Τελευταίες αναρτήσεις

19 Ιουνίου 2017

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ» ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΕΤΟ

Γράφει ο Aλέξανδρος Τάρκας
Εκδότης του περιοδικού «Αμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη 

Η ανακίνηση του θέματος της ένταξης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ, οι δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ για υπερβολές του προκατόχου του με την ανέγερση αρχαιοελληνικών αγαλμάτων στα Σκόπια -που πάντως, λόγω... κόστους, δεν θα τα γκρεμίσει- και οι σημερινές συνομιλίες*, στην Αθήνα, του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ με τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά ανοίγουν νέο κύκλο στις εκκρεμότητες με τη γειτονική χώρα. 

Οι διμερείς σχέσεις έχουν περάσει πολλές δύσκολες καμπές. Οι θετικοί «τρεις όροι» της Ευρώπης το 1991 εξουδετερώθηκαν από την αυτοκτονική πρόταση της Αθήνας περί διπλής ονομασίας το 1992. Η λανθασμένη μετατόπιση στον ΟΗΕ εξισορροπήθηκε με την υιοθέτηση της προσωρινής ονομασίας ΠΓΔΜ το 1993. Η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 ομαλοποίησε τις διμερείς σχέσεις, αλλά δεν έφερε λύση του ονοματολογικού παρά τον παραλίγο συμβιβασμό Σημίτη - Γκεοργκιέφσκι το 2001.

Η αλλαγή ελληνικής διαπραγματευτικής αφετηρίας (με σύνθετο όρο) το 2007 διευκόλυνε το βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, το 2008, ορίζοντας ντε φάκτο ότι η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να ενταχθεί χωρίς συμμόρφωση στο προς το Διεθνές Δίκαιο και λύση στο ονοματολογικό. Η δε ταπεινωτική καταδίκη μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το 2011, ευτυχώς δεν αξιοποιήθηκε από τον αδιάλλακτο, πρώην πρωθυπουργό, Ν. Γκρούεφσκι.

Πολλά ακούστηκαν αυτά τα χρόνια, αλλά τρία είναι τα σημαντικότερα συμπεράσματα: Πρώτον, τα Σκόπια δεν υποχωρούν «αν ανοίξουμε εκεί ένα σούπερ μάρκετ», όπως έλεγαν διάφοροι ανόητοι τη δεκαετία του ’90, αφού, όπως αποδείχθηκε, δεν άλλαξαν στάση ούτε κατά την τεράστια ελληνική οικονομική διείσδυση της περιόδου 1998-2012. Δεύτερον, όσο κι αν παγιώνεται ο όρος «Μακεδονία», αποδεικνύεται ότι τα μόνα που μετρούν για την ΠΓΔΜ είναι η ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, και η διευθέτηση των σχέσεων με την Ελλάδα.

Και, τρίτον, η ουσία -πάντοτε- βρίσκεται στην ονομασία. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, σε επισκέψεις τους στο Βελιγράδι πριν από λίγους μήνες, φέρεται ότι τόνισαν στους Σέρβους συνομιλητές τους -που παραδέχτηκαν πως βιάστηκαν να αναγνωρίσουν τη συνταγματική ονομασία- ότι η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» ενισχύει τις αλυτρωτικές διαθέσεις των γειτόνων. Δηλαδή, ενώπιον της εθνικής και της ιστορικής ευθύνης και ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε το πασιφανές.

Με αυτό το (διακομματικής αποδοχής) δεδομένο, οι συνομιλίες Κοτζιά και Ντιμιτρόφ ή και μια μελλοντική συνάντηση Τσίπρα και Ζάεφ δεν είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η ΠΓΔΜ δεν πληροί τα κριτήρια εσωτερικής δημοκρατικής λειτουργίας που αποτελούν θεμελιώδη αρχή της Ατλαντικής Συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ δεν έχει μέλη με αυταρχική επιβολή της εκτελεστικής εξουσίας, προβληματική έκφραση νομοθετικής εξουσίας και αδιαφανή άσκηση της δικαστικής. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται την ΠΓΔΜ!  

Οι ένοπλες δυνάμεις της αριθμούν μόλις 8.000 επαγγελματίες στρατιώτες, έχουν ήδη συμμετάσχει εθελοντικά στην αποστολή της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν και της Ε.Ε στη Βοσνία, ενώ η ΠΓΔΜ αποτελεί, μαζί με τη Θεσσαλονίκη, τη φυσική οδό τροφοδοσίας της KFOR στο Κόσοβο από το 1999 ως σήμερα.

Αν είχαν κάτι να προσφέρουν τα Σκόπια, το έχουν πράξει αυτοβούλως και είναι παραπλανητικό το επιχείρημα ότι οι διαφορές της σλαβομακεδονικής και της αλβανικής κοινότητας θα επιλυθούν μέσω της ένταξης. Η ελληνική στρατηγική και η τακτική είναι αυτονόητο να συνεχιστούν με το επιχείρημα ότι, αν δεν υπάρξουν λύση του ονοματολογικού, εσωτερικός εκδημοκρατισμός και καλές γειτονικές σχέσεις, δεν θ’ ανοίξουν οι είσοδοι του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. 

Γιατί, παρά τη νέα εκστρατεία δημοσίων σχέσεων των Σκοπίων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Ζάεφ, προτού αναλάβει την πρωθυπουργία, είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει πολιτικός στην ΠΓΔΜ διατεθειμένος να ζητήσει αναθεώρηση του Συντάγματος για αλλαγή ονόματος» και πως η λύση που θα συμφωνηθεί στο ΝΑΤΟ με την Ελλάδα «θα είναι για διεθνή χρήση μόνο». 

Εφημερίδα Δημοκρατία 
GeopoliticsShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.