Τελευταίες αναρτήσεις

24 Ιουνίου 2017

Ξεπουλάνε τα ακίνητα λόγω κρίσης.... Κάτω του μισού της αντικειμενικής αξίας!

Του Προκόπη Χατζηνικολάου 

Πωλούνται ακίνητα με 98 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Από τα συμβόλαια πώλησης ακινήτων για το 2017, προκύπτει ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, με τους ιδιοκτήτες να αναγκάζονται να πωλούν τα ακίνητα τους σε εξευτελιστικές τιμές. Και αυτό συμβαίνει καθώς η οικονομική κρίση τους αναγκάζει να «σκοτώνουν» τις περιουσίες τους. 

Οι τιμές των ακινήτων όπως προκύπτουν από τα συμβόλαια έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα gsis.gr του υπουργείου Οικονομικών. 

Εκτός όμως από το γεγονός ότι τα ακίνητα πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές προκύπτουν και οι τεράστιες διαφορές με τις αντικειμενικές αξίες. Ένα ακίνητο που πωλείται 15.000 ευρώ έχει αντικειμενική 75.000 ευρώ. Οι φόροι όμως πληρώνονται επί της αντικειμενικής αξίας που είναι πλασματική και συνεχίζει να υφίσταται εξαιτίας της ανάγκης του κράτους να εισπράξει έσοδα. 

Πλέον τα ακίνητα δεν προσφέρουν καμία ασφάλεια στους ιδιοκτήτες όπως το παρελθόν. Εκποιούνται έναντι πινακίου φακής προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση. Να πληρώσουν τους φόρους τους, τις ασφαλιστικές εισφορές και τα δάνεια τους. 

Από την ανάλυση των στοιχείων των συμβολαίων το καταβληθέν τίμημα είναι έως και έξι φορές κάτω από την αντικειμενική του αξία. 

Ωστόσο, αυτό που δεν φαίνεται από τα συμβόλαια είναι ότι το μαύρο χρήμα ζει και βασιλεύει. Παρά πολλές μεταβιβάσεις έχουν γίνει με μαύρο χρήμα όπως αναφέρουν οι ειδικοί. 

Σύμφωνα με την γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων «το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερομένους (πολίτες, επαγγελματίες, φορείς κ.λ.π.) να παρακολουθούν τη διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων. Η εφαρμογή είναι πληροφοριακού χαρακτήρα. Η χρήση της εφαρμογής αυτής είναι απλή και γίνεται ανώνυμα. Ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για τις αξίες των μεταβιβάσεων ακινήτων ανά περιοχή, βάσει κριτηρίων τα οποία επιλέγει ο ίδιος από τα διαθέσιμα στην εφαρμογή, έχοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιεί είτε γενικές είτε πιο εξειδικευμένες αναζητήσεις». Η εφαρμογή όπως τονίζεται έχει σχεδιασθεί με τρόπο που να εξασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και η ανωνυμία των εμπλεκομένων μερών».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά: 

1. Στον Δήμο Αθηναίων πωλήθηκε ακίνητο 45 τετραγωνικών μέτρων 2 ορόφου κατασκευής του 1970 στην τιμή των 6.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξίας του ακινήτου ανέρχεται στα 65,250 ευρώ. Το ακίνητο μεταβιβάσθηκε προς 133 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. 

2. Στο Μοσχάτο πωλήθηκε ακίνητο 90 τετραγωνικών μέτρων 3 ορόφου στην τιμή των 25.000 ευρώ ή διαφορετικά 277 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται στα 99.000 ευρώ. 

3. Στη Γλυφάδα ακίνητο 134,52 τετραγωνικών μέτρων πρώτο ορόφου πωλήθηκε στην τιμή των 104.500 ευρώ. ή διαφορετικά 776 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται στα 221.958 ευρώ. 

4. Στην Περιοχή του Ζωγράφου πωλήθηκε ακίνητο 116 τετραγωνικών μέτρων 4 ορόφου κατασκευής του 1989 στην τιμή των 35.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξίας του ακινήτου ανέρχεται στα 145.000 ευρώ. Το ακίνητο μεταβιβάσθηκε προς 98 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. 

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημειώνουν ότι «η εφαρμογή Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων στο site του υπουργείου Οικονομικών (minfin.gr) είναι πληροφοριακού και στατιστικού χαρακτήρα για την διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων ανά περιοχή. 

Όπως αναφέρεται και στο site, είναι σε δοκιμαστική λειτουργία και στηρίχθηκε σε ένα δείγμα πραγματικών στοιχειών, ούτως ώστε να δοκιμασθεί η λειτουργικότητα της εφαρμογής. Θα δοθούν περαιτέρω οδηγίες όταν θα τεθεί επίσημα στην παραγωγική του λειτουργία».
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.