Τελευταίες αναρτήσεις

14 Ιουλίου 2018

Οι δουλειές που θα αντικατασταθούν πρώτες από ρομπότ

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπολογίζουν ότι μέσα στις επόμενες δύο δεκατίες, περίπου το 47% των εργασιών στις ΗΠΑ θα εκτελούνται από ρομπότ. Ποιοι κλάδοι όμως θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν;

Καταρχάς, μην τρομοκρατείσαι ακούγοντας την λέξη «ρομπότ». Δεν έχει καμιά σχέση με τα όσα έχεις δει στον «Εξολοθρευτή», ειδικά στο κομμάτι της εργασίας. Με τον όρο περιγράφονται γενικότερα όλες εκείνες οι τεχνολογίες και καινοτομίες που αυτοματοποιούν την παραγωγή και εξοικονομούν χρόνο -και φυσικά χρήμα- για τις εταιρείες.

Αυτά λοιπόν είναι τα 5 επαγγέλματα που μπορούν να γίνουν χωρίς απαραίτητα ανθρώπινη συμμετοχή.

Management

Αν η κύρια ασχολία σου είναι να παίρνεις ψηφία από ένα κουτάκι του Excel και τα τοποθετείς σε ένα άλλο, τότε τα ρομπότ θα χτυπήσουν την πόρτα του γραφείου σου. Κάθε δουλειά γενικότερα που απαιτεί γρήγορη και ακριβή διαχείριση
αριθμών είναι πάρα πολύ πιθανό να γίνεται με μη ανθρώπινα μέσα. Κάτι που διασφαλίζει μεγαλύτερη ταχύτητα, συνέπεια και ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες οποιασδήποτε παράλειψης ή σφάλματος.
 

Πωλήσεις

Αν δεν πουλάς «προϊόντα» όπως όνειρα ή μαγεία αλλά κάποια πιο χειροπιαστά που έχουν να κάνουν με προδιαγραφές, τιμή και διαθεσιμότητα, τότε ετοιμάσου να αλλάξεις επαγγελματικό κλάδο. Κι αυτό γιατί οι «μηχανές» σύντομα θα είναι σε θέση να κάνουν πωλήσεις -από την διαπραγμάτευση του κόστους μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας-, ειδικά σε αυτές που γίνονται online.

Δημοσιογράφοι και συγγραφείς 

Το γράψιμο δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Αλλά όχι όμως η συγγραφή παραδείγματος χάριν δελτίων τύπου. Δεν είναι και τόσο απίθανο λοιπόν οι «μηχανές» να μπορούν να συγκεντρώσουν δεδομένα και πληροφορίες και μετέπειτα να τα συντάξουν σε ένα ευανάγνωστο κείμενο. Ήδη συστήματα μετατροπής του κειμένου σε ήχο και το αντίστροφο εξελίσσονται με τρομερά μεγάλες ταχύτητες. Οπότε, εκείνο το βιβλίο που έλεγες να γράψεις μάλλον θα πρέπει να το τρέξεις λίγο πιο γρήγορα. Κάτι αντίστοιχο πρόκειται να γίνει και με τις play-by-play μεταδόσεις που συναντά κάποιος σε πολλά σάιτ, ειδησεογραφικού ή αθλητικού περιεχομένου κυρίως, αν και αυτό προς το παρόν μοιάζει λίγο πιο μακρινό.

Λογιστές

Η επεξεργασία δεδομένων ίσως δημιουργήσει πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας στο μέλλον αλλά δεν είναι και τόσο σίγουρο πως αυτές θα καλυφθούν από ανθρώπους. Το αντίθετο θα λέγαμε μάλιστα, καθώς, όπως διάβασες και πριν, ένας ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί μια «μηχανή» ή ένα πρόγραμμα που είναι ρυθμισμένο για να διαχειρίζεται αριθμούς. Η Robo-λογιστική λοιπόν είναι στα σπάργανα και έρχεται να εξαφανίσει κάθε πιθανότητα λογιστικού λάθους.  

Γιατροί 

Αυτό να ξέρεις δεν είναι απαραίτητα κακό, λαμβάνοντας υπόψιν τον αριθμό του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά και την αναπόφευκτη αύξησή του. Συγκεκριμένα, σήμερα ο αριθμός των κατοίκων του πλανήτη πλησιάζει τα 7,3 δις, ενώ σύμφωνα με τους δείκτες του ΟΗΕ αναμένεται να αγγίξει τα 8,5 δις μέχρι το 2030, τα 9.7 έως το 2050 και τα 11,2 το 2010. Πράγμα που σημαίνει πως η ήδη μεγάλη έλλειψη γιατρών σε πολλά μέρη του κόσμου πρόκειται να αγγίξει ακόμη πιο υψηλά επίπεδα. Ακόμη λοιπόν κι αν οι θέσεις αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν από ανθρώπους, ευτυχώς -στην προκειμένη περίπτωση- θα υπάρχουν και τα ρομπότ. Αυτό πάντως αξίζει να σημειωθεί πως είναι ακόμη σε εμβρυακό στάδιο και αρκετά δύσκολα υλοποιήσιμο. Όχι όμως απίθανο.

Τι μπορείς να κάνεις γι αυτό; 

Η αντικατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού από άλλα παραγωγικά μέσα σε αρκετούς επαγγελματικούς κλάδους φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη. Οι εργαζόμενοι ωστόσο, οφείλουν να μη σταματήσουν να προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα. Τι μπορούν να κάνουν; Αρχικά, να μην μένουν πίσω στις εξελίξεις, να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται πάνω σε καινούριες τεχνολογίες. Αυτό θα είναι απαραίτητο άλλωστε σε μια ενδεχόμενη -και πολύ πιθανή- συνεργασία ανθρώπινου παράγοντας και ρομπότ/ μηχανής/ προγράμματος για πολύ συγκεκριμένες εργασίες που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν 100% αυτοματοποιημένα. 

«Με αυτή τη στρατηγική θα μπορέσουμε και να εργαστούμε αλλά και να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας σαν επαγγελματίες». 

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Shelly Palmer, CEO του Palmer Group, που δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων και στο κομμάτι των στρατηγικών για την αυτοματοποίηση της εργασίας και την ανάπτυξη ιδεών και λύσεων για τις επιχειρήσεις.

gr.askmen.com
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.