Τελευταίες αναρτήσεις

25 Ιουνίου 2017

Γιατί ο Θεός θα καταστρέψει τη γη καί τον κόσμο;

Του Επισκόπου Αχελώου, κ. Ευθυμίου 

Τα ιερά κείμενα της Παλαιάς καί της Καινής Διαθήκης αναφέρουν διάφορα περιστατικά καταστροφής της φύσεως. Τα περιστατικά αυτά αφορούν φυσικές καταστροφές είτε περιορισμένης καί τοπικής έκτασης, όπως π.χ. ήταν οι Δέκα πληγές της Αιγύπτου (Έξοδ. ζ' 8-12), τα Σόδομα καί τα Γόμορρα κ.λ.π., είτε ευρύτερης μορφής, όπως ο Κατακλυσμός (βλ. καί Αριθ. ζ' 13). Υπάρχουν όμως ορισμένα κείμενα της Κ. Διαθήκης που μιλούν για γενική καταστροφή της γης, για την συντέλεια του κόσμου, που θα γίνει στα έσχατα της ιστορίας. Τα κείμενα αυτά είναι τα εξής:..

«Είπεν ο Ιησούς... ο ήλιος σκοτισθήσεται καί η σελήνη ου δώσει το φέγγος αυτής καί οι αστέρες πεσούνται από του ουρανού καί αι δυνάμεις των ουρανών σαλευθήσονται» (Ματθ. κδ' 29).

«Ο σημερινός κόσμος καί η γη διατηρούνται στην ύπαρξη από το θεϊκό λόγο, μέχρις ότου καταστραφούν με φωτιά. Καί θα υπάρχουν μέχρι την ημέρα της κρίσεως... Καί η ημέρα εκείνη του Κυρίου θα έρθει ξαφνικά, όπως έρχεται ο κλέφτης μέσα στη νύχτα. Τότε τα ουράνια σώματα θα εξαφανισθούν με τρομερό πάταγο, τα στοιχεία δε της φύσης θα διαλυθούν στη φωτιά. Επίσης η γη και όλα τα ανθρώπινα έργα που υπάρχουν πάνω σ' αυτή θα καούν καί θ' αφανιστούν» (Β' Πέτρ. γ' 7-10).

Στήν Αποκάλυψη του Αγίου Ιωάννου περιγράφονται με συγκλονιστικές εικόνες καί με προφητική γλώσσα φυσικές καταστροφές κοσμικής έκτασης, όπως π.χ. η εικόνα της τοξικής μόλυνσης των υδάτων καί των ανθρώπων από το καιόμενο αστέρι Άψινθος (Αποκ. η' 10-11), η εκπληκτική σύμπτωση της οποίας με την έκρηξη του πυρηνικού εργοστασίου στην ουκρανική πόλη Τσερνομπίλ (ονομασία πού σημαίνει Άψινθος - κοινώς Απήγανος!) προκάλεσε, ως γνωστόν, παγκόσμια συγκίνηση! Επομένως, η διάλυση της γης καί η καταστροφή του ανθρωπίνου πολιτισμού διδάσκονται σαφώς από τη χριστιανική Αποκάλυψη…

Ωστόσο βασική διδαχή της χριστιανικής πίστεως είναι ότι «ο Θεός δεν είναι αίτιος του κακού» (Μ. Αθανάσιος, Μ. Βασίλειος, Ι. Δαμασκηνός). Το πιο σωστό ίσως είναι να δεχθούμε ότι η διάλυση της Γης καί η καταστροφή του ανθρώπινου πολιτισμού θα είναι συνέπεια της κορυφώσεως του ηθικού του φυσικού κακού στην ανθρωπότητα, υπό την έννοια της διασαλεύσεως της αρμονίας καί ισορροπίας που καθόρισε «απ’ αρχής» ο Δημιουργός να υπάρχει ανάμεσα στον Άνθρωπο καί το φυσικό περιβάλλον. Η εκδοχή αυτή αποκτά ιδιαίτερο νόημα καί περιεχόμενο, όταν λάβομε υπόψη αφ' ενός τις τρομακτικές διαστάσεις πού παίρνει στην εποχή μας το οικολογικό πρόβλημα καί αφ' ετέρου τις σχετικές προφητικές περιγραφές της Αποκάλυψης πού σχεδόν ταυτίζονται με τις προβλέψεις των συγχρόνων ειδικών οικολόγων καί μελλοντολόγων ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί πως «ο κίνδυνος καταστροφής της γης λόγω εσφαλμένης πορείας του πολιτισμού δεν είναι διάφορος της καταστροφής της γης δια των αγγέλων της Αποκαλύψεως» (Ήλ. Οικονόμου).

Όχι εξαφάνιση, αλλά ανακαίνιση: Πάντως η «συντέλεια του κόσμου» που διδάσκεται από τη χριστιανική Αποκάλυψη δεν έχει την έννοια του αφανισμού του κόσμου, αλλά την έννοια της ανακαίνισης καί μεταμόρφωσης της γης καί του κόσμου σε μια καλύτερη, άριστη καί τέλεια μορφή. Ο απόστολος Παύλος μιλάει καθαρά για την μεταμόρφωση αυτή του φυσικού κόσμου: «Η κτίση θα ελευθερωθεί από την υποδούλωση της στη φθορά καί θα πάρει μέρος στην ελευθερία καί την ένδοξη κατάσταση που θα δοθεί στα παιδιά του Θεού» (Ρωμ. η' 21). Στό τέλος δε της Αποκάλυψης, μετά τις περιγραφές αλλεπάλληλων κοσμικών καταστροφών, προαναγγέλλεται η ανακαίνιση καί μεταμόρφωση του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ευαγγελιστής Ιωάννης είδε προφητικά έναν καινούριο κόσμο καί μια καινούρια γη να διαδέχονται τη διάλυση του πρώτου κόσμου καί της πρώτης γης: «Είδον ουρανόν καινόν καί γήν καινήν, ο γαρ πρώτος ουρανός και η πρώτη γη απήλθον» (κα' 1. Πρβλ. καί Ησ. ια' 1-9).

Συμπέρασμα

Ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο καί η πρόνοιά του τον διατηρεί στην ύπαρξη επί δισεκατομμύρια χρόνια (βλ. καί Αριθ. 3,5). Η χριστιανική όμως Αποκάλυψη προλέγει τη διάλυση της γης καί την καταστροφή του κόσμου. Πάντως η «συντέλεια» αυτή του κόσμου (πού πολύ πιθανόν θα προέλθει από την εσφαλμένη πορεία του ανθρωπίνου πολιτισμού), δεν έχει την έννοια του αφανισμού, αλλά την έννοια της ανακαίνισης καί μεταμόρφωσης του φυσικού περιβάλλοντος που θα συνδυασθεί με την ανάσταση καί την είσοδο των ανθρώπων στην ένδοξη ζωή της αιωνιότητας! 

Πηγή: «Αθώος» του Επισκόπου Αχελώου, κ. Ευθυμίου
από ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.