των 12 μαθητών που εγκλωβίστηκαν σε υπόγεια σπηλιά στην Ταϊλάνδη καθώς ο απεγκλωβισμός τους μπορεί να διαρκέσει έως και 4 μήνες.

«Τα αγόρια που είναι παγιδευμένα στη σπηλιά θα πρέπει να μάθουν είτε κατάδυση είτε να περιμένουν για μήνες εώς ότου οι πλημμύρες υποχωρήσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο στρατός της Ταϊλάνδης.

Ομάδες ξένων ειδικών που έχουν έρθει από Αυστραλία, Βρετανία, Ιαπωνία, Κίνα, καθώς και περίπου 30 αμερικανοί στρατιώτες ενισχύουν τις προσπάθειες των περίπου 1.000 Ταϊλανδών διασωστών που έχουν κινητοποιηθεί για τον απεγκλωβισμό των παιδιών, ενώ όλοι μαζί δεν σταματούν να προμηθεύουν τους παγιδευμένους με τρόφιμα και ιατρικά εφόδια.

Τα παιδιά θα εφοδιαστούν με τρόφιμα που θα μπορούσαν να διαρκέσουν τουλάχιστον τέσσερις μήνες, σύμφωνα με το στρατό.

Οι ιατρικές ομάδες που προσέγγισαν τα παιδιά υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα βρίσκονται στην πράσινη κατηγορία, που σημαίνει ότι είναι ελαφρά τραυματισμένα. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, υπάρχουν δύο γιατροί που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να μείνουν δίπλα στα παιδιά για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

Την ομάδα των παιδιών εντόπισαν δύο Βρετανοί δύτες. Ο Ρικ Στάντον, είναι πυροσβέστης από το Κόβεντρι και θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς δύτες με ειδίκευση στα σπήλαια στη Βρετανία καθώς έχει 35 χρόνια εμπειρίας.

Ο Τζον Βολάντεν, ο οποίος είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Μπρίστολ, έχει ειδικευτεί στην ανάπτυξη εξοπλισμού που επιτρέπει στους δύτες να μένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε μεγαλύτερα βάθη.

Υπενθυμίζεται ότι τα 12 παιδιά που ήταν αθλήτες μιας ποδοσφαιρικής ομάδας μαζί με τον προπονητή τους, παρέμειναν για εννέα ημέρες παγιδευμένοι μέσα σ' ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο και το γεγονός αυτό προκάλεσε εθνική κινητοποίηση στην Ταϊλάνδη. 

πηγή

Για να καταλάβουμε σε πόσο δύσκολο σημείο είναι τα παιδιά εγκλωβισμένα διαβάστε το παρακάτω άρθρο: 

Πρώην στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης έχασε τη ζωή του έπειτα από επιχείρηση για τη διάσωση 12 μαθητών και του προπονητή της ομάδας ποδοσφαίρου τους, που έχουν παγιδευτεί μέσα σε δαιδαλώδες σύμπλεγμα πλημμυρισμένων σπηλαίων στη βόρεια Ταϊλάνδη εδώ και 13 μέρες.

Ο Σαμάρν Πουνάν, πρώην μέλος της ομάδας SEAL, συμμετείχε στις προσπάθειες διάσωσης των παιδιών και του προπονητή τους, που εντοπίστηκαν σε πλημμυρισμένο σπήλαιο στην επαρχία Τσιανγκ Ράι. Απεβίωσε αφού έφερε σε πέρας μια επιχείρηση με σκοπό να τοποθετηθούν φιάλες οξυγόνου κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιαστούν τα παγιδευμένα παιδιά με φιάλες οξυγόνου, διευκρίνισαν ο αντικυβερνήτης της επαρχίας κι ένας αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων. 

«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο» ο ίδιος, εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, ο Πασακόρν Μπουνιαλάκ. «Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής» κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του ΠΝ της Ταϊλάνδης.

Η τραγωδία σημειώθηκε ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την απομάκρυνση των παγιδευμένων παιδιών και του προπονητή τους πριν ξαναρχίσουν βροχοπτώσεις. Τα σωστικά συνεργεία ελπίζουν να μπορέσουν με τη βοήθεια αντλιών να μειώσουν το επίπεδο του νερού μέσα στο σπήλαιο, ώστε τα παιδιά να μην χρειάζεται να κάνουν κατάδυση ή εάν χρειαστεί, αυτή να είναι μικρής διάρκειας.

Για την ώρα, χρειάζονται ένδεκα ώρες σε εκπαιδευμένους, έμπειρους δύτες για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή ως τα παγιδευμένα παιδιά και πίσω: έξι ώρες για να πάνε, πέντε για να γυρίσουν, λόγω των ρευμάτων. Καλούνται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα, μέσα σε ανώμαλες στοές, με πολλά δύσκολα υποβρύχια περάσματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νεότερη ενημέρωση (11-07-2018) 

Βγήκε και το 12ο παιδί, αλλά και ο προπονητής που τα είχε οδηγήσει εκεί, από το σπήλαιο της Ταϊλάνδης που είχαν εγκλωβιστεί σχεδόν είκοσι ημέρες! 

Και τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους έχουν απεγκλωβιστεί από το πλημμυρισμένο σπήλαιο στη βόρεια Ταϊλάνδη, όπως επιβεβαίωσε και το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα).

Τα πολύ στενά περάσματα, οι λασπώδεις εσοχές γεμάτα νερό, οι μυτεροί βράχοι εμφανίζονται μπροστά στα μάτια μας δίνοντας μια μικρή γεύση των όσων πέρασαν διασώστες και παιδιά. 

Από το πρωί έχουν απεγκλωβιστεί τρία παιδιά, τα πιο αδύναμα από το σύνολο των 12 τα οποία είχαν μείνει και τελευταία στο σπήλαιο, μαζί με τον προπονητή τους. Μάλιστα, το 11ο παιδί αναφέρεται πως ήταν και το πιο μικρό σε ηλικία, ο Chanin Wiboonrungrueng ή «Τιτάνας»

Κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει και τον ήρωα αδικοχαμένο δύτη. 

Tα τέσσερα αγόρια και ο προπονητής τους (οι τελευταίοι πέντε εναπομείναντες στο σπήλαιο) είχαν φτάσει στον τρίτο θάλαμο του συγκροτήματος σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ, όπου οι εργάτες των σωστικών συνεργείων είχαν δημιουργήσει ένα πρόχειρο ιατρικό κέντρο.

 «Φαίνεται πως όλοι έχουν περάσει αυτό το επικίνδυνο και δύσκολο κομμάτι και τώρα βρίσκονται στον τρίτο θάλαμο» ανέφερε στο Twitter η Βέσσεν.

Οι διασώστες επιτάχυναν τη διαδικασία απεγκλωβισμού έχοντας διδαχθεί πολλά από τα δύο τελευταία 24ωρα διασώσεων. 

Τα συνεργεία είχαν αποδυθεί από νωρίς το πρωί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβουν την επιδείνωση του καιρού.

Να σημειωθεί ότι πρώτα πρώτα βγήκαν τα πιο γερά παιδιά και πίσω έμειναν τα πιο αδύνατα. Ετσι, η σημερινή ημέρα είναι και η πιο δύσκολη, η πιο επίφοβη της όλης επιχείρησης.

Χθες βγήκαν από τη σπηλιά τέσσερα παιδιά και προχθές άλλα τέσσερα.

Η σημερινή επιχείρηση ξεκίνησε στις 08:08 το πρωί τοπική ώρα (04:08 ώρα Ελλάδος), όπως επιβεβαίωσαν οι Αρχές.

19 δύτες μπήκαν στη σπηλιά, ενώ ξέσπασαν χειροκροτήματα όταν ο επικεφαλής του κέντρου συντονισμού της επιχείρησης και τοπικής κυβερνήτης Ναρονγκσάκ Οσατανακόρν ανακοίνωσε ότι θα γίνει μία αποστολή για τη διάσωση των παιδιών αλλά και του 25χρονου προπονητή τους. 

Ευτυχώς, παρά τις σφοδρές βροχοπτώσεις στη διάρκεια της νύχτας, οι συνθήκες μέσα στη σπηλιά δεν έχουν αλλάξει πολύ. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.