Τελευταίες αναρτήσεις

12 Ιουνίου 2017

«ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΕΥΡΑΣΙΑ», Πολιτισμός, Παιδεία και Διεθνείς Σχέσεις».

5/6/2017: ΕΔΩ  ΒΟΡΕΙΟΣ  ΗΠΕΙΡΟΣ 

Την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 και ώρα 12.00 στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, η Διεθνής Βυζαντινή Λέσχη διοργάνωσε Στρογγυλή Τράπεζα με τίτλο: «ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΕΥΡΑΣΙΑ», Πολιτισμός, Παιδεία και Διεθνείς Σχέσεις».

Γεωπολιτικά, η λέξη ¨ΕΥΡΑΣΙΑ¨ σημαίνει κυρίως την Ρωσία και τα Ασιατικά κράτη που την περιβάλλουν.

Ένας από τους ομιλητές ήταν και ο Δρ. Αλέξανδρος Ποσάντσκι, Καθηγητής Θεολογίας του Ινστιτούτου Σμόλνι της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσικής Ακαδημίας Εκπαίδευσης. Αν και ο λόγος του δεν έχει άμεση σχέση με την Βόρειο Ήπειρο, αλλά με τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό γενικότερα, σας τον παραθέτουμε αυτούσιο:

«Οι Παγκόσμιες Στρατηγικές του Ελληνισμού» 

Ο Ελληνικός πολιτισμός αποτελεί μία από τις σημαντικότερες κινητήριες δυνάμεις της ιστορικής εξέλιξης. Ο Μέγας Αλέξανδρος, όχι μόνο ένωσε τις χώρες σε μία αυτοκρατορία αλλά  και έσπειρε τον σπόρο του Ελληνισμού στο ευρασιατικό έδαφος. Η πολιτιστική ιδέα του Ελληνισμού φώτισε την ζωή του ευρασιατικού κόσμου. Ο δυναμικός Ελληνικός πολιτισμός εισχώρησε στα αχανή εδάφη της Ευρασίας, όπου διέδωσε τα υψηλά ιδανικά του Ελληνικού διαφωτισμού. Επηρέασε συνοπτικά τους λαούς και τις χώρες της Ανατολής και επιπλέον τους παρότρυνε στην  πολιτιστική εξέλιξη και συνέβαλε στην ανακάλυψη των ανεπανάληπτων πολιτισμικών επιτευγμάτων και στην πολιτιστική ανόρθωσης του ευρασιατικού χώρου.

Η Παγκόσμια  Ιστορία  αποτελείται από διάφορα στάδια  της Παγκοσμιοποίησης του Ελληνισμού. Η Ελληνική πολιτιστική αποστολή στην Ευρασία κληρονομήθηκε από το Βυζάντιο. Το Βυζάντιο συνέχισε την ανάπτυξη της ελληνικής παγκοσμιοποίησης ενσαρκώνοντας την Ελληνιστική Παγκόσμια Ιδέα που κυριαρχούσε από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Χριστιανισμός και ο Ελληνισμός στο Βυζάντιο ενώθηκαν και έγιναν ΕΝΑ και συνέβαλαν στην καθιέρωση των αξιών της προσωπικότητας του ανθρώπου, υποστηρίζοντας την ηθική ένωση της ανθρωπότητας, με βάση τις υψηλές ηθικές αρχές της. Το Βυζάντιο παρουσιάστηκε  πλέον ως Ελληνοχριστιανικός Πολιτισμός.

Ο πολιτισμός του Ελληνοχριστιανικού Πνεύματος 

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία επέτυχε την παγκόσμια ελληνοποίηση, άρρηκτα συνδεδεμένη με την χριστιανική ιδέα, παίζοντας τον ρόλο του φορέα της πνευματικότητας  και της προόδου. Ως γνωστόν, οι λαοί της Ευρασίας αντλούσαν ιστορικά τις αξίες και την πολιτιστική τους έμπνευση από τον Ελληνισμό. Η επαφή τους με τον τελευταίο άσκησε επάνω τους επιρροή και τους ενέπνευσε. Η Ρωσία έγινε στρατηγικός δίαυλος και λίκνο της παγκόσμιας πολιτιστικής διάδοσης του Ελληνισμού. Συνέβαλε στην κατάκτηση νέων περιοχών του κόσμου από τον Ελληνισμό, διαδίδοντας τα επιτεύγματα του Ελληνικού Διαφωτισμού στους πολιτισμούς της Ασίας. Διά μέσου της Ρωσίας, ελληνοποιήθηκαν πνευματικά οι λαοί της Ανατολής και περεταίρω η ανθρωπότητα, πράγμα που αποτελεί ιστορική πραγματικότητα και λειτουργεί και στον παρόντα χρόνο. Αναμφίβολα, ο σημερινός εκσυγχρονισμός του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Ανατολής και της Δύσης, βασίζεται στα επιτεύγματα της Ελληνικής ιδιοφυίας.

Πρέπει, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι ο σύγχρονος Δυτικός Πολιτισμός   καταστρέφει την σχέση του με την Ελληνική κληρονομιά. Επιλέγει τον ρόλο της απομάκρυνσης από τις αξίες των βασικών Ελληνοχριστιανικών ιδανικών, διαστρεβλώνοντας την Ελληνιστική κληρονομιά.  Με αυτόν τον τρόπο,  οδηγείται στην αυτοκαταστροφή. Απαρνούμενος τις αρχές της κλασσικής Ελληνοχριστιανικής κληρονομιάς, η οποία αποτέλεσε θεμέλιο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, στρέφεται προς την κατεύθυνση μιας νέας βαρβαρότητας. Έντονη εκδήλωση της κατάπτωσης της Δύσης αποτελεί η επιθετική αποχριστιανοποίηση και η προσηλωμένη απροθυμία παροχής στον Ελληνικό Λαό των αξιοπρεπών θέσεων στον πολιτικό, κοινωνικό  και οικονομικό βίο του Δυτικού Κόσμου. Άκρως αντίθετος παρουσιάζεται ο αυτοαποκαλούμενος Δυτικός Κόσμος, ο σημερινός πολιτισμός του οποίου είναι ιουδαιοχριστιανικός και όχι  ελληνοχριστιανικός..

Σε αντίθεση από την δυτική κατεύθυνση, η ευρασιατική προοπτική του Ελληνισμού, ως βαθειά και ιστορικά  ριζωμένη, συνεχίζει σήμερα να παραμένει ζωντανή. Οι λαοί της Ανατολικής Ευρώπης στην πλειοψηφία τους  παρέμειναν πιστοί στις αξίες του ελληνοχριστιανισμού. Η Ρωσία, ως τεράστιο ευρασιατικό κράτος, παραμένει ΟΡΘΟΔΟΞΗ χώρα. Και στο έδαφος της Ασίας, με γοργούς ρυθμούς, διαδίδεται ο χριστιανισμός  Ακόμη και οι λαοί της Ασίας που δεν ασπάζονται τον χριστιανισμό, δείχνουν σεβασμό στις παραδοσιακές αξίες  και στον κλασσικό ευρωπαϊκό πολιτισμό, ο οποίος στηρίζεται στον Ελληνικό.

Με όλα τα προαναφερθέντα, δημιουργούνται καίριες θέσεις για την ενδυνάμωση της επιρροής των Ελληνοχριστιανικών αξιών στο ευρασιατικό έδαφος. Η Ελληνική οικουμενικότητα διατηρεί τις προοπτικές της ακριβώς προς την ευρασιατική κατεύθυνση. Οι στρατηγικές του Ελληνισμού στην Ευρασία είναι επίκαιρες όσο ποτέ. Έχοντας διαμορφώσει πολιτιστικά την Ευρασία στο παρελθόν, της επιτρέπουν την καλλιτεχνική εξέλιξη σήμερα. Η συνέχιση της Ελληνοχριστιανικής Παγκοσμιοποίησης στην Ανατολή, συμβάλλει στην έκφραση του μεγάλου Ελληνικού καλλιτεχνικού δυναμικού.

Στα ευρασιατικά εδάφη, με την προϋπόθεση της συμμετοχής στην από κοινού ανοικοδόμηση του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού βίου,  οι χώρες και οι λαοί είναι πρόθυμοι  να παρέχουν στους Έλληνες ισχυρές θέσεις κύρους ανάμεσα στην ευρασιατική ελίτ. Η ανάπτυξη του Ελληνο - Ευρασιατικού  πολιτιστικού κόσμου με σταθερές κοινωνικές αξίες δύναται να επηρεάσει θετικά τις χώρες της Δύσης και να τις αναγκάσει να σκεφτούν τις καταστροφικές συνέπειες απομάκρυνσης από τον Ελληνισμό. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόνο το Ελληνοχριστιανικό πνεύμα μπορεί να μας σώσει από την βαρβαρότητα . Μόνο αυτό μπορεί να προσδίδει στον κόσμο την σταθερότητα και να μας προφυλάξει από το χάος.
Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Επιμέλεια Κειμένου: ΘΩΜΑΊΣ  ΠΑΡΙΑΝΟΥShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.