10 Ιουλίου 2018

Τα «κουφά» του Μουντιάλ

Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός

Σίγουρα το πιο περίεργο γεγονός του Μουντιάλ της Ρωσίας είναι το ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, απουσιάζουν από την προημιτελική φάση η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Γερμανία. Εκτός από αυτό όμως, το οποίο αφορά το αγωνιστικό μέρος, το Μουντιάλ της Ρωσίας, όπως και όλες οι παγκόσμιες διοργανώσεις τέτοιας εμβέλειας, έχει τα δικά του περίεργα γεγονότα και εκτός γηπέδων.

Από την φάση των ομίλων ακόμη, παράλληλα με την αγωνία των φιλάθλων κάθε χώρας για την πρόκριση, υπήρχε στην ατμόσφαιρα ένα άλλο βασανιστικό ερώτημα, το οποίο ξεπερνούσε τις εθνικότητες. Ποιο ήταν αυτό; Το αν θα φτάσει η μπύρα.

Ήδη από τις πρώτες ημέρες της διοργάνωσης η κατανάλωση μπύρας στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 8-20%, ποσοστό που διαφοροποιείται στις συνολικά 11 πόλεις που φιλοξένησαν και συνεχίζουν να φιλοξενούν αγώνες. Η κατανάλωση μάλιστα δεν επηρεάστηκε από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην πώληση αλκοόλ την παραμονή και την ημέρα διεξαγωγής των αγώνων. Εξηγώντας τις αιτίες της αύξησης στην κατανάλωση μπύρας, ο επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών ομοσπονδιακών και περιφερειακών αγορών αλκοόλ, Βαντίμ Ντρόμπιζ, επισήμανε και το γεγονός ότι ο φετινός Ιούνιος ήταν πιο ζεστός από τον περσινό. Η κύρια αιτία ωστόσο ήταν το μουντιάλ.

Το θέμα απασχόλησε τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης, καθώς οι φίλαθλοι αγωνιούσαν για την εκδήλωση έλλειψης. Οι Ρώσοι ζυθοποιοί ωστόσο είχαν λάβει τα μέτρα τους και οι διαβεβαιώσεις τους για επάρκεια του αγαπημένου ποτού των φιλάθλων βγήκαν, για την ώρα, αληθινές.

Ο Λένιν σε πρώτο πλάνο

Οι ξένοι φίλαθλοι που βρέθηκαν στην Μόσχα έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εκτός από τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, και για τον Λένιν. Οι ουρές που σχηματίστηκαν έξω από το Μαυσωλείο του ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης στην Κόκκινη Πλατεία ήταν τεράστιες και, όπως σχολίασαν οι Μοσχοβίτες, αυτό είχε να συμβεί από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης και ιδιαίτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από φωτογραφίες με τις τεράστιες ουρές και επισήμαναν δύο πράγματα: Πρώτον ότι αυτές ήταν καθημερινές, χωρίς να επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες, και δεύτερον ότι σε αυτές στέκονταν μόνο ξένοι και κανένας Ρώσος.

Οι ξένοι φίλαθλοι δεν μολύνθηκαν φυσικά από το «κομμουνιστικό μικρόβιο», αφού τα κίνητρά τους για την συγκεκριμένη επίσκεψη ήταν διαφορετικά. Σε αυτά κυριάρχησαν η περιέργεια του τουρίστα, αλλά και η περιέργεια να δουν, όπως είπαν κάποιοι, αυτόν που έμαθαν από το σχολείο, ότι «είναι ο ηγέτης του κομμουνιστικού συστήματος». Με τις χρονολογίες, όπως έδειξαν ρεπορτάζ, είχαν βέβαια αρκετά θέματα, αλλά αυτά είναι «ψιλά γράμματα». Στο κάτω – κάτω της γραφής μπάλα πήγαν να δουν οι άνθρωποι.

Μεγάλες αποστάσεις και διαφορά ώρας

Η Ρωσία είναι μία αχανής χώρα και το γεγονός ότι η Μόσχα με το Βλαδιβοστόκ έχουν διαφορά επτά ζωνών ώρας προκάλεσε προβλήματα στην παρακολούθηση των αγώνων για τους φιλάθλους της ρωσικής Άπω Ανατολής.

Οι φίλαθλοι που κατοικούν στο Βλαδιβοστόκ, όσο και αν χαίρονται που η χώρα τους φιλοξενεί την μεγαλύτερη παγκόσμια ποδοσφαιρική διοργάνωση, θα θυμούνται περισσότερο το Μουντιάλ του 2002 που έγινε στην Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Ο λόγος είναι απλός. Λόγω της ώρας (με το Τόκιο έχουν μία ώρα διαφορά) μπορούσαν να παρακολουθήσουν πολύ εύκολα όλους τους αγώνες.

Υπάρχει βέβαια και ένα άλλο θέμα. Οι αγώνες διεξάγονται σε πόλεις που ανήκουν στο ευρωπαϊκό κομμάτι της Ρωσίας. Ανατολικά των Ουραλίων, της οροσειράς που χωρίζει την Ευρώπη από την Ασία, δεν είχε προγραμματιστεί διεξαγωγή αγώνων, με εξαίρεση την πόλη Γεκατερίνμπουργκ, που και αυτή όμως βρίσκεται στο όριο.

Το Γεκατερίνμπουργκ είναι όντως η πιο κοντινή, από τις 11 ρωσικές μουντιαλοπόλεις, στο Βλαδιβοστόκ. Για την ρωσική κλίμακα ωστόσο αυτό το πιο κοντινή σημαίνει απόσταση 7.200 χιλιομέτρων. Για να την καλύψεις χρειάζεσαι τέσσερις ώρες και 35 λεπτά με αεροπλάνο και σχεδόν πέντε ημέρες με τρένο.

Το «διπλό» της Χαμάς

Η θεά μπάλα λατρεύεται παγκοσμίως και έχει παντού φανατικούς πιστούς. Αυτό φαίνεται ότι θέλησε να εκμεταλλευτεί η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, η οποία, σύμφωνα με το Ισραήλ, προσπάθησε να αποστείλει λογισμικό κατασκοπίας σε Ισραηλινούς στρατιώτες μέσα από μια εφαρμογή για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με την ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, στελέχη της Χαμάς, χρησιμοποιώντας ψεύτικες ταυτότητες, επικοινώνησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ισραηλινούς στρατιώτες και τους παρότρυναν να κατεβάσουν στα κινητά τους την εφαρμογή «Golden Cup». Πρόκειται για μια εφαρμογή, η οποία προσφέρει ζωντανά αποτελέσματα και ενημερώσεις για το Μουντιάλ της Ρωσίας, αλλά όπως υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί περιείχε λογισμικό κατασκοπείας για την λήψη και αποστολή φωτογραφιών, την ηχογράφηση συνομιλιών και την αντιγραφή αρχείων.

Οι Ισραηλινοί αρνήθηκαν να αιτιολογήσουν γιατί καθορίζουν ως υπεύθυνη την Χαμάς, ενώ η παλαιστινιακή οργάνωση δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Σώθηκαν τα αγγλικά σακάκια

Η κομψότητα του τεχνικού της Εθνικής Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ανέβασε τις πωλήσεις αγγλικών σακακιών και έδωσε την βρετανική αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης Marks and Spencer, που είναι ο επίσημος χορηγός των κοστουμιών της ομάδας.

Ο πρώην κεντρικός αμυντικός εμφανίστηκε σε τρεις συναντήσεις της Εθνικής Αγγλίας, φορώντας πουκάμισο, γραβάτα και σακάκι παρά τη ζέστη και, όπως ανακοίνωσε η βρετανική αλυσίδα, οι πωλήσεις των σακακιών της αυξήθηκαν κατά 35% από την έναρξη του Μουντιάλ.

Η εταιρία διαθέτει και στην αγορά πλέον το επίσημο κοστούμι, ενώ το «μοντέλο» της, ο τεχνικός Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, διασκεδάζει με τα σχόλια και όσους τον συγκρίνουν με τον Μπέκαμ.

Η Marks and Spencer αντιμετωπίζει προβλήματα και τον Μάιο ανακοίνωσε ότι θα κλείσει περίπου εκατό καταστήματα έως το 2022, καθώς απειλείται την επίσης βρετανική εταιρία ενδυμάτων χαμηλού κόστους Primark. Το Μουντιάλ όμως φαίνεται ότι ήταν γι αυτήν «θείο δώρο», αφού έφερε πάλι στην μόδα τα σακάκια της. Τα αγγλικά κασμίρια άλλωστε είναι all time classic.

Την πλήρωσε το θέατρο

Το ποδόσφαιρο είναι ένα θέαμα που κυριαρχεί γι αυτό και πολλοί αποφεύγουν την διοργάνωση εκδηλώσεων σε ημέρες που υπάρχει μεγάλο ποδοσφαιρικό γεγονός. Την περασμένη Τρίτη με άκομψο τρόπο το έμαθαν αυτό και οι ηθοποιοί του μιούζικαλ «Ο Τιτανικός».

Η παράστασή τους στο Nottingham Theatre Royal συνέπεσε με τον αγώνα Αγγλίας – Κολομβίας, ο οποίος κρίθηκε στα πέναλτι. Δύο κυρίες όμως που παρακολουθούσαν την παράσταση από τις πρώτες θέσεις έβγαλαν τα κινητά και άρχισαν να βλέπουν την διαδικασία των πέναλτι. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν οι ηθοποιοί, σε κάθε γκολ οι δύο κυρίες φώναζαν «yesss».

Έτσι την ώρα που βούλιαζε ο Τιτανικός, η Αγγλία νίκησε τελικά και πέρασε στα ημιτελικά, για πρώτη φορά με την διαδικασία των πέναλτι.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.