3 Ιουλίου 2018

Τα λεφτά δεν πάνε στην αγορά αλλά γυρίζουν στις τράπεζες

Ανάμικτα είναι τα μηνύματα που… στέλνει η πραγματική οικονομία καθώς την ίδια ώρα που αυξάνονται σημαντικά οι καταθέσεις ιδιωτών στις τράπεζες, μειώνεται η κατανάλωση. Και η όποια αύξηση του ΑΕΠ και κατά συνέπεια ανάπτυξης της οικονομίας βασίζεται στην αύξηση των εξαγωγών. Αυτό ναι μεν αποτελεί μια ελπιδοφόρα εξέλιξη αλλά ταυτοχρόνως δημιουργεί ανησυχίες γιατί πρόκειται για… στρέβλωση.

Τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η αύξηση των καταθέσεων από ιδιώτες έφτασε στο ύψος των 890 εκατομμυρίων ευρώ και συνολικά το υπόλοιπο εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2015, σημειώνοντας άνοδο της τάξης των 1,1 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

«Η επιτυχία των τεσσάρων συστημικών ομίλων στα stress tests, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής στήριξης, συνέβαλαν καθοριστικά στη βελτίωση του κλίματος» υπογραμμίζουν τραπεζικές πηγές.

Και προσθέτουν πως ένα σημαντικό μέρος της αύξησης που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα, είναι αποτέλεσμα των καταθέσεων αποθησαυρισμένων χαρτονομισμάτων, που τοποθετήθηκαν κατά κύριο λόγο σε λογαριασμούς προθεσμίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μάιο τα υπόλοιπα στους προθεσμιακούς λογαριασμούς ενισχύθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα κατά περισσότερο από 450 εκατ. ευρώ, συμπληρώνοντας 11 συνεχείς μήνες ανόδου και διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2016.

Πλέον, από την αρχή του χρόνου το σύνολο των καταθετικών υπολοίπων επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχει ενισχυθεί κατά 1,72 δισ. ευρώ, ενώ από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, η άνοδος φτάνει τα 3,3 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, οι τραπεζικές διοικήσεις είναι πλέον αισιόδοξες ότι οι καθαρές εισροές του 2018 θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ, με στήριξη και από τα τουριστικά έσοδα, μεγάλο μέρος των οποίων καταλήγει στο σύστημα λόγω της χρήσης των καρτών από τους ξένους επισκέπτες.

Εξάλλου, αλλαγή συμπεριφοράς παρατηρείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν διστάζουν πλέον όπως στο πρόσφατο παρελθόν να καταθέτουν τις ημερήσιες εισπράξεις τους στις τράπεζες.

Παρά την άνοδο που έχει σημειωθεί, η αύξηση των υπολοίπων από τα χαμηλά της περιόδου των capital controls ανέρχεται σε μόλις 9 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για πολύ μικρό ποσό σε σχέση με τα 41 δισ. ευρώ που έκαναν «φτερά» μέσα σε επτά μήνες, από το Δεκέμβριο του 2014, μετά την προκήρυξη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, έως και το τέλος Ιουνίου της ίδιας χρονιάς.

Από αυτές τις διαρροές, τα 16 δισ. ευρώ σημειώθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο, λόγω της ανησυχίας που προκάλεσε η διαφαινόμενη πολιτική αλλαγή και τα 25 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της «διαπραγμάτευσης» της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που ολοκληρώθηκε με το δημοψήφισμα, το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, τα υπόλοιπα επιχειρήσεων και νοικοκυριών υποχώρησαν τον Απρίλιο του 2017 στα επίπεδα των 119 δισ. ευρώ, κάτι που είχε να συμβεί από το Νοέμβριο του 2001, πριν δηλαδή την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος στην Ελλάδα!

Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν πάντως πως μετά τη συμφωνία στο τελευταίο Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση των μεγεθών.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ βρίσκονται ακόμη εκτός συστήματος, σε τραπεζικές θυρίδες και άλλες προσωπικές …κρυψώνες και θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις τράπεζες, εφόσον συνεχιστεί η βελτίωση της εμπιστοσύνης.

Οι εξαγωγές τραβάνε το… κάρο

Η βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου στηρίζει την αύξηση του ΑΕΠ παρά την καθήλωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και τη συρρίκνωση των επενδύσεων.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ανάλυση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου η οποία περιέχεται στην τριμηνιαία έκθεση «Μακροοικονομικές και Δημοσιονομικές Εξελίξεις».

Όπως τονίζεται, «η μείωση της καθαρής αρνητικής συμβουλής του εξωτερικού τομέα της οικονομίας (από 2,2 δισ. σε 696 εκατ. ευρώ) είναι αυτή που οδήγησε στην αύξηση του ΑΕΠ». Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,6% ενώ το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης οφείλεται στις εξαγωγές αγαθών (+10,5%).

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν μείωση της τάξης του 2,8%. Το αποτέλεσµα αυτό προέκυψε από την κάµψη στις εισαγωγές αγαθών (κατά 6,1%) σε συνδυασµό µε την άνοδο της αξίας των εισαγόμενων υπηρεσιών (κατά 13%).
Μικρή συµβολή στην αύξηση του ΑΕΠ είχε επίσης η αύξηση της δηµόσιας κατανάλωσης κατά 0,3%.


Για ένα ακόµη τρίµηνο η ιδιωτική κατανάλωση αδυνατεί να ωθήσει προς τα πάνω το ΑΕΠ και κατέγραψε µείωση της τάξης του 0,4%. Στην έκθεση προστίθεται ότι οι επενδύσεις (ακαθάριστος σχηµατισµός παγίου κεφαλαίου) σηµείωσαν σηµαντική κάµψη κατά 10,4%, που προήλθε αποκλειστικά από την κατηγορία «µεταφορικός εξοπλισµός και οπλικά συστήµατα», η οποία βέβαια είχε καταγράψει πολύ µεγάλη άνοδο το πρώτο τρίμηνο του 2017. Πάντως όλες σχεδόν οι υπόλοιπες κατηγορίες επενδύσεων (µηχανολογικός εξοπλισµός, εξοπλισµός πληροφορικής, οικοδοµή, κατασκευές) κατέγραψαν αύξηση.

Επιπλέον, από τα στοιχεία του ισοζυγίου χρηµατοοικονοµικών συναλλαγών προκύπτει ότι οι ξένες άµεσες επενδύσεις ήταν µειωµένες σε σχέση µε το αντίστοιχο τρίµηνο του 2017, αλλά διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα μεγέθη των τελευταίων ετών προσεγγίζοντας τα 844 εκατ. ευρώ. Η κυριότερη σχετική συναλλαγή αφορούσε τη µεταβίβαση στην εταιρεία South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) ποσοστού 67% των µετοχών του ΟΛΘ ΑΕ τις οποίες κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ.

Με την επίδραση των παραπάνω παραγόντων το ΑΕΠ εκτιµάται ότι αυξήθηκε κατά 2,3% το πρώτο τρίµηνο του 2018 έναντι του αντίστοιχου τριµήνου του 2017. Σύμφωνα με την έκθεση, πρόκειται για τη µεγαλύτερη ποσοστιαία µεταβολή που σηµειώνεται σε επίπεδο τριµήνου από το 2008.

Προσλήψεις – απολύσεις

Στο πρώτο πεντάµηνο του 2018 οι προσλήψεις εργαζοµένων µε σχέση εξαρτηµένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ανήλθαν σε 1.076.604 (εκ των οποίων οι µισές αφορούσαν πλήρη απασχόληση) και οι απολύσεις-αποχωρήσεις ανήλθαν σε 812.053. Το θετικό ισοζύγιο των ροών µισθωτής απασχόλησης διαµορφώθηκε σε 264.551 νέες θέσεις εργασίας, βελτιωµένο σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2017 κατά 49.247.

Ειδικότερα, κατά τον µήνα Μάιο, το ισοζύγιο διαµορφώθηκε σε 108.725 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 48.413 αφορούσαν τον κλάδο των καταλυµάτων και 29.340 δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης, προφανώς λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

rizopoulospost.com
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.