Τελευταίες αναρτήσεις

8 Ιουνίου 2017

Η αναγκαστική αποχώρηση μιας επικίνδυνης Παγκόσμιας Ελίτ: Συντηρητικοί εναντίον αριστερών

Του Δημήτρη Γ. Απόκη

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ακούμε στην πολιτική αρένα για τη διαμάχη της Αριστεράς και της Δεξιάς. Πρόκειται για ένα ιστορικό απομεινάρι που προέρχεται από τις θέσεις που κάθονταν οι παρατάξεις στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, όπου βέβαια υπήρχε και το Κέντρο. Παραδοσιακά οι δυο παρατάξεις έβαζαν και ολίγο από Κέντρο με αποτέλεσμα να μας προκύψει η Κεντροαριστερά και η Κεντροδεξιά. 

Στη Μεγάλη Βρετανία ο διαχωρισμός γίνεται μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχουμε Ρεπουμπλικάνους (Conservatives) και Δημοκρατικούς (Liberals).

Το τελευταίο διάστημα είναι σαφές ότι το στρατόπεδο της Κεντροαριστεράς αποτελείται από την ελίτ η οποία είναι και ένθερμος θιασώτης της αποκαλούμενης Παγκοσμιοποίησης και οτιδήποτε συντηρητικό, που θέτει υπό αμφισβήτηση αυτό το σαθρό οικοδόμημα και τις αρχές του, χαρακτηρίζεται αυτόματα ακραίο και επικίνδυνο. Αυτή η «προοδευτική» ελίτ έχει βρει συμμάχους, στις ΗΠΑ, στο παραδοσιακό κίνημα των Νεοσυντηρητικών, το οποίο αποτελεί την ελίτ των Ρεπουμπλικάνων μαζί με κάποια τζάκια των Ρεπουμπλικάνων και στην Ευρώπη έχει ακουμπήσει πάνω στην Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, ψάχνοντας απεγνωσμένα να ακουμπήσει κάπου και να δείξει ότι δεν οδηγείται στην εξαφάνιση. 

Η ιστορία είναι κάτι που εάν μελετηθεί καλά, μπορεί να αποτελέσει ένα καλό εργαλείο ανάλυσης των εξελίξεων. Έτσι και στις ημέρες που ζούμε η ιστορία είναι ο πλέον κατάλληλος οδηγός για να αναλύσουμε αυτό που ζούμε και αυτό που έρχεται. 

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο και οι αντιδράσεις της παγκόσμιας ελίτ στην απόφαση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να αποχωρήσει από τη Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή, αποτελεί τρανή απόδειξη ότι τα σημερινά πολιτικά συστήματα αποτελούν απομεινάρια των οικονομικών συστημάτων που προέκυψαν από τις βιομηχανικές επαναστάσεις του 18ου και 190υ αιώνα. 

Πριν από αυτές τις επαναστάσεις ο κόσμος αποτελούνταν από ένα άθροισμα μικρών πόλεων, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ήταν αγρότες. 

Η πρώτη Βιομηχανική Επανάσταση μεταξύ 1760 και 1820 ανέτρεψε αυτό το σύστημα. Άρχισε λόγω νέων τεχνολογιών η παραγωγή αγαθών με μηχανές και όχι με τα χέρια. Η μαζική παραγωγή οδήγησε στη γεωγραφική συγκέντρωση της παραγωγής με αποτέλεσμα να υπάρξει μετακίνηση κοντά σε πόλεις και μαζική συγκέντρωση του εργατικού δυναμικού. Μέσα σε μερικές δεκαετίες η οικονομικές εξελίξεις οδήγησαν και σε αλλαγές στις ισορροπίες της εξουσίας. Η Αριστερά εξυπηρετούσε αυτούς που παρείχαν τα εργατικά χέρια και η Δεξιά εξυπηρετούσε αυτούς που κατείχαν τη γη και το κεφάλαιο. 

Πολλοί ήταν εκείνοι που την εποχή εκείνη πολέμησαν σκληρά για να διατηρηθεί το παλιό καθεστώς. Παρόλα αυτά οι δυνάμεις που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν πολύ ισχυρές. Η πρόοδος της τεχνολογίας δεν μπορούσε να ανατραπεί. Ακόμη και στις περιπτώσεις που το παλιό καθεστώς νίκησε, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σήμαινε ότι η βιομηχανοποίηση σταμάτησε. Κάθε ημέρα και μια νέα πρόκληση έρχονταν και τελικά το παλιό καθεστώς εξαφανίστηκε. 

Μέσα σε όλη αυτή την αναταραχή ήρθε και η δημιουργία μιας νέας χώρας η οποία έδινε τη δυνατότητα στο λαό να αποφασίσει ποιος θα τον κυβερνήσει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν ένα πολιτικό σύστημα – δημοκρατία – το οποίο είχε τη δυνατότητα να μεταρρυθμίζει τον εαυτό του. Πολύ σύντομα η Δημοκρατία έγινε ο δρόμος για να επιταχυνθεί η αλλαγή από το παλιό καθεστώς της αριστοκρατίας, της πλουτοκρατίας και των βασιλιάδων, στο νέο σύστημα που βασίζονταν σε οικονομικές βάσεις και είχε ευρύτερη υποστήριξη. 

Η Δεύτερη Βιομηχανική Επανάσταση 1860 – 1945 είχε τη μορφή ρουκέτας σε σχέση με απλή μηχανή. Τα μηχανικά εργαλεία έδωσαν τη θέσης τους στις γραμμές παραγωγής. Το κάρβουνο άρχισε να δίνει τη θέση του στο πετρέλαιο και τη βενζίνη. Τρένα, τηλέγραφοι και πλοία που έκαιγαν καύσιμα κυριάρχησαν στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι νέες εξελίξεις στην μεταφορές, την ιατρική, και την υγιεινή, ήρθαν να αντιμετωπίσουν ορισμένα από τα προβλήματα της πρώιμης βιομηχανοποίησης. Ο ηλεκτρισμός, τα αντιβιοτικά, και οι νέες τεχνολογίες, δεν δημιούργησαν απλώς νέες μεγαλύτερες πόλεις, αλλά αφαίρεσαν τις συνθήκες που τις καθιστούσαν φωλιές θανάτου, σε σχέση με την ύπαιθρο. Η ύπαιθρος όπου ο διαχωρισμός αριστερά – δεξιά δεν ήταν συμβατός, έγινε συστηματικά λιγότερο σημαντική καθώς μαζικά οι πληθυσμοί μεταφέρθηκαν στην εργατικές πόλεις. 

Αυτό το ευρύτερο πολιτικό σύστημα διατηρήθηκε μέχρι περίπου δέκα χρόνια πριν. Η οικονομική κρίση του 2008 ήταν κομβικό γεγονός διότι έπληξε της καπιταλιστικές μητροπόλεις. Η κρίση έπληξε όλα αυτά που οι οικονομικές υποδομές της Βιομηχανικής Επανάστασης διατηρούσαν. Καριέρες μιας ζωής, θέσεις εργασίας, συνδικάτα, παραδοσιακές βιομηχανίες – βιοτεχνίες, εργασιακές συνθήκες, και ο διαχωρισμός Αριστερά – Δεξιά, που εκπροσωπούσε όλα αυτά στην πολιτική αρένα επλήγησαν θανάσιμα. 

Η κρίση του 2008 ήλθε την ώρα που τα κομπιούτερ έμπαιναν παντού, και η σύνδεση μεταξύ κεφαλαίου και αυτών που το κατείχαν άρχισε να θολώνει. Το κεφάλαιο δεν είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένο με την οργανωμένη βιομηχανία. Κινείται ελεύθερα, πηγαίνει οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε βιομηχανία και σε οποιοδήποτε επίπεδο, οπουδήποτε φαίνεται να υπάρχει καλή ευκαιρία. 

Αυτό είναι εντυπωσιακό αλλά ταυτόχρονα προβληματικό. Υπάρχει πολύ περισσότερο Amazon και λιγότερο παραδοσιακές επιχειρήσεις πώλησης αγαθών. Ζούμε την Ψηφιακή Επανάσταση, όπου μπορείς να κάνεις περισσότερα με λιγότερα. Ταυτόχρονα όμως σημαίνει ότι όποιος έχει συμφέρον στη διατήρηση του παλιού συστήματος αναγκάζεται να χάσει την καριέρα του. Και αυτό έχει πολιτικές επιπτώσεις. 

Αυτά στα οποία η παραδοσιακή αριστερά βασίζονταν δεν υπάρχουν πλέον στοκ κόσμο που έρχεται και σαν αποτέλεσμα καταρρέει παντού. 

Οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ έχουν χάσει την παραδοσιακή τους βάση η οποία στράφηκε μαζικά στον Ντόναλντ Τράμπ. Και η στρατηγική των σκανδάλων χωρίς πολιτικές προτάσεις για τη νέα εποχή δεν πρόκειται να ανατρέψουν το κύμα που στηρίζει τον Τράμπ. Είναι πολύ πιθανό στις εκλογές του 2018 για το Κογκρέσο να υποστούν μεγαλύτερη ήττα. 

Στη Γαλλία είχαμε τρομερή άνοδο στα ποσοστά της Λεπέν και την εκλογή Μακρόν, με ταυτόχρονη σχεδόν εξαφάνιση των Σοσιαλιστών, η οποία μπορεί να γίνει ολοκληρωτική στις βουλευτικές εκλογές που έρχονται. 

Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει οδηγήσει σε δεινή πολιτική κρίση τις χώρες της περιφέρειας, με την Ελλάδα να είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στην Ιταλία μπορεί να δούμε τον κωμικό Πέπε Γκρίλο και Πρωθυπουργό. Στην Ισπανία η αριστερά εκπροσωπείται από τους αλλοπρόσαλλους Ποδέμος. Ακόμη και στο Ισραήλ το Εργατικό Κόμμα, που στην ουσία δημιούργησε το Ισραηλινό Κράτος έχει σχεδόν καταστραφεί. 

Στη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι οι Σοσιαλδημοκράτες κρατάνε σε σχέση με άλλα κεντροαριστερά κόμματα στην Ευρώπη, βαδίσουν προς την τέταρτη κατά σειρά εκλογική ήττα τους. 

Την λεγόμενη Αριστερά την έχει καταπιεί το κίνημα της λαϊκής οργής εναντίον ενός συστήματος που έχει τελειώσει και αρνείται να το αποδεχθεί. 

Και πριν αυτοί που τους αρέσει να αποκαλούν τον εαυτό τους Δεξιά χαρούν για την εξαφάνιση της Αριστεράς, οι εξελίξεις που έρχονται δεν σημαίνει ότι κερδίζουν. Ακόμη και να κερδίσει στην Αγγλία η Τερέζα Μέι, δεν σημαίνει ότι τίποτα. Οι παραδοσιακοί Συντηρητικοί που εκπροσωπούσε ο Κάμερον, κατέρρευσαν στο Brexit. Ο Τράμπ εκτός του ότι πήρε την παραδοσιακή βάση των Δημοκρατικών, κινήθηκε και εναντίον του κατεστημένου των Ρεπουμπλικάνων. Στη Γαλλία η παραδοσιακή Δεξιά, έχει το ίδιο πρόβλημα με τους Σοσιαλιστές, Τα Δεξιά Κόμματα, σε Πολωνία, Ισραήλ, Αυστρία, και Ιαπωνία, έχουν γίνει πολύ πιο εθνικιστικά και λαϊκίστικά, από δεξιά με την παραδοσιακή έννοια. 

Και όσο πάει θα γίνεται και χειρότερα. Δημογραφικά ο πλανήτης, είναι σε αρνητική πορεία και κάπου μετά το 2020 θα έχουμε μαζικές συνταξιοδοτήσεις με αποτέλεσμα τα κεφάλαια που προωθούν την ψηφιακή επανάσταση να μειωθούν δραματικά. Αυτό θα δημιουργήσει παγκόσμια αναταραχή. Και το μόνο πολιτικό ρεύμα το οποίο θα έχει δυναμική μέσα σε αυτή την κρίση θα είναι αυτό που οι θιασώτες της στρεβλής παγκοσμιοποίησης αρέσκονται να αποκαλούν λαϊκισμό. 

Η απάνθρωπη μορφή τρομοκρατίας που είδαμε στο Λονδίνο και αλλού, είναι επίσης αποτέλεσμα της κρίσης αυτής του συστήματος που τελειώνει. Και ο τρόπος αντιμετώπισης από τις ηγεσίες αυτού του τελειωμένου συστήματος αντί δίνουν λύση όχι μόνο πυροδοτούν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, αλλά οδηγούν τις κοινωνίες σε ανασφάλεια και αβεβαιότητα η οποία θα διογκώσει τα προβλήματα και τη σύγκρουση. Και όπως έχει αποδείξει η ιστορία, η αναταραχή μπορεί να κρατήσει πολύ και μπορεί να είναι αιματηρή. 

Δεν είναι δυνατόν να έχεις ομαλή πολιτική διαδικασία εάν δεν έχεις όραμα και σχέδιο για την αντιμετώπιση του τέλους του παλαιού και της άφιξης του νέου. Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει και η άρνηση των ελίτ του υπό κατάρρευση συστήματος να τους κατανοήσει είναι βόμβα στα θεμέλια του πλανήτη. 

Η λογική της μέχρι σήμερα παγκοσμιοποίησης, όπως και η λογική της δήθεν Ενωμένης Ευρώπης, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παγκόσμιο σύστημα το επιδεινώνει δραματικά. 

Όσο και να μην αρέσει στις παγκόσμιες ελίτ τη νέα μορφή τρομοκρατίας δεν την αντιμετωπίζεις με ανοικτά σύνορα και με κούφιες διακηρύξεις δημοκρατίας. Την οικονομική κατάρρευση μαζικών κοινωνικών ομάδων δεν την αντιμετωπίζεις με την επιμονή να διατηρήσεις ένα σύστημα που έχει καταρρεύσει. Τον πλανήτη δεν τον σώζεις με κούφιες συμφωνίες, καταδικάζοντας και λοιδορώντας αυτούς που περιμένεις να πληρώσουν το μάρμαρο. 

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Διεθνολόγος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University.  
Πηγή MIgnatiou
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.