15 Ιουλίου 2018

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙ-ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

Γράφει η Μαίρη Καρά

     Μετά την μάχη στον Υδάσπη ο Αλέξανδρος με την Στρατιά του παρέμειναν εκεί 30 ημέρες, για να ξεκουραστούν. Διέταξε δε να κτιστούν δύο πόλεις, η ΝΙΚΑΙΑ και η ΒΟΥΚΕΦΑΛΑ. Για την οικοδόμησή τους διόρισε υπεύθυνο τον Κρατερό κι εκείνος προχώρησε στην ενδοχώρα, όπου κυρίευσε 37 πόλεις και προήλασε έως τον ποταμό Ακεσίνη, τον οποίο πέρασε με τα πλοία και προχώρησε προς τον ποταμό ΥΔΡΑΩΤΗ.
     Συνεχίζοντας έφτασε στην πόλη ΣΑΓΓΑΛΑ, όπου γειτονικοί λαοί είχαν συγκεντρωθεί για να ανακόψουν την προέλαση του. Είχαν οχυρωθεί στα τείχη της πόλης, όπου είχαν τοποθετήσει άμαξες, μα ο Αλέξανδρος πρώτα με το ιππικό και στην συνέχεια με την φάλαγγα κατόρθωσε να διασπάσει τις γραμμές τους. Μετά κι απ' αυτή τη νίκη προήλασε ως τον ΥΦΑΣΗ ποταμό, πέρα απ' τον οποίο εκτεινόταν μια αχανής ΕΡΗΜΟΣ.
     Η επιθυμία του Αλέξανδρου να προχωρήσει, σκόνταψε πάνω στην αντίδραση των Στρατιωτών, που ήταν ήδη ψυχικά και σωματικά κουρασμένοι. Συγκεντρωμένοι όλοι στο Στρατόπεδο, άλλοι έκλαιγαν για την τύχη τους κι άλλοι φώναζαν, πως δεν θα τον ακολουθήσουν στην έρημο. Ο Αλέξανδρος προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα και να μεταπείσει τους αντιδρώντες. Τότε ο ΚΟΙΝΟΣ πήρε το θάρρος να του εξηγήσει, πως για πολλούς λόγους επιθυμούσαν την επιστροφή στην πατρίδα και στις οικογένειές τους οι βετεράνοι επιζώντες ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ.
     Η φοβερή μάχη του Υδάσπη τούς είχε κάνει απρόθυμους να διασχίσουν 11 ημέρες κι άλλη έρημο, ούτε μπορούσαν να αντέξουν άλλη μια μάχη σε ξένη χώρα, με τόσο ζεστό κλίμα και τόσο άγονο έδαφος, χωρίς νερό κι έμπειρους οδηγούς. Αρνητική επίδραση όμως στο ηθικό του Στρατού είχαν και οι θερινοί μουσώνες, οι οποίοι μαίνονταν και για 70 ημέρες έβρεχε αδιάκοπα. Δεν είχαν ξαναβιώσει τέτοιο ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ.
     Μετά από τρεις ημέρες ο Αλέξανδρος προσέφερε θυσία για την διάβαση του ΥΦΑΣΗ, μα δεν πήρε αίσια μηνύματα. Τότε κάλεσε τους γηραιότερους των εταίρων και τους ανακοίνωσε, πως πήρε απόφαση για επιστροφή. Η είδηση αυτή όπως ήταν φυσικό, χαροποίησε τους ταλαίπωρους πολεμιστές του, οι οποίοι πηγαίνοντας στην σκηνή του, τού έδιναν πολλές ΕΥΧΕΣ.
     Ο Αλέξανδρος για να εξασφαλίσει τα ανατολικά σύνορα της Αυτοκρατορίας του το 326 ίδρυσε την Αλεξάνδρεια επί του Ύφαση. Μετά διέταξε κι ετοιμάστηκαν 12 Βωμοί, αφιερωμένοι στους Θεούς του Ολύμπου, όπου θυσίασε και τέλεσε ιππικούς αγώνες. Μετά τα τελετουργικά αποχώρησε κι επέστρεψε στη Νίκαια. Εκεί παρέλαβε σημαντικές ενισχύσεις απ' την Ελλάδα και ναυπήγησε στόλο. Πλέοντας Νότια μέσω του Υδάσπη και Ινδού ποταμού έφτασε κι ανοικοδόμησε την πόλη ΠΑΤΑΛΑ.
     Το 325 πήρε τον δρόμο της επιστροφής, χωρίζοντας σε τρία μέρη το Στράτευμα. Το πρώτο μέρος με Αρχηγό τον Κρατερό πήρε πορεία προς την Αλεξάνδρεια Αραχωσίας (Κανταχάρ). Η διέλευση μέσω της κοιλάδας του Ετύμανδρου δεν παρουσίασε δυσκολίες κι έφτασε στην ΚΑΡΜΑΝΙΑ, όπου περίμενε τα Στρατεύματα. Το δεύτερο μέρος ο Στόλος με Αρχηγό τον περίφημο Ναύαρχο Νέαρχο (325-324), με 150 πλοία παρέπλευσε τις ακτές της Περσίας, με τις χώρες των Ωρών, Γεδρωσιών και Ιχθυοφάγων. Συνέχισε παραπλέοντας απ' τις εκβολές του Ινδού ως τις εκβολές του Τίγρη και Ευφράτη, επιτυγχάνοντας ένα μεγάλο ναυτικό ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ.
     Το τρίτο μέρος του Στρατεύματος με τον Αλέξανδρο ξεκίνησε απ' τα Πάτταλα (Αύγουστος 325) απ' την ξηρά, για να διασχίσει την έρημο της Γεδρωσίας (Βελουχιστάν), που τούς έγινε εφιάλτης, γιατί ο καύσωνας και η έλλειψη νερού προκάλεσαν πολλές απώλειες σε ζωές στρατιωτών. Μετά από 60 μέρες σταμάτησαν για ανάπαυση στην πρωτεύουσα ΠΟΥΡΑ.
     Μετά την ξεκούραση κατευθύνθηκε μέσω του ποταμού Ευλαίου προς την θάλασσα, έφτασαν στην Καρμανια στα μέσα του χειμώνα του 325, όπου τους περίμενε ο Κρατερός. Εκεί έκανε θυσίες στους Θεούς, τόσο για τη νίκη του στην Ινδία, αλλά και για την ασφαλή διέλευση του Στρατού του μέσω της ερήμου της Γεδρωσίας. Εκεί έφτασε κι ο Νέαρχος, που τον υποδέχτηκαν με επευφημίες για το κατόρθωμά του. Ο Νέαρχος έδωσε αναφορά στον Αλέξανδρο για την πορεία του και συνέχισε τον περίπλου προς τις εκβολές του ποταμού ΤΙΓΡΗ.
     Ο Αλέξανδρος πήρε ένα μέρος του Στρατεύματος κι έφτασε στους Πασαργάδες, όπου επισκέφτηκε τον τάφο του ΚΥΡΟΥ. Πέρασε κι απ' την Περσέπολη, όπου διόρισε Σατράπη τον Πευκέστα, που τον είχε σώσει στην μάχη των ΜΑΛΛΩΝ.
     Μα βλέποντας ένα σημαντικό τμήμα των δυνάμεών του να χάνεται απ' τις κακουχίες, αποδέσμευσε τους ταλαιπωρημένους Στρατιώτες του και κράτησε μόνο τους συμπατριώτες του για να συνεχίσουν μαζί του. Την επομένη τους ενημέρωσε, πως σκόπευε να προχωρήσει και να δηλώσουν πόσοι θέλουν να συνεχίσουν μαζί του πέρα απ' την Περσική ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ.
     Η κόπωση των Στρατιωτών μετά από 10 χρόνια πολέμων και 4 αφότου ο Αλέξανδρος τούς είχε επιβάλει να τον προσκυνούν, όπως οι Πέρσες, είχε αυξηθεί. Επίσης ήταν δυσαρεστημένοι για τις έριδες που δημιουργούσαν οι κατακτημένοι λαοί για την Διοίκηση των εδαφών. Γι' αυτό η οργή τους εκδηλώθηκε με αντιπειθαρχικό κίνημα, όταν έφτασαν στον Τίγρη και στην ΩΠΗ.
     Εκεί τους ανακοίνωσε, πως θα απολύσει με τιμές όσους λόγω ηλικίας ή σωματικής αναπηρίας δεν ήταν πια ικανοί για τον Στρατό. Οι παλαίμαχοι σύντροφοί του θεώρησαν αυτή την απόφαση περιφρονητική και πως προδόθηκαν απ' τον Βασιλιά. Τότε ξεσηκώθηκαν, αξιώνοντας να τους απαλλάξει απ' τον Στρατό. Παραδόξως εκείνος δεν έδειξε την επιείκειά του προς τους Μακεδόνες και διέταξε να τιμωρηθούν οι ΠΡΩΤΑΙΤΙΟΙ.
     Και για να προλάβει κι άλλες ΑΝΤΙ-ΔΡΑΣΕΙΣ τους και πριν φτάσουν στα όρια ΑΝΤΑΡΣΙΑΣ… ανακοίνωσε, πως είναι ελεύθεροι οι μεγαλύτεροι και πιο καταπονημένοι Στρατιώτες να επιστρέψουν στην πατρίδα. Και με μια παροιμοιώδη ομιλία του, την οποία διέσωσε ο Αρριανός, θύμισε στους Μακεδόνες, όσα χρώσταγαν σ’ αυτόν και τον πατέρα του τον Βασιλιά ΦΙΛΙΠΠΟ.
     Μετά την ομιλία ο Βασιλιάς αποχώρησε κι εκείνοι πήγαν έξω απ' την σκηνή του μετανιωμένοι και τον ικέτευαν. Η συμφιλίωση του Βασιλιά με τους Μακεδόνες που είχαν μετανιώσει ειλικρινά και τους ονόμασε συγγενείς, γιορτάστηκε με θυσίες στους Θεούς και Συμπόσιο, όπου συμμετείχαν Έλληνες Στρατιωτικοί και Πέρσες. Εκεί μοίρασε Αξιώματα και σε Πέρσες κι αυτό έκανε τους Μακεδόνες να υποταχθούν και να ζητήσουν ΣΥΓΝΩΜΗ.
     Συνεχίζοντας έφτασαν στην Μηδία και στα Εκβάτανα, όπου τέλεσε θυσίες στους Θεούς κι ετοιμάστηκαν για την επιστροφή. Ο Νέαρχος με τα πλοία του έπλευσε για την Αλεξάνδρεια κι ο Αλέξανδρος διασχίζοντας την έρημο έφτασε στα Σούσα το 324. Μετά από τόσες Νίκες ο Ελληνας Στρατηλάτης είχε εκπληρώσει με επιτυχία τον σκοπό της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.