18 Ιουλίου 2018

Δάκρυα χαράς και δάκρυα οργής

Του Δημήτρη Κούρκουλα*

Η επαναστατική κυβέρνηση που εξανάγκασε το 1862 τον Όθωνα να φύγει από την Ελλάδα οδήγησε τη χώρα σε εκλογές τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου με νέο εκλογικό νόμο. Ο μεγάλος νομομαθής και πατέρας του Δημοσίου Δικαίου στην Ελλάδα, Νικόλαος Σαρίπολος, είχε εκδιωχθεί από τη θέση του καθηγητού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών λόγω της αντίθεσής του με τον Όθωνα. Ο πρωθυπουργός της επαναστατικής κυβέρνησης, Βούλγαρης, τον επανέφερε αμέσως στην πανεπιστημιακή του έδρα και του ζήτησε να υποβάλει προτάσεις για τον νέο εκλογικό νόμο.

Ιδού τι περιγράφει ο Νικόλαος Σαρίπολος:

«Την 15 Οκτωβρίου το εσπέρας ο Κ. Βούλγαρης έδωκέ μοι εντολήν όπως σκεφθώ κατά τίνα τρόπον δύναται η Κυβέρνησις εκφραστικώτερον να εκδηλώση τας προς τους εκτός ομογενείς συμπάθείας της. … Επανελθών οίκαδε …. επελήφθην της εκτελέσεως της υπό του Κ. Βούλγαρη δοθείσης μοι εντολής, ήτις, ως ενόησα, περιωρίζετο εις το να συντάξω ευχαριστήριον τινά προσφώνησιν παρά της Προσωρινής Κυβερνήσεως· ωριμότερον όμως σκεφθείς εύρον την τοιαύτην ένδειξιν πολλώ καθυστερούσαν των προσπαθειών και θυσιών ας υπέρ της επαναστάσεως προσήνεγκον οι εκτός του Κράτους Έλληνες. 

Τότε δ’ επήλθέ μοι η ιδέα να δοθή αυτοίς το δικαίωμα ίν’ αποστείλωσι πληρεξουσίους εις την συγκροτηθησομένην Εθνικήν Συνέλευσιν. Ομολογώ ότι δάκρυα χαράς επί τη συλλήψει της όντως μεγαλουργού και ελληνοπρεπούς ταύτης ιδέας έχυσα, αλλά και κατελήφθην υπό δέους μήποτε τοσούτον ξένη φανη τη Προσωρινή Κυβερνησει και τω Συμβουλίω των Υπουργών ώστε να αποτύχη, εφ’ ώ και ηύξησα τον αριθμόν των εκλογέων εις 400 προς εκλογήν ενός πληρεξουσίου κατά Προξενικήν περιφέρειαν. Μόλις όμως την επιούσαν την πρότασιν ταύτην υπέβαλον τοις Κυρίοις Βούλγαρη και Νικολοπούλω, ούτοι τοσούτο πατριωτικώς συνεκινήθησαν και ενθουσιάσθηκαν ώστε και τας ελπίδας μου υπερακόντισαν, αντί δε 400 εκλογέων, όπερ ισοδυναμεί προς δισχιλίων ψυχών πληθυσμόν, ηλάττωσαν τον αριθμός εις εκατόν μόνον ψυχάς».

Ο Σαρίπολος διηγείται και τα αποτελέσματα των εκλογών:

«Οι δ’ εκτός ομογενείς, ωσεί ημιλλώντο όπως με τιμήσωσι, από πολλών πόλεων επέστελλόν μοι ότι με είχον υποψήφιον. Εξελέχθην λοιπόν και εν Αδριανουπόλει, και Φιλιππουπόλει, και Πύργω και Βηρυτω και Κύπρω και Δαμασκώ…».

Η Β' Εθνική Συνέλευση του 1862 ψήφισε το νέο Σύνταγμα του 1864, υποδέχθηκε τον νέο βασιλιά Γεώργιο Α' και ενσωμάτωσε την Ιόνιο Πολιτεία. Οι Πληρεξούσιοι της Εθνοσυνέλευσης, δηλαδή οι βουλευτές, είχαν εκλεγεί σε διάφορες περιοχές εντός και εκτός ελληνικού κράτους. Υπήρχαν πληρεξούσιοι από την Αλεξάνδρεια, τη Βηρυτό, το Βουκουρέστι, τη Θεσσαλονίκη, το Κάιρο, την Κωνσταντινούπολη και τη Μασσαλία.

Ενάμιση αιώνα μετά τα όσα συγκινητικά συνέβαιναν κατά την εκλογή της Εθνικής Συνέλευσης του 1862, το ελληνικό πολιτικό σύστημα συνεχίζει να βαλτώνει μέσα στη λάσπη της μικροψυχίας, της ανικανότητας, των μικροκομματικών υπολογισμών και συμφερόντων. Αντί για δάκρυα χαράς, σαν και αυτά που έλουσαν τα μάτια του Νικολάου Σαριπόλου, μας λούζουν δάκρυα οργής και απελπισίας. 

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Παρασκευής, 13/7
πηγή 

Λίγα βιογραφικά για τον Νικόλαο Σαρίπολο

Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1817. Ο πατέρας του καταγόταν από τη Λάρνακα και η μητέρα του ήταν η Χρυσηίδα (Τσικινέττα) Πελενδρίδη, κόρη πλουσίων προυχόντων από τη Λεμεσό. Μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, οι οθωμανικές αρχές δήμευσαν την περιουσία του πατέρα του, λόγω της επαναστατικής δράσης του, και έτσι η οικογένεια αναγκάστηκε να φύγει από την Κύπρο και εγκαταστάθηκε στην Τεργέστη. Ο Σαρίπολος, αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Σχολή της Ελληνικής Κοινότητας της Τεργέστης, πήγε στο Παρίσι το 1836, όπου αφού έλαβε τα απολυτήρια των θεωρητικών και θετικών σπουδών (1837, 1838), γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Παρισιού. Την περίοδο εκείνη μετέβαλε το επώνυμο του. Τελικά μετεγγράφη στην Νομική Σχολή και μετά το πέρας των σπουδών του ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Νομικής το 1844.

Την επόμενη χρονιά επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως ιδιαίτερος γραμματέας του Πρωθυπουργού Ιωάννη Κωλέττη. Το 1846, διορίστηκε υφηγητής στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δύο μήνες μετά έκτακτος καθηγητής του Συνταγματικού και Ποινικού Δικαίου. Το 1852 απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο εξαιτίας της πολιτικής δραστηριότητάς του και ασχολήθηκε με την ενεργό δικηγορία. Από το 1854 μέχρι το 1860 υπήρξε νομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εσωτερικών. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών επανήλθε το 1862 οπότε διορίστηκε τακτικός καθηγητής του Εθνικού Δικαίου, τον επόμενο χρόνο έγινε τακτικός καθηγητής της ποινικής επιστήμης και το 1867 του Συνταγματικού και του Διεθνούς Δικαίου. Στο Πανεπιστήμιο παρέμεινε μέχρι το 1875.

Πήρε μέρος στην Β΄ εν Αθήναις Εθνική Συνέλευση (1862-1864) ως πληρεξούσιος του Πανεπιστημίου και των ελληνικών παροικιών. Το διάστημα αυτό εργάστηκε για τη σύνταξη του τελικού σχεδίου του Συντάγματος του οποίου ήταν και εισηγητής. Για τη συνολική του προσφορά στη νομική επιστήμη διετέλεσε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας των Παρισίων και της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου.

Παντρεύτηκε το 1847 και απέκτησε εννέα παιδιά.

Το συγγραφικό του έργο υπήρξε πλούσιο και πολυσχιδές. Έγραψε πολλές νομικές και ιστορικές μελέτες ενώ ασχολήθηκε και με την ποίηση.

Ορισμένες από τις μελέτες του:
Πραγματεία του Συνταγματικού Δικαίου (2 τ. Αθήνα 1851, 5 τ. Αθήνα 1874-1875)
Συστημα της εν Ελλάδι ισχυούσης ποινικής νομοθεσίας (5 τ. Αθήνα 1875)
Τα των εθνών εν ειρήνη και εν πολέμω νομιμα (2 τ. Αθήνα 1860)

Μετά το θάνατό του εκδόθηκαν από τη σύζυγό του τα Αυτοβιογραφικά «Απομνημονεύματα» (Αθήνα 1889) από την κόρη του το «Τα μετά θάνατον» (Αθήνα 1890).


πηγή
Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τ. 46 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.