26 Ιουνίου 2017

Guardian: ο κίνδυνος πολέμου μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ αυξάνεται

© AP Photo / Arab 24 network Αμερικανικές δυνάμεις περιπολούν τα περιχωρα της Συριακης πόλης της Manby στην επαρχία του Χαλεπίου. Φωτογραφία αρχείου
ΜΟΣΧΑ, 23 Ιουνίου  – RIA Novosti....
 
Ο αγώνας για επιρροή στη Συρία μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας μετά το τέλος του πολέμου σε αυτή τη χώρα αυξάνει τον κίνδυνο άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και των ΗΠΑ, που μπορεί να ξεκινήσει ως αποτέλεσμα ενός τυχαίου γεγονότος, γράφει ο The Guardian [1].
 
‘Τα τελευταία γεγονότα υπενθυμίζουν τις διαμεσολαβούμενες συγκρούσεις μεταξύ δύο υπερδυνάμεων πριν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά με πρόσθετα στοιχεία κινδύνου, καθώς οι αποδεκτοί κανόνες και οι επίσημοι δίαυλοι επικοινωνίας ουσιαστικά δεν λειτουργούν πια’ – λέγεται στο άρθρο.
 
Την τελευταία φορά η ανησυχητική κατάσταση προέκυψε στις 18 Ιουνίου, όταν η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ κατέρριψε το μαχητικό αεροσκάφος των Συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, υπενθυμίζει ο συγγραφέας της δημοσίευσης.
 
Την επόμενη μέρα, η Ρωσία είπε ότι στο μέλλον θα θεωρήσει οποιοδήποτε δυνητικό Αμερικανικό αεροπλάνο που πετά δυτικά  Ευφράτη ως δυνητικό στόχο. Αμέσως μετά, η Ουάσιγκτον κατηγόρησε τη Μόσχα ότι τα μαχητικά  της αεροσκάφη  έκαναν επικίνδυνη προσέγγιση στα αμερικανικά αεροπλάνα στον ουρανό πάνω από τη Βαλτική.
 
Δημιουργήθηκε μια εντύπωση αναπόφευκτα αυξανόμενης έντασης και κινδύνου κατά μήκος όλων των τμημάτων των συνόρων που χωρίζουν την Ανατολή και την Δύση και ταυτόχρονα η κατάσταση στην οποία οποιοδήποτε λάθος μπορεί να γίνει ο λόγος της άμεσης σύγκρουσης το οποίο είναι  θέμα χρόνου’ γράφει ο Guardian.
 
Το πιο επικίνδυνο μέρος συνεχίζει να παραμένει η Συρία καθώς ο πόλεμος προσεγγίζει το τέλος, σημειώνει η έκδοση. Ο πρόεδρος Bashar al-Assad, προφανώς, είναι σίγουρος ότι θα μπορέσει να ανακτήσει την εξουσία σε όλη τη χώρα. Η συζήτηση για τη διαίρεση της Συρίας, τα  νέα σύνορα, τις αυτόνομες περιοχές  σταμάτησε. Είναι προφανές ότι τώρα θα ξεκινήσει ο αγώνας των διεθνών παικτών για την κυρίαρχη επιρροή στην περιοχή, θεωρεί ο συγγραφέας του άρθρου.
 
Οι ρωσικοί στόχοι στη Συρία ήταν σαφείς από την αρχή. ‘Η Μόσχα προτίθεται να διατηρήσει τη Συρία ως ενιαίο κράτος.Για τη Ρωσία Το Ιράκ και η Λιβύη είναι παραδείγματα για το τι πρέπει να αποφευχθεί στην Συρία με την κατάλληλη υποστήριξη. Η ρωσική πίστη στον Assad έχει εξασφαλιστεί, καθώς είναι το μοναδικό πρόσωπο ικανό να διατηρήσει την ενότητα της Συρίας.’ Λέει η εφημερίδα.
 
Σε αντίθεση με τη Μόσχα, η θέση της Ουάσιγκτον φαίνεται, να το θέσω ήπια, ασυνεπής, σημειώνει ο δημοσιογράφος.
 
Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν πρόεδρος, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν διάφορες αντιπολιτευτικές ομάδες και επέμειναν ότι η αποχώρηση του Άσαντ πρέπει να αποτελεί την προηγούμενη προϋπόθεση για οποιαδήποτε διευθέτηση.
 
Πολλοί πίστευαν ότι η είσοδος στην εξουσία του Donald Trump θα σηματοδοτούσε με τον ίδιο τρόπο την έντονη αλλαγή της Αμερικανικής πολιτικής για τη Συρία. ‘Από τη μία πλευρά, οι ελπίδες του για βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία είχαν την πιθανότητα της εγκεκριμένης διευθέτησης. Από την άλλη, ο Trump υποσχέθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παρεμβαίνουν σε ξένους πολέμους’ – γράφει ο Guardian.
 
Στην πράξη δεν έγιναν αλλαγές. Η προσέγγιση με τη Μόσχα δεν ξεκίνησε λόγω της αντιρωσικής αίσθησης που προέκυψε στην Ουάσινγκτον.
 
Πρώτα ο Trump αποφάσισε – ή πείστηκε να το κάνει – να θέσει σε λειτουργία από τον Obama, αλλά όχι από αυτόν, ‘τις   κόκκινες γραμμές’. Στη συνέχεια έδωσε την εντολή να προβούν σε πυραυλική επίθεση  στο αεροδρόμιο της Συρίας μετά τη χημική επίθεση στο Idlib.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν ομάδες αντάρτων σε τέτοιο βαθμό ώστε ο Αμερικανικός στρατός να τολμήσει  να καταρρίψει το αεροπλάνο των Συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. Τουλάχιστον στην περίπτωση αυτή πρόκειται για μικτά μηνύματα, λέει ο συγγραφέας του υλικού.
 
«Η αυξανόμενη ένταση μπορεί να εξηγηθεί από την αταξία της Αμερικανικής κυβέρνησης, όπου πολλές θέσεις παραμένουν κενές και η εχθρότητα προς τον Trump  δεν μειώνεται .. Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι ένα συναίσθημα – τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στη Μόσχα – ότι το τέλος είναι πολύ κοντά,  και  ότι η Ρωσία θα διατηρήσει ή θα αυξήσει την επιρροή της, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να καθορίσουν τις προθέσεις τους.
 
‘Μια άλλη εξήγηση μπορεί να είναι η βαθιά και επικίνδυνη εχθρότητα του Trump κατά του Ιράν» καταλήγει το άρθρο
 
Το πλήρες κείμενο του άρθρου διαβάστε το στην ιστοσελίδα των New York Times 
[2]References ↑ The Guardian
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.