28 Ιουνίου 2017

Κοινό αμυντικό δόγμα για την ΕΕ και κοινό στρατό, αποφάσισαν στις Βρυξέλλες.

Του Δημ. Καζάκη, Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017 

Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα ξεκινήσει το κοινό αμυντικό δόγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό αποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ, σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (22 Ιουνίου). Πρόκειται για το γαλλο-γερμανικό σχέδιο. Στο επόμενο τρίμηνο θα πρέπει να ανακοινώσουν οι κυβερνήσεις εάν θα συμμετάσχουν στο νέο πανευρωπαϊκό σύστημα άμυνας. 

«Η ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική έπρεπε να ξεκινήσει το 1954, την πρότεινα το 2014, συμβαίνει τώρα», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής της ΕΕ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες του σχεδίου παραμένουν μυστικές. Κανείς από τους λαούς και τα κοινοβούλια των κρατών μελών δεν γνωρίζει τι σημαίνει επακριβώς αυτό το σχέδιο. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πρώτη διάσκεψη κορυφής της ΕΕ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν περιέγραψε την τελευταία κίνηση ως «ιστορική». «Για χρόνια και χρόνια δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στην άμυνα και υπήρξε μια σήμερα», είπε. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε τις απόψεις της, σημειώνοντας ότι η πρόταση θα δώσει τη δυνατότητα στα συμμετέχοντα κράτη της ΕΕ να εκτελούν αποστολές σε ολόκληρο τον κόσμο. «Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, θα εξετάσουμε πιθανά έργα και τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούνται», είπε, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή δύναμη θα συμπληρώσει το ΝΑΤΟ. 

Ο Μακρόν σημείωσε ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία είναι έτοιμες «να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο» από ό, τι είχε συμφωνηθεί μεταξύ των 28 κρατών της ΕΕ. Αυτό που εννοεί ο Μακρόν είναι η από κοινού δράση και οργάνωση των στρατιωτικών δυνάμεων των δυο χωρών. Ένα σχέδιο που ξεκίνησε με μικτές μονάδες στη δεκαετία του 1990 και στο οποίο αντιδρούν έντονα οι κορυφές των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας. 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η πρώτη κρίση της κυβέρνησης Μακρόν προέκυψε στο υπουργείο Άμυνας. Μπορεί να υποβαθμίστηκε από τα ΜΜΕ, αλλά η ουσία του βρίσκεται στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος των επιτελείων των Γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, αντιτίθενται στο σχέδιο ενοποίησης των στρατευμάτων, αλλά και των αμυντικών δογμάτων με τη Γερμανία. 

Χωρίς να επεκταθεί ο Μακρόν σε λεπτομέρειες, είπε ότι οι συνομιλίες για ισχυρότερους γαλλο-γερμανικούς αμυντικούς δεσμούς θα συζητηθούν στο Παρίσι σε υπουργική διάσκεψη στις 13 Ιουλίου. 

Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια προσπάθεια πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία, μεταξύ άλλων, επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της έρευνας στον τομέα της άμυνας. Η Επιτροπή έχει προτείνει αυτό το μήνα να προστεθούν 500 εκατομμύρια ευρώ το 2019 και το 2020 για τη νέα στρατιωτική ανάπτυξη. Μετά το 2020, ο αριθμός αυξάνεται σε περίπου 1,5 δις ευρώ ετησίως τόσο για την έρευνα όσο και για την ανάπτυξη νέας στρατιωτικής τεχνολογίας. 

Είναι φανερό ότι πρόκειται για δημόσιο χρήμα επιδότηση στις βιομηχανίες πολέμου της ΕΕ για την ανάπτυξη νέων όπλων. Τα κράτη μέλη καλούνται επίσημα να παραιτηθούν από τα δόγματα της εθνικής τους άμυνας και να θέσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους στη διάθεση του ευρωστρατού. Το ίδιο οφείλουν να κάνουν και με τις αμυντικές βιομηχανίες που διαθέτουν. Τα πάντα στη διάθεση της κοινής αμυντικής πολιτικής της ΕΕ. 

Οι ένοπλες δυνάμεις θα αλλάξουν ριζικά χαρακτήρα. Δεν θα έχουν πια ως αποστολή την εδαφική ακεραιότητα και εθνική ανεξαρτησία του κάθε κράτους μέλους. Θα ανασχηματιστούν και θα αποκτήσουν πλήρως επαγγελματικό (μισθοφορικό) χαρακτήρα με κύρια αποστολή την άμεση επέμβαση όπου κρίνεται αναγκαίο από την Ευρωδιοίκηση.

Ενώ η αποστολή τους είναι η «προστασία του ευρωπαίου πολίτη», αλλά και των «ευρωπαϊκών ιδανικών» ότι κι αν σημαίνει κάτι τέτοιο. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που πλειοψηφικά ρεύματα πολιτών απαιτούν την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ. 

Οι πρώτες αρνήσεις υπήρξαν από την Ιρλανδία και τη Δανία. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λέο Βαρανκκάρ δήλωσε ότι «η θέση της Ιρλανδίας υπέρ της ουδετερότητας έχει μακρά ιστορία», οπότε δεν θα συμμετάσχει στο νέο αμυντικό δόγμα της ΕΕ, το οποίο καθαρά επιθετικό τόσο εκτός των ορίων της Ένωσης, όσο και εντός της. 

Όμως η Ιρλανδία σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της είναι ανοικτή σε συνεργασία για την πρόληψη των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, για τη διαχείριση της μετανάστευσης και για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Η Δανία αρνείται επί του παρόντος να επενδύσει στην ασφάλεια της ΕΕ εξαιτίας μιας παλαιάς απόρριψης των πολιτών για τις πολιτικές άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ. 

Αν ρωτάτε για την Ελλάδα, κακώς ρωτάτε. Ο κ. Τσίπρας έπαιζε αλλού και δεν ασχολήθηκε με τόσο ασήμαντα θέματα. Πάντως, η Ελλάδα ίσως είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που είναι τελείως έτοιμη να αφομοιωθεί από το νέο αμυντικό δόγμα και τον κοινό στρατό. Δεν είναι τυχαία η παρουσία του κ. Κωσταράκου στην κεφαλή του ευρωστρατού.

Το μόνο που μένει είναι η κατάργηση της Θητείας, ή έστω δραστικού περιορισμού της, ώστε να μετατραπούν και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε μισθοφορικές κι έτσι να εκτελούν εντολές από ξένα κέντα χωρίς κανένα ενδοιασμό. 

Ήδη τα καρακόλια του υπουργείου άμυνας μοιράζουν υποσχέσεις σ’ όσους δεν έχουν κανένα, μα κανένα πρόβλημα να ανταλλάξουν το εθνόσημο και τον όρκο στην πατρίδα με τον παχυλό μισθό ενός μισθοφόρου του ευρωστρατού, ότι σύντομα θα δικαιωθούν. Τώρα αν χρειαστεί να τραβήξουν τη σκανδάλη εναντίον των δικών τους ανθρώπων, γιατί θα κινδυνεύει από αυτούς το «ευρωπαϊκό όραμα», δεν σημαίνει και πολλά. Ούτε και να ασκήσουν στρατιωτική κατοχή στην πατρίδα τους. Είναι κι αυτός ένας από τους επαγγελματικούς κινδύνους για όποιον ασυνείδητο θέτει πάνω και πέρα απ’ όλα τις προσωπικές απολαβές του στο στράτευμα. 
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.