28 Ιουνίου 2017

Πότε θα υιοθετήσει η Τουρκία τη Σαρία;

Θεωρητικά ο ισλαμικός νόμος δεν ισχύει στην Τουρκία η οποία διαθέτει (ακόμα;) κοσμικό κράτος. Τόσο σημαντικές αλλαγές όμως δεν λαμβάνουν χώρα από τη μια στιγμή στην άλλη. Γίνονται σιγά σιγά και κάποια στιγμή απλώς όσα ήδη ισχύουν στην πράξη γίνονται και επίσημα αποδεκτά. 

Οι νέες διατάξεις που ισχύουν για τα σώματα ασφαλείας της χώρας ορίζουν πως δεν πρέπει να παντρευτείς "ακάθαρτο" άνθρωπο ή να μείνεις παντρεμένος όταν το ανακαλύψεις. Το τι σημαίνει φυσικά ακάθαρτος μένει ασαφές. Είναι φανερό όμως πως αυτές και άλλες διατάξεις όπως η υποχρέωση προστασίας του καλού σου ονόματος αποτελούν γενικής φύσεως θρησκευτικές παραινέσεις που ο καθένας τις ερμηνεύει όπως θέλει.

Για να καταλάβετε τι σημαίνει κατά το δοκούν ερμηνεία, ένας Τούρκος προσπάθησε να σκοτώσει τη γυναίκα του με κατσαβίδι. Καταδικάστηκε σε ισόβια αλλά αμέσως η ποινή του μειώθηκε σε 11 χρόνια αφού η γυναίκα του έβγαινε με χωρισμένες φίλες της και μαζί έπιναν ποτά που περιείχαν αλκοόλ. Προφανώς η απόπειρα δολοφονίας ακάθαρτου ανθρώπου έχει χαμηλότερη ποινή από εκείνη του κανονικού.

Το πιο ίσως τρανταχτό παράδειγμα όμως το βλέπουμε στην περίπτωση του ισλαμιστή Nurettin Yildiz ο οποίος υποστήριξε πρόσφατα πως το Ισλάμ επιτρέπει να παντρεύονται τα παιδιά από την ηλικία των 6 ετών. Για την δήλωσή του αυτή διώχθηκε αλλά αθωώθηκε λόγο των διατάξεων περί ελευθερίας της έκφρασης. Ελευθερία που δεν απολαμβάνουν φυσικά οι διαφωνούντες μαζί του όταν τον χαρακτήρισαν διεστραμμένο φανατικό με αποτέλεσμα να απειλούνται με 28 μήνες φυλακή.

Λίγο ακόμη και στα ανατολικά μας σύνορα θα ξαναέχουμε αγάδες, πασάδες και σουλτάνο. 

Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου  
Οικονομολόγος-προγραμματιστής

GeopoliticsShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.