Τελευταίες αναρτήσεις

9 Ιουνίου 2017

Το διπρόσωπο Κατάρ και η Τουρκία

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Το διπρόσωπο Κατάρ

Ενώ το Κατάρ προσπαθεί να πείσει τους πάντες ότι είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και της Ευρώπης για να μπορέσει βέβαια να κάνει επενδύσεις σε αυτές τις χώρες ανενόχλητο, βλέπουμε όλο και πιο ξεκάθαρα ότι σαν τη Σαουδική Αραβία προωθεί και υποστηρίζει τις δράσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh στο Ιράκ και στη Συρία. Τα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τις γειτονικές χώρες του Περσικού Κόλπου, αλλά και με την Αίγυπτο δεν προέρχονται μόνο από αυτό το πλαίσιο υποστήριξης αλλά και από τα λεγόμενα λύτρα της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου για μια αδιευκρίνιστη απαγωγή βασιλικών μελών. Διότι όλες αυτές οι χώρες και όχι μόνο, κατάλαβαν το τέχνασμα της Ντόχα που θεωρούσε ότι θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την τρομοκρατική οργάνωση δίχως να έχει κόστος αφού επίσημα θα ήταν μόνο η πληρωμή των λύτρων. Όμως όλες αυτές οι χώρες ξέρουν ακριβώς πώς λειτουργεί το Κατάρ και εντόπισαν το ύπουλο στοιχείο της όλης κίνησης. 

Τώρα φαίνεται ότι το Κατάρ έχει σοβαρά προβλήματα που δεν είναι βέβαια μόνο και μόνο οικονομικά. Δεν είχε προβλέψει αυτή την αρνητική αντίδραση και φαίνεται ότι προσπαθεί να δικαιολογηθεί με κάθε τρόπο για να ελαχιστοποιήσει το πρόβλημα. Όμως είναι φανερό ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν τόσο εύκολα αφού πλέον βρισκόμαστε ταυτόχρονα στην τελική φάση της αντεπίθεσης στη Ράκα και κανένας δεν θα θελήσει να μειωθεί το κόστος κατά του Κατάρ όσο δεν έχει τελειώσει αυτή η διαδικασία που πρόκειται να είναι και η τελική κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh. Έτσι το Κατάρ λόγω προπαγάνδας και ακραίων στοιχείων του, παγιδεύτηκε από μόνο του. Σίγουρα δεν εξετάζεται μόνο το οικονομικό θέμα από μόνο αλλά η εξασφάλιση της απουσίας οικονομικής τροφοδότησης όσο υπάρχει η πολεμική σύρραξη.

πηγή 

Το Κατάρ και η Τουρκία

Αν η Τουρκία παίρνει μια θετική στάση με το Κατάρ είναι απλώς ότι και η ίδια φοβάται να μην είναι στη συνέχεια στο ίδιο στόχαστρο. Όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ασχολήθηκε ειδικά με το Κατάρ, παρενόχλησε αρκετές επαφές ακόμα και στην ίδια την Αμερική. Βέβαια, όλοι ήξεραν ότι είχε δίκιο για τη σχέση που υπάρχει μεταξύ Κατάρ και τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh. Όταν όμως το Κατάρ έκανε το λάθος το στρατηγικό και το απέκλεισαν οι χώρες του Περσικού Κόλπου, τότε φάνηκε σε πρακτικό επίπεδο η δικαίωσή του. Και το θέμα της Τουρκίας, που προσπαθεί να υπερασπιστεί το Κατάρ, είναι ενδεικτικό για τις σχέσεις που έχει με την Αμερική και κατά πόσο έχουν γίνει αρνητικές.

Επειδή βρισκόμαστε στην τελική φάση της απελευθέρωσης της Ράκκα, είναι απαραίτητο να μην μπορεί να ανατροφοδοτήσει την τρομοκρατική οργάνωση Daesh, το Κατάρ. Η αλλαγή φάσης σε διπλωματικό επίπεδο ήταν λοιπόν αναμενόμενη. Απλώς περίμενε το κατάλληλο λάθος, την κατάλληλη στιγμή για να εκφραστεί επίσημα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι επίσημα ένας τρόπος προειδοποίησης και για άλλα κράτη, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, να μην προσπαθήσουν να βοηθήσουν έμμεσα ή άμεσα την τρομοκρατική οργάνωση σ’ αυτήν την τελική φάση. 

Γι’ αυτόν τον λόγο η Τουρκία έσπευσε να δικαιολογήσει το Κατάρ, ακόμα και με διπλωματικό τρόπο, γιατί βέβαια δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Τώρα αυτοί που είναι επίσημα μέλη της Μεγάλης Συμμαχίας θα πρέπει να τηρήσουν πιο σκληρούς κανόνες μεταξύ τους, έτσι ώστε να πατάξουν αποτελεσματικά την Daesh, για να αφοπλίσουν τον πυρήνα της και να μην αποτελεί πια παράδειγμα προς μίμηση κάθε οπαδού αυτής της ακραίας ιδεολογίας, έτσι αναγκαστικά θα υπάρξουν κυρώσεις μόλις κάποιο μέλος ξεφύγει απ’ τα όρια.

πηγή  

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Ράδιο KOSMOS με τον Λ. Λοίζο, 7/6/2015 ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.