24 Ιουνίου 2017

Ράκα: Μετά το ISIS, ποιος;

Το μεγάλο ερώτημα του ποιος θα ελέγχει τη συριακή πόλη Ράκα θα εγείρει η εκδίωξη των Ισλαμιστών του Ισλαμικού Κράτους από μια συμμαχία στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι. Υπενθυμίζεται πως το 99% των κατοίκων της οποίας είναι Άραβες σουνίτες. 

Αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά του ΙΚ στη Συρία, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια αραβοκουρδική συμμαχία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, έχουν ξεκινήσει επιχείρηση για την ανακατάληψη της ντε φάκτο πρωτεύουσας των Ισλαμιστών στη Συρία.

Όμως η πόλη αυτή αποτελεί το μήλο της Έριδας και για άλλους, όπως η Τουρκία, αλλά και η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. 

Ποιοι είναι οι κάτοικοι της Ράκα 

Η πόλη βρίσκεται στη βόρεια Συρία και είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Πριν από τον πόλεμο μετρούσε περίπου 300.000 κατοίκους, στην πλειονότητά τους Άραβες σουνίτες.

Το 20% του πληθυσμού ήταν Κούρδοι, σύμφωνα με τον Γάλλο γεωγράφο και ειδικό στη Συρία Φαμπρίς Μπαλάνς.

Όμως το 2013, δύο χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου τον Μάρτιο του 2011, το συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα κατέλαβε την πόλη. Ένα χρόνο αργότερα την έθεσε υπό τον έλεγχό του το ΙΚ, αναγκάζοντας τους περισσότερους Κούρδους να εγκαταλείψουν τη Ράκα.

Στην αρχή του εμφυλίου οι Κούρδοι κατηγορήθηκαν για αυτονομιστικές τάσεις, ή ακόμη ότι συμμάχησαν με τον Άσαντ ο οποίος έπειτα από μυστική συμφωνία μαζί τους απομάκρυνε τα στρατεύματά του από τις περιοχές τους.

«Η κουρδική μειονότητα της Ράκα θεωρούνταν Πέμπτη φάλαγγα», επισημαίνει ο Μπαλάνς.

Με την αποχώρηση των Κούρδων, αλλά και χιλιάδων χριστιανών Αρμένιων και Σύρων (το 1% του πληθυσμού) «ο πληθυσμός της πόλης είναι σήμερα Άραβες σουνίτες κατά 99%», εξηγεί ο ίδιος. 

Ποιος θα κυβερνήσει τη Ράκα; 

Τον Απρίλιο, λίγες εβδομάδες προτού εισέλθουν στις 6 Ιουνίου στη Ράκα, οι SDF ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός «πολιτικού συμβουλίου» στο οποίο θα ανέθεταν τη διαχείριση της πόλης, μετά την εκδίωξη του ΙΚ.

Αποτελούμενο από πρόσωπα που προέρχονται από την επαρχία της Ράκα, μεταξύ αυτών φύλαρχοι και ιερωμένοι, «το συμβούλιο θα ασχολείται με θέματα υγείας, παιδείας και δικαιοσύνης, ζητήματα των νέων και των γυναικών, τις υπηρεσίες καθώς και την ασφάλεια», εξήγησε ο Όμαρ Αλούς υπεύθυνος επικοινωνίας του συμβουλίου.

«Δεν έχουμε συζητήσει αν η Ράκα θα επιστρέψει στο ομοσπονδιακό σύστημα. Εναπόκειται στους κατοίκους να το αποφασίσουν», πρόσθεσε.

Όμως η δημιουργία του συμβούλιου αυτού δεν καθησύχασε τους αντιπάλους των Κούρδων.

Ενοχλημένη από την αμερικανική στήριξη στις SDF, η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει «εξαιρετικά επικίνδυνη» την παράδοση αμερικανικών όπλων στην κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που κυριαρχεί στον συνασπισμό.

Η Άγκυρα θεωρεί τη YPG παρακλάδι των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Από την πλευρά της η συριακή κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια διφορούμενη στάση: Από τη μία ανησυχεί για την εδαφική επέκταση των Κούρδων, όμως χαρακτηρίζει «νόμιμη» τη μάχη τους κατά του ΙΚ. 

Οδεύουμε προς σύγκρουση; 

Σύμφωνα με τον Μπαλάνς, «οι Κούρδοι ελπίζουν σε ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό της Μίνμπεζ (στη βόρεια Συρία)», πρώην προπύργιο του ΙΚ, το οποίο κατέλαβαν τον Αύγουστο του 2016 οι SDF.

Την πόλη πλέον κυβερνά ένα «πολιτικό συμβούλιο», όμως οι αντίπαλοι των Κούρδων καταγγέλλουν ότι ουσιαστικά είναι υπό τη διοίκηση των SDF.

«Στη Μίνμπεζ υπάρχει μια κουρδική μειονότητα στην οποία βασίζεται το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD, το βασικό κουρδικό κόμμα της Συρίας). Αυτό δεν ισχύει στη Ράκα», υπογραμμίζει ο Μπαλάνς. Οι YPG είναι το ένοπλο παρακλάδι του PYD.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι φυλές της Ράκα δεν είναι έτοιμες να δεχθούν μια κουρδική κυριαρχία».

Ο Φαϊσάλ αλ Σίμπατ, Σύρος βουλευτής και μέλος μιας σημαντικής αραβικής φυλής της Ράκα, συμφωνεί: Οι κουρδικές δυνάμεις «δεν έχουν τη λαϊκή στήριξη.

Οι φυλές της Ράκα δεν αναγνωρίζουν αυτό το πολιτικό συμβούλιο και τα μέλη των φυλών που συμμετέχουν σε αυτό δεν εκπροσωπούν παρά τους εαυτούς τους». 

Τι θα κάνει η κυβέρνηση Άσαντ; 

Από τις αρχές του Νοεμβρίου του 2016 που ξεκίνησε η επιχείρηση των SDF για την ανακατάληψη της Ράκα, ο Άσαντ τονίζει ότι σκοπεύει να θέσει υπό τον έλεγχό του την πόλη.

Όμως επί του πεδίου «ο στρατός δεν έχει σκοπό να χάσει άνδρες για να ανακαταλάβει τη Ράκα, την ώρα που οι SDF μπορούν να τα καταφέρουν», σχολιάζει ο Μπαλάνς.

Ο συριακός στρατός βρίσκεται κοντά στη Μασκανέ, περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Ράκα.

«Έχει πάρει θέση κοντά, αναμένοντας να προκύψουν τα αναπόφευκτα προβλήματα μεταξύ των Κούρδων και των Αράβων για να εμφανιστεί ως σταθεροποιητική δύναμη», εξηγεί ο Γάλλος αναλυτής.

Για την κυβέρνηση «είναι προτιμότερο να περιμένει να εισέλθει στην πόλη έπειτα από συμφωνία».

Ο εκπρόσωπος των SDG Τάλαλ Σέλο δεν έχει αποκλείσει τη συμμετοχή του συριακού στρατού στη μάχη. «Αυτό εξαρτάται από τις συμφωνίες» μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.