6 Φεβρουαρίου 2024

Νέα μελέτη: Αυτές είναι οι οπτικές διαταραχές που προαναγγέλλουν το Αλτσχάιμερ

Μια νέα μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου στο 10% των πασχόντων με Αλτσχάιμερ εμφανίζονται περίεργες οπτικές διαταραχές, και όταν αυτό συμβαίνει, σηματοδοτεί σχεδόν πάντα την επικείμενη άφιξη της νόσου.
 
Η κατάσταση αυτή ονομάζεται οπίσθια φλοιώδης ατροφία και περιλαμβάνει την ξαφνική δυσκολία στην εκτέλεση εργασιών που σχετίζονται με την όραση – για παράδειγμα, στη γραφή, στην κρίση αν ένα αντικείμενο κινείται ή είναι ακίνητο ή στο εύκολο μάζεμα ενός αντικειμένου που έπεσε.  
 
Καθημερινές εργασίες όπως αυτές, γίνονται δύσκολες παρά το γεγονός ότι η οφθαλμολογική εξέταση ενός ατόμου είναι φυσιολογική.
 
«Χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την οπίσθια ατροφία, ώστε να μπορεί να επισημαίνεται ως παράγοντας κινδύνου από τους κλινικούς γιατρούς», δήλωσε η συν-επικεφαλής της μελέτης Marianne Chapleau, από το τμήμα νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.
 
«Οι περισσότεροι ασθενείς επισκέπτονται τον οπτομέτρη τους όταν αρχίζουν να εμφανίζουν οφθαλμολογικά συμπτώματα και μπορεί να παραπέμπονται σε οφθαλμίατρο, ο οποίος μπορεί επίσης να μην αναγνωρίζει την οπίσθια ατροφία ως παράγοντα κινδύνου. Χρειαζόμαστε καλύτερα εργαλεία στις κλινικές ρυθμίσεις για να εντοπίζουμε αυτούς τους ασθενείς νωρίς και να τους παρέχουμε θεραπεία».
 
Για να καθορίσει σε ποιο βαθμό μπορεί η οπίσθια φλοιώδης ατροφία να αποτελέσει προγνωστικό δείκτη για την άνοια, η ομάδα της Chapleau ανέλυσε δεδομένα για περισσότερους από 1.000 ασθενείς σε 36 τοποθεσίες σε 16 χώρες.
 
Η οπίσθια φλοιώδης ατροφία έτεινε να εμφανίζεται σε αρκετά νεαρή ηλικία – 59 ετών, κατά μέσο όρο.
 
Οι ασθενείς με οπίσθια φλοιώδη ατροφία απέτυχαν να αντιγράψουν με ακρίβεια απλά διαγράμματα, δυσκολεύονταν να εκτιμήσουν τη θέση ενός αντικειμένου ή να αντιληφθούν οπτικά περισσότερα από ένα αντικείμενα ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι μαθηματικές και αναγνωστικές δεξιότητες άρχισαν επίσης να φθίνουν.
 
Στο 94% των περιπτώσεων, τα άτομα που παρουσίασαν ατροφία, συνέχισαν να αναπτύσσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Το υπόλοιπο 6% ανέπτυξαν άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια με σωμάτια Lewy ή η μετωποκροταφική άνοια.
 
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η οπίσθια φλοιώδης ατροφία αποτελεί πολύ πιο αξιόπιστο δείκτη πρόγνωσης από συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης: Μόνο το 70% των ατόμων με μειωμένη μνήμη αναπτύσσουν άνοια, είπαν.
 
Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην παρουσιάζουν κανένα γνωστικό πρόβλημα όταν προσβάλλονται για πρώτη φορά από ατροφία, αλλά η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου τέσσερα χρόνια αργότερα, γίνονται εμφανή ήπια έως μέτρια ελλείμματα στη μνήμη, την εκτελεστική λειτουργία, τη συμπεριφορά και την ομιλία και τη γλώσσα.
 
Ο Renaud La Joie, από το Τμήμα Νευρολογίας και το Κέντρο Μνήμης και Γήρανσης του πανεπιστημίου και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, πιστεύει ότι επειδή η οπίσθια φλοιώδης ατροφία εμφανίζεται συνήθως χρόνια πριν από την άνοια, θα μπορούσε να υποδεικνύει ασθενείς που θα βοηθηθούν από τα πρόσφατα εγκεκριμένα φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
 
Ορισμένα από αυτά τα φάρμακα στοχεύουν την tau, μια πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ.
 
«Οι ασθενείς με ατροφία έχουν αυξημένη παθολογία tau στα οπίσθια τμήματα του εγκεφάλου, που εμπλέκονται στην επεξεργασία οπτικοχωρικών πληροφοριών, σε σύγκριση με εκείνους που παρουσιάζουν άλλες μορφές της νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτό μπορεί να τους καθιστά καταλληλότερους για θεραπείες κατά της tau», εξήγησε.
 
«Είναι ζωτικής σημασίας οι γιατροί να μάθουν να αναγνωρίζουν το σύνδρομο, ώστε οι ασθενείς να λαμβάνουν τη σωστή διάγνωση, συμβουλευτική και φροντίδα. Από επιστημονικής άποψης, πρέπει πραγματικά να κατανοήσουμε γιατί η νόσος Αλτσχάιμερ στοχεύει ειδικά τις οπτικές και όχι τις μνημονικές περιοχές του εγκεφάλου. Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι το 60% των ασθενών ήταν γυναίκες», πρόσθεσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Gil Rabinovici, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τη νόσο Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.
 
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Neurology.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.