Τελευταίες αναρτήσεις

15 Ιουνίου 2017

Χάνει και το τελευταίο του οχυρό

Του Γιάννη Σιδέρη 

Έχτισε ένα επικοινωνιακό οικοδόμημα, με υλικά την ψευδή προσμονή, την παραποίηση της κατάστασης που βρέθηκε η χώρα, και βέβαια την εφεύρεση εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών. Οικειοποιήθηκε, προς άμυνα της αλόγιστης πολιτικής του, ωραίες έννοιες περί ισότητας και αλληλεγγύης. Τα επανέλαβε και χθες στις Le Monde και Die Welt, προσφέροντας οραματική συγκίνηση: «Το ευρωπαϊκό ιδεώδες, όχι απλώς δεν πρέπει να σβήσει. Αντίθετα: Πρέπει να αρχίσει να εμπνέει ξανά. Να γίνει ισχυρότερο. Σήμερα περισσότερο από ποτέ. Οι φωνές για μια νέα διακυβέρνηση στη ζώνης του ευρώ, αλλά κυρίως μια νέα ορμή για την ευρωπαϊκή ευημερία πολλαπλασιάζονται και πρέπει να κυριαρχήσουν ξανά». 

Αν ήταν ποιητής, συγγραφέας, νεωτεριστής οικονομολόγος, κοινωνικός αναμορφωτής, θα συνέπαιρνε τις groupies του, τους νέους που αναζητούν «μια άλλη Ευρώπη», τους αντιευρωπαϊστές για τους οποίους η Ευρώπη «δεν είναι αυτή που ονειρεύονταν», ή τις ακτιβιστικές ομάδες στα χάπενινγκς κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. 

Ακόμη και αν εξέφραζε αφελείς ευχές, να ξημερώσει, όπως έγραψε «μια νέα εποχή, μακριά από τα λάθη και τις υπερβολές του παρελθόντος, μια εποχή βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για όλους». 

Είναι όμως ο πρωθυπουργός μιας πτωχευμένης χώρας, και όλοι γνωρίζουν ότι αυτά τα μελιστάλαχτα τα γράφει για να πιέσει υπέρ της χώρας του (καλώς), να μας χαρίσουν χρέος, δηλαδή δικά τους λεφτά (αφελές), ζητώντας να ξεπεράσουν θεσμικές διαδικασίες που ο ίδιος ποτέ δεν σεβάστηκε (από τότε που θα άλλαζε την Ευρώπη και θα απελευθέρωνε τους ευρωπαίους εργαζόμενους από την καταπίεση). 

Γι' αυτό και οι δανειστές δεν δείχνουν να συγκινούνται ιδιαίτερα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι για το χρέος δεν θα πάρει τίποτα, οικονομικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν θα δοθεί η ποσοτική χαλάρωση, και παρατηρητές οικονομικών κολοσσών με αναλυτική πείρα και inside ενημέρωση, επιβεβαιώνουν τα ανωτέρω (JP Morgan, City, κλπ). 

Είχε δίκιο ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, λέγοντας ότι το σημερινό Eurogroup είναι η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση από την αρχή της κρίσης. Το χρέος και το QE, ήταν τα τελευταία του οχυρά, καθώς τα φαντασιακά τείχη που είχε οικοδομήσει, ρηγματώνονταν και κατέρρεαν το ένα μετά το άλλο, ψηφίζοντας, ενάμισι χρόνο τώρα, προαπαιτούμενα, με κατεπείγουσες διαδικασίες, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με τροπολογίες επί ασχέτων νομοσχεδίων. 

Φιλοδοξούσε, ως τελευταία αμυντική γραμμή, να πάρει έστω μια φράση, μια λεκτική υπόσχεση, όπως είχε πει ο Τσακαλώτος στο προεδρείο της Κ.Ο. Αν δεν την πάρει - και οι ευρωπαίοι διαμηνύσουν ότι δεν θα την πάρει - χάνει πλέον κάθε αριστερό νομιμοποιητικό λόγο παραμονής στην εξουσία. 

Γι' αυτό στο Μαξίμου έχουν θορυβηθεί σφόδρα (δεν θα λέγαμε «τρομοκρατηθεί»). Δεν θα έχουν πλέον παραμυθητικό λόγο προς τους - αρκετούς για τα δεδομένα της ατυχούς θητείας τους - εναπομείναντες οπαδούς τους. Θα φανεί γυμνή η αλήθεια, ότι παρά τα όσα υποστηρίζουν ως προκάλυμμα, ο λόγος είναι ένας: η εξουσία για την εξουσία (και φυσικά η στήλη δεν τους μέμφεται γι’ αυτό. Δεν είναι οι μόνοι. Απλώς τελικά, ούτε ως προς αυτό, δεν είναι διαφορετικοί από τους άλλους). 

Γι' αυτό επιδίδονται σε σκιαμαχίες, που έξω, στη «διακυβέρνηση τη ζώνης του ευρώ», προκαλούν κούραση, απαξία, και ενίοτε ειρωνεία. Η διαρκής διαμάχη με τον Schaeuble, μια διαμάχη στην οποία σκοπίμως προσέδιδαν χαρακτηριστικά προσωπικής ιδιοσυστασίας του γερμανού ΥΠΟΙΚ, αναζωπυρώθηκε με αφορμή την αποκάλυψη των πολλαπλών τηλεφωνημάτων του πρωθυπουργού, που απέβαιναν ατελέσφορα, αφού η... "go home" τον παρέπεμπε πάλι στον Schaeuble, καθώς και τη ρήση του γερμανού ότι είναι κρίμα που ο κ. Τσίπρας δεν εμπιστεύεται τον κ. Τσακαλώτο». «Αυτόν που δεν εμπιστεύεται η ελληνική κυβέρνηση είναι τον ίδιο τον Schaeuble και όχι τον υπουργό των Οικονομικών της» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσπαθώντας να καλύψει και την εσωτερική φωτιά που σιγοκαίει στον ΣΥΡΙΖΑ - αλλά αυτά δεν είναι του παρόντος. 

Σκιαμαχία για το θεαθήναι αποτελεί και η… επαπειλούμενη Σύνοδος Κορυφής. O D. Tusk έχει συμφωνήσει ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη θα κατατεθεί εκ μέρους της κυβέρνησης γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (είναι η Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Η κατάληξη θα είναι αρνητική. Τη διετύπωσε χθες ευρωπαίος αξιωματούχος, τη είχαμε διατυπώσει και εμείς προ ημερών, αφού ήταν κάτι απολύτως προβλέψιμη: Οι ηγέτες θα τους παραπέμψουν σε νέο έκτακτο Eurogroup, όπου πάλι θα είναι μία από τα ίδια. 

Είναι εντυπωσιακή η κυβερνητική σχεδιαστική ανεπάρκεια: Με τις ίδιες κινήσεις προσπαθεί κάθε φορά να επιτύχει διαφορετικό αποτέλεσμα - και φυσικό είναι να αποτυγχάνει! 

Γι' αυτό και υποχωρεί συνεχώς, με κατεστραμμένα αναχώματα, μη έχοντας σημειώσει ως τώρα ούτε μία - έστω - Πύρρειο νίκη. Έτσι, για να γράψει κάτι η ιστορία. Ίσως δεν το έχουν συνειδητοποιήσει: Κινδυνεύει η διακυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστεράς, να καταγραφεί μόνο με μελανά γράμματα. 

(φωτογραφία: SOOC)


ΣΧΟΛΙΟ

Είναι βέβαια μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση και κατα βάση σωστή...
Περιγράφει το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ο προδότης Τσίπρας μια χαρά...
Ωστόσο...
Το liberal ειναι ενα μνημονιακο και φιλοευρωπαϊκό σάιτ με αποτέλεσμα τον Τσίπρα να μην τον βλέπει σαν προδότη (αφού κι αυτός είναι μνημονιακός) αλλά σαν αποτυχημένο αριστερό....
Οπως βλέπετε επίσης το liberal σέβεται την άποψη των οικονομικών δολοφόνων των χρηματοπιστωτικών οίκων...
Και φυσικά μιλάει για μια χρεωκοπημένη χώρα αλλά αποφεύγει να πει ότι την έκαναν χρεωκοπημένη και πτωχευμένη οι προδότες μνημνιακοί πολιτικοί και οι προκάτοχοί τους που έφεραν το τρισκατάρατο ευρώ με τεχνητό τρόπο.... 
Ετσι ώστε τα αφεντικά του liberal και όλων των μνημονιακών, οι ξένοι δανειστές δυνάστες, να "φανε" τα καλούδια" της Ελλάδας μας.... Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.