6 Φεβρουαρίου 2024

«Δεν δεχόμαστε πια μετρητά»: Άσχημα τα νέα για εκατομμύρια Αμερικανούς που δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό

Οι ηλεκτρονικές και ψηφιακές πληρωμές κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος παγκοσμίως. 
 
Ωστόσο πώς θα σας φαινόταν εάν δεν μπορούσατε να κάνετε τις συναλλαγές σας με μετρητά σε κάποιο κατάστημα που επισκεφτήκατε;
 
Κι όμως δεν πρόκειται για κάτι μακρινό, αφού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ορισμένες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν το συγκεκριμένο μέτρο, αποκλείοντας ουσιαστικά ανθρώπους που δεν διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή άλλα σύγχρονα μέσα για να πληρώσουν. 
 
«Πόσοι άνθρωποι δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό; Και πόσο δύσκολο έχει γίνει να ζει κανείς χωρίς αυτόν;». Αυτά τα δύο ερωτήματα παραθέτει σε άρθρο του στον ιστότοπο ερευνών «Theconversation» ο Jay L. Zagorsky, αναπληρωτής Καθηγητής Αγορών, Δημόσιας Πολιτικής και Δικαίου, στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και εξιστορεί την εμπειρία του από το Σιάτλ, στην Ουάσινγκτον, οπού εξακρίβωσε ότι ορισμένες επιχειρήσεις αρνούνταν να πληρωθούν από τους πελάτες του με μετρητά. 
 
Όπως αναφέρει ο καθηγητής που ερευνά τη μετάβαση της κοινωνίας από τα μετρητά στις ηλεκτρονικές πληρωμές «πρόσφατα επισκέφθηκα το Σιάτλ και έμεινα έκπληκτος από τα σήματα που είδα σε πολλές βιτρίνες καταστημάτων. Πολυάριθμα καταστήματα είχαν μια πινακίδα που διακήρυττε με υπερηφάνεια πόσο φιλόξενα και χωρίς αποκλεισμούς ήταν, δίπλα σε μια άλλη που έγραφε πως τα μετρητά δεν είναι αποδεκτά, σαν να λέει δηλαδή στους ανθρώπους χωρίς τραπεζικό λογαριασμό ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι». 
 
Γιατί να μην έχει κάποιος τραπεζικό λογαριασμό στις ΗΠΑ; 
 
Κάθε δύο χρόνια, η Federal Deposit Insurance Corporation μελετά τα νοικοκυριά σχετικά με τις διασυνδέσεις τους με το τραπεζικό σύστημα και σε γκάλοπ που διενεργεί ρωτά άτομα χωρίς τραπεζικούς λογαριασμούς γιατί επιλέγουν να απέχουν. Το 2021, ο κύριος λόγος -σύμφωνα με πάνω από το 40% των ερωτηθέντων- ήταν ότι δεν είχαν αρκετά χρήματα για να καλύψουν το ελάχιστο υπόλοιπο. 
 
Πρόσφατη έρευνα της Bankrate έδειξε ότι οι βασικές μηνιαίες χρεώσεις των τραπεζικών υπηρεσιών κυμαίνονται μεταξύ 5 και 15 δολάρια. Πέρα από αυτές τις σταθερές χρεώσεις, οι τράπεζες κερδίζουν 4 έως 5 δολάρια κάθε φορά που οι άνθρωποι κάνουν ανάληψη μετρητών από ένα ΑΤΜ ή χρειάζονται άλλες υπηρεσίες. 
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 1/4 όσων κερδίζουν λιγότερα από 15.000 δολάρια ετησίως είναι χωρίς τραπεζικό λογαριασμό, διαπίστωσε η FDIC. 
 
Η δεύτερη και η τρίτη πιο συχνή απάντηση που έδωσαν οι ερωτηθέντες αφορά την δυσπιστία που υπάρχει στη σχέση των πολιτών με τον τραπεζικό κλάδο. Περίπου το 1/3 των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι «η αποφυγή μιας τράπεζας δίνει περισσότερη ιδιωτικότητα», ενώ μερίδα των ερωτηθέντων είπε πως «δεν εμπιστεύεται τις τράπεζες».
 
Πόσοι άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό;
 
Ενώ οι ΗΠΑ έχουν σχετικά υψηλά ποσοστά ατόμων με τραπεζικούς λογαριασμούς, η εικόνα είναι διαφορετική σε άλλα μέρη του κόσμου. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δημιουργήσει μια βάση δεδομένων που δείχνει το ποσοστό του πληθυσμού κάθε χώρας που έχει πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Ο ορισμός της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον τραπεζικό λογαριασμό είναι ευρύτερος από τον ορισμό της FDIC, καθώς περιλαμβάνει οποιονδήποτε χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο για να στέλνει και να λαμβάνει χρήματα ως έχει τραπεζικό λογαριασμό. 
 
Συνολικά, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι περίπου το 1/4 των ενηλίκων στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό ή λογαριασμό κινητού τηλεφώνου. Αλλά αυτό διαφέρει δραματικά ανά περιοχή. Για παράδειγμα, σε χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, σχεδόν όλοι έχουν τραπεζικό λογαριασμό, ενώ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, μόνο περίπου ο μισός πληθυσμός διαθέτει. 
 
Και όσοι δεν έχουν λογαριασμό στις ΗΠΑ; 
 
«Πολλοί από εμάς διαθέτουμε πιστωτικές μας κάρτες, πληρώνουμε με τα τηλέφωνά μας χωρίς να το σκεφτόμαστε. Ωστόσο, υπάρχουν τουλάχιστον 6 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό», σημειώνει ο Jay L. Zagorsky και προσθέτει: 
 
«Όταν οι επιχειρήσεις σταματούν να δέχονται μετρητά, οι άνθρωποι που δεν διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς αναγκάζονται να χρησιμοποιούν άλλους μεθόδους πληρωμής, όπως προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες. Ωστόσο, αυτές οι προπληρωμένες κάρτες είναι αρκετά δαπανηρές. Για παράδειγμα, η Walmart, ένας από τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές στις ΗΠΑ, προσφέρει μια επαναφορτιζόμενη βασική χρεωστική κάρτα. Η κάρτα κοστίζει 1 δολάριο για την αγορά και χρεώνει 6 δολάρια ανά μήνα σε χρεώσεις, επιπλέον των 3 δολαρίων κάθε φορά που κάποιος θέλει να φορτώσει την κάρτα με μετρητά στα μητρώα της. Το να πληρώσετε τουλάχιστον 10 δολάρια μόνο για να δημιουργήσετε μια χρεωστική κάρτα για μερικές αγορές είναι μια τεράστια τιμή». 
 
«Η επιμονή ότι όλες οι επιχειρήσεις θα δέχονται μετρητά είναι ένας απλός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι όλοι θα συμπεριλαμβάνονται στη σύγχρονη οικονομία», καταλήγει στο άρθρο του ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.