9 Ιουνίου 2017

Αλλαγές στα κόμιστρα του ΟΑΣΑ ενόψει του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Αλλαγές στο κόμιστρο των αστικών συγκοινωνιών ετοιμάζεται να εισάγει ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών στο πλαίσιο της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, για το οποίο παραμένει ως εκκρεμότητα η έγκριση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, o OAΣΑ προσανατολίζεται στην ύπαρξη δύο τύπων καρτών και όχι μιας όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Ο ένας θα είναι με ονομαστικοποίηση στοιχείων, καθώς το θέμα του ΑΜΚΑ παραμένει ανοικτό με την Αρχή να έχει ζητήσει μεγαλύτερη τεκμηρίωση από τον ΟΑΣΑ για την αναγκαιότητα των επίμαχων στοιχείων, υποστηρίζοντας ότι ο Οργανισμός πρέπει να καταφύγει στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. 

Η συγκεκριμένη κάρτα, θα έχει τη δυνατότητα φόρτωσης με επιπλέον χρήματα για να καλύψει τη διαδρομή προς αεροδρόμιο που σήμερα δεν καλύπτεται από τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών αξίας 30 ευρώ. Ο άλλος, είναι χωρίς την ονομαστικοποίηση στοιχείων με την δημιουργία μίας νέας κάρτας που ο χρήστης θα έχει την δυνατότητα να φορτώνει εισιτήρια και μετρητά, ανάλογα με τις ανάγκες του. Όπως έχει υποστηρίξει η διοίκηση του Οργανισμού, το πρόβλημα με την μη ονομαστικοποίηση στοιχείων είναι η αδυναμία ταυτοποίησης του χρήστη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν ο κάτοχος μιας κάρτας, την χάσει στα μέσα π.χ του μήνα ή στην αρχή του χρόνου εάν πρόκειται για ετήσια, χωρίς την δυνατότητα ταυτοποίησης θα πρέπει να εκδώσει καινούρια και να ξαναπληρώσει το αντίτιμο. Σε διαφορετική περίπτωση θα επανεκδιδόταν η ίδια, χωρίς κανένα κόστος.

Υπενθυμίζεται ότι η κάρτα δεν θα έχει το μηνιαίο προσδιορισμό (π.χ κάρτα Ιουνίου) αλλά η ισχύς της θα έχει ημερολογιακά χαρακτηριστικά (π.χ από 10 Μαίου έως 10 Ιουνίου), ανάλογα με την περίοδο έκδοσης.

Η έκθεση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του χρόνου, έκρινε υπερβολική την χρήση προσωπικών δεδομένων, με αποτέλεσμα να βάλλει φρένο στο χρόνο εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο προγραμματιζόταν να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές Ιουνίου. Αρμόδιες πηγές τόνιζαν στo «newmoney» ότι η αρχή δεν έχει αποκλείσει τη δυνατότητα της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και ούτε μπορεί να υποδείξει λύσεις. Ωστόσο, η επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων, όπως είναι για παράδειγμα ο ΑΜΚΑ, θεωρούν ότι πρέπει να επανεξεταστεί και για ένα πρόσθετο λόγο που είναι ότι καθιστά ευάλωτο τα νέο κόμιστρο, σε προσφυγές.

Με προηγούμενη απόφασή του, ο ΟΑΣΑ έχει παρατείνει το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του νέου κομίστρου τον Αύγουστο, περίοδος που παραπέμπει σε πλήρη εφαρμογή από Σεπτέμβριο. Μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου, δηλαδή οι εργασίες για τα Αυτόματα Μηχανήματα Έκδοσης Καρτών των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), των γραμμών 1, 2, 3 του μετρό, καθώς και ο εξοπλισμός σε τέσσερις σταθμούς του προαστιακού. Εντός της πρώτης φάσης περιλαμβάνεται επίσης και ο έλεγχος λειτουργίας των συσκευών πώλησης με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Τέλη Ιουλίου, μετατίθεται η ολοκλήρωση εργασιών για τον υπόλοιπο εξοπλισμό του προαστιακού, των λεωφορείων και του τραμ και η διασύνδεση με την τηλεματική.

Η διοίκηση του ΟΑΣΑ δίνει μεγάλη σημασία στα οφέλη από τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, σημειώνοντας την ανάγκη εξοικείωσης και εκπαίδευσης, τόσο του προσωπικού, όσο και των επιβατών.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr
πηγή

ΣΧΟΛΙΟ
Κάνουν ότι μπορούν για να γνωρίζουν που πάς, πότε και πως.... 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.