Τελευταίες αναρτήσεις

9 Ιουλίου 2018

Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΑΡΚΑΡΙΣΕ

Oλα έτοιμα για το μεγάλο ταξίδι. Φυλλάδιο, αποσκευές, το πτυχίο του μηχανικού. Να υπήρχε κι ένα πλοίο...

Γράφει ο Παναγιώτης Λιάκος

Οι παλιοί Συριανοί, όταν ήθελαν να αναφερθούν σε περίπτωση ανθρώπου ο οποίος ποτέ δεν επρόκειτο να τηρήσει την υπόσχεσή του, έλεγαν «Να ο Γειασός». «Γειασός» ήταν το παρατσούκλι απομάχου της θάλασσας, κάπως... ελαφρού στα μυαλά του, που δεν ήθελε (σε λεκτικό επίπεδο τουλάχιστον) να παραδεχθεί ότι, απ' όλους τους ωκεανούς, τα πελάγη και τις θάλασσες του κόσμου, σ' εκείνον θα επιτρεπόταν ο πλους μόνο με πλοίο της γραμμής. Σε εμπορικό πλοίο δεν επρόκειτο να ξαναγίνει δεκτός.

Εκείνος, έχοντας έλθει σε ρήξη με το συγκεκριμένο πεδίο της πραγματικότητας και επιδιώκοντας να ξεγελάσει (;) τους συγγενείς, τους γείτονες, τους συναδέλφους, τους φίλους και τους γνωστούς του, ετοίμαζε τα μπαγκάζια του και άρχιζε να χαιρετά κάθε Συριανό που πετύχαινε στο διάβα του. «Γεια σας» από δω και «γεια σας» από κει, του έμεινε το παρατσούκλι «Γειασός».

Με τα πολλά τα «γεια σας» και τη βαλίτσα ανά χείρας έφτανε στο λιμάνι και περίμενε τη λάντζα που θα τον πήγαινε στο εμπορικό πλοίο το οποίο ήταν αρόδο στη Σύρο. Αυτή η λάντζα δεν ερχόταν ποτέ. Υστερα από λίγες ώρες αναμονής, ο «Γειασός» έβρισκε μια ωραία δικαιολογία για να πει σε όποιον ενδιαφερόταν να την ακούσει (συνήθως κανείς) και τραβούσε πίσω για το σπιτικό του.

Ο «Γειασός», πεθαίνοντας, άφησε πίσω του μόνο αυτή τη θλιβερή ιστορία και το παρατσούκλι του. Πριν από δυο τρεις δεκαετίες ακόμα και οι υπέργηροι που τον είχαν γνωρίσει δυσκολεύονταν να θυμηθούν το αληθινό όνομά του.

Τόσο άγνωστος, αλλά και τόσο θανάσιμα οικείος είναι ο Γειασός. Τον απαντάς παντού. Ειδικά στον δημόσιο βίο. Εκεί πηγαινοέρχονται άνθρωποι με ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, με μία ή και περισσότερες βαλίτσες στο χέρι και με μια αρμαθιά δικαιολογίες, που τις σκαρφίστηκαν ειδικά για όποιον ενδιαφέρεται να ακούσει (συνήθως κανείς).

Μόνο μία διαφορά έχουν από τον «Γειασό»: Εκείνος δεν έβρισκε πλοίο για να μπαρκάρει. Οι δημόσιοι άνδρες καμώνονται ότι θέλουν να βγουν στα ανοιχτά. Προτιμούν την ελώδη, ασφυκτική και εθιστική ασφάλεια του λιμανιού.

Βίρα και μάινα... 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.